начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

Съдебна делба на УПИ. Сагата продължава ....

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Съдебна делба на УПИ. Сагата продължава ....

Мнениеот l____ » 12 Фев 2011, 04:29

Melly написа: Качвате се на 5-я етаж пешком, с торбите и с оплезен до колената ви език.

Пропуснал съм асансьора. :oops: :oops: :oops:
Т.е. трябва да добавим към дължината на сградата още 1.30

Тогава:Качвате се на 5-я етаж с асансьр. Влизате през входната врата в коридор с ширина 1.30 м. Затваряте вратата и тръгвате по коридора. Отляво или отдясно (въпрос на предпочитание) следват: склад; тоалетна; баня (банята и тоалетната са отделно една от друга, а не като в мнонозинството жилища). В края на коридора - насреща - дневна с кухн. кът и трапезария. Дневната е и с малък балкон.

Единственият недостатък на "идилията" е сравнително тясната дневна (2.40 м); но пък е дълга.
А колко боксониери в съвременните жил.кооперациики са по-големи по площ? Николко!

За гости - тясно. Ами в днешните боксониери колко гости може да се приемат?
Пък и собственикът на УПИ-макарона няма да има една боксониера, а цели 5.

PS.
На съсъсобственик с 1/12 ид. части от стр.петно с разнери 16/16 м колко ли жилищна площ му се полага? С общите части -110 кв.м.
А в "макарона" си има 5 боксониери по 30 кв.м (при това без общите части).

PPS.
На някои - и 5 апартамента с по 200 кв.м. им се виждат тесни.
Такива ми ти работи.

PPPS.
Не, Melly, не казвам че е добре да се живее в боксониера-макарон. Нищо подобно не казвам.
Както предполагам и Вие не казвате, че е добре да се живее в бидон, разположен в ползван за зеленчукова градина съсобствен УПИ.

Всичко зависи от гледна точка. При всички случай - боксониерата-макарон е за предпочитане пред бидона, разположен сред доматите и марулите.
И никой не бива да заявява, че бидонът е ирелевантен към "въпросния правен каламбур". Ирелевантен е - но ако на никого не се налага да живее в него.

Такива ми ти работи, Melly.
Моите почитания за Вас.
l____
Потребител

Мнениеот bgarch » 12 Фев 2011, 13:40

Като гледам как Вие, юристите, проектирате във форума, та не мога да не се плесна по челото. Сигурно и ние, архитектите, точно така като Вас изглеждаме, когато се опитваме да говорим за тънкостите в юридическите еквилибристики...
l____ написа:Всичко това са сметки на прима виста. Да съм объркал, да съм объркал... колко да съм ги объркал?! Общо взето, може да се изведе правило, че ако в УПИ може да се построи сграда с "лице” минимум 290 см и площ минимум 45 кв.м - такъв УПИ е допустим. Кратко, точно и ясно.

Ако беше толкова лесно, толкова кратко и ясно, сигурно щеше да е направено. Животът е шарен, конфигурацията на УПИ- тата - още по шарени. А скрояването на една жилищна сграда, в зависимост от конкретния УПИ, конкретното изложение, височина, програма, желания на собствениците и т.н и т.н. е толкова "широка нива", колкото не можете да си представите. Нека не се опитваме да вкараме всичко това в една норма, "кратко, точно и ясно", защото така може би ще улесним съдебното производство, ама белите, които ще направим, ще бъдат многократно по- големи.
Само един пример, за да разберете за какво става дума. Никой не е казал, че един УПИ има формата само на правоъгълник. Мога ей така, от раз, да Ви дам поне пет примера с пет УПИ-та с различна форма (например трапецовидна), при които може да стане нормално средноетажно застрояване и при лице от 1,50 м. Какво би станало при хипотезата на l____ - ако забраним възможността да се създаде УПИ с такова лице с текст в ЗУТ, така ние ще ощетим всички тези собственици, само защото сме решили да си улесним съдебното производство.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот l____ » 15 Фев 2011, 06:55

bgarch написа: Като гледам как Вие, юристите, проектирате във форума...

А как решихте, че съм юрист?

По съществото на темата: Темата практически приключи с постинга на magodeoz от 10 Фев 2011, 15:12. Може и да останаха някакви въпроси без отговор, но тези въпроси не са съществените по темата.

Тук е редно да благодаря:
Благодаря, magodeoz, за компетентните Ви коментари, мнения и съвети!
Почитания за Вас!!

Благодаря, bgarch, и за Вашите коментари, мнения и съвети! Помогнахте ми да си изясня неясните за мен въпроси.
Поздрави и за Вас!
Бе ми приятно да поспорим. Ще се радвам на бъдещите Ви изяви в този форум.

----------------

Все пак, като ехо от съществото на темата, ще се опитам да поспоря още малко с Вас, bgarch.

bgarch написа: Ако беше толкова лесно, толкова кратко и ясно, сигурно щеше да е направено. Животът е шарен, конфигурацията на УПИ- тата - още по шарени. А скрояването на една жилищна сграда, в зависимост от конкретния УПИ, конкретното изложение, височина, програма, желания на собствениците и т.н и т.н. е толкова "широка нива", колкото не можете да си представите. Нека не се опитваме да вкараме всичко това в една норма, ..., защото така може би ще улесним съдебното производство, ама белите, които ще направим, ще бъдат многократно по- големи.
По принцип съм абсолютно съгласен с тази Ви теза.
Обаче, когато чета ЗУТ (възможно е да не го чета правилно), виждам, че тезата Ви и ЗУТ са в противоречие. Поне отчасти са в противоречие. Вижте чл. 19, ал. 1, 3 и 4.
Нима с въпросните алинеи, чрез които несъмнено се улеснява съдебното и административното производство, не се правят бели? И щом като се правят бели – защо съществуват?

bgarch написа: Само един пример, за да разберете за какво става дума. Никой не е казал, че един УПИ има формата само на правоъгълник. Мога ей така, от раз, да Ви дам поне пет примера с пет УПИ-та с различна форма (например трапецовидна), при които може да стане нормално средноетажно застрояване и при лице от 1,50 м. Какво би станало ... ако забраним възможността да се създаде УПИ с такова лице с текст в ЗУТ, така ние ще ощетим всички тези собственици, само защото сме решили да си улесним съдебното производство.
Да! Прав сте!
Но, след като казвате, че минималните изисквания за лице и площ ощетяват собствениците, защо не апелирате да се отмени чл. 19, ал. 2-6? А ал. 1 да се промени; и да изглежда така: „При урегулиране на поземлени имоти размерите им се определят със самия подробен устройствен план.”

А сега, искате ли, аз да Ви дам пример, че в условията на свободно ниско жилищно застрояване, не във всеки УПИ с лице 16.00 м и площ 0.500 дка, може да се строи?
Искате ли да Ви покажа, че (, макар и ЗУТ „кратко точно и ясно” да определя подобен УПИ като допустим според размерите си,) не винаги такъв УПИ може да изпълни предназначението си?

А в същото време, в условията на свободно ниско жилищно застрояване, в УПИ с лице 11.00 м и площ 0.500 дка, може да реализира прилична сграда. Само че подобен УПИ е недопустим заради малкото му според ЗУТ лице.

Т.е. ... какво е станало: С въвеждането на изискване за минимално лице и площ на УПИ, предназначено за свободно ниско жилищно застрояване, ЗУТ :
- ощетява много собственици, които могат да формират УПИ с лице под 11.20 м, да построят сравнително прилична жилищна сграда;
- подвежда много собственици, че при спазени минимални размери за площ и лице, те – собствениците, могат да реализират каквато и да е жилищна сграда.

Гледни точки:

1. В ЗУТ задължително трябва да има фиксирани изисквания за УПИ – кратки, точни и ясни. Никаква преценка по целесъобразност не трябва да се позволява на никой орган. Защото зад преценката си по целесъобразност, органът (Съдът също е орган.) е в състояние да маскира свои користни цели. (Стигнал съм до това убеждение; и вероятно - не само аз съм стигнал.)

2. В ЗУТ не трябва да има фиксирани изисквания за УПИ. Формата и размерите на УПИ трябва да се определят по целесъобразност, в зависимост от установения строителен режим. Преценката за целесъобразност се прави от кмета на Общината.
Преценката за целесъобразност се противопоставя на волята на страните. При възникване на спор – санкция налага съдът. (На идеалистите остава още една инстанция – арменския поп.)
3. В момента – ЗУТ е нито риба, нито рак. (Но и никой не признава този факт.)

Бихте ли взел думата, уважаеми bgarch?
Благодаря!
l____
Потребител

Мнениеот bgarch » 15 Фев 2011, 11:01

l____ написа:А как решихте, че съм юрист?

За Вас не знам, предположих така, защото по всичко изглежда, че не сте архитект или инженер (в смисъл- технически специалист). Сигурно съм сгрешил.
А защо за едни УПИ има минимални лице и площ, а за други няма- мога и аз само да гадая. Но така беше и в ЗТСУ.
Предполагам, че при малкоетажното застрояване, което е масовото в селата и малките населени места, законодателят е решил, че така се улесняват споровете между множество не дотам компетентни граждани и им се спестяват сложни и скъпи консултации със специалисти. Ей така от раз- с това лице и площ може, с другото- не може. (Прав сте, че това не е достатъчно и не е еднозначно) Докато при средноетажното и специфичното по характер застрояване се е имало предвид, че то ще се реализира така или иначе с участието на въпросните компетентни специалисти, които още при устройственото планиране ще мислят и за застрояването. Така предполагам аз, може би някой, който е бил по- близо до тези, които са създавали тези текстове, може да се произнесе по- точно.
Изображение
bgarch
Потребител

Предишна

Назад към Съсобственост и делба