bgarch написа: Като гледам как Вие, юристите, проектирате във форума...
А как решихте, че съм юрист?
По съществото на темата: Темата практически приключи с постинга на magodeoz от 10 Фев 2011, 15:12. Може и да останаха някакви въпроси без отговор, но тези въпроси не са съществените по темата.
Тук е редно да благодаря:
Благодаря, magodeoz, за компетентните Ви коментари, мнения и съвети!
Почитания за Вас!!Благодаря, bgarch, и за Вашите коментари, мнения и съвети! Помогнахте ми да си изясня неясните за мен въпроси.
Поздрави и за Вас!
Бе ми приятно да поспорим. Ще се радвам на бъдещите Ви изяви в този форум. ----------------
Все пак, като ехо от съществото на темата, ще се опитам да поспоря още малко с Вас, bgarch.
bgarch написа: Ако беше толкова лесно, толкова кратко и ясно, сигурно щеше да е направено. Животът е шарен, конфигурацията на УПИ- тата - още по шарени. А скрояването на една жилищна сграда, в зависимост от конкретния УПИ, конкретното изложение, височина, програма, желания на собствениците и т.н и т.н. е толкова "широка нива", колкото не можете да си представите. Нека не се опитваме да вкараме всичко това в една норма, ..., защото така може би ще улесним съдебното производство, ама белите, които ще направим, ще бъдат многократно по- големи.
По принцип съм абсолютно съгласен с тази Ви теза.
Обаче, когато чета ЗУТ (възможно е да не го чета правилно), виждам, че тезата Ви и ЗУТ са в противоречие. Поне отчасти са в противоречие. Вижте чл. 19, ал. 1, 3 и 4.
Нима с въпросните алинеи, чрез които несъмнено се улеснява съдебното и административното производство, не се правят бели? И щом като се правят бели – защо съществуват?
bgarch написа: Само един пример, за да разберете за какво става дума. Никой не е казал, че един УПИ има формата само на правоъгълник. Мога ей така, от раз, да Ви дам поне пет примера с пет УПИ-та с различна форма (например трапецовидна), при които може да стане нормално средноетажно застрояване и при лице от 1,50 м. Какво би станало ... ако забраним възможността да се създаде УПИ с такова лице с текст в ЗУТ, така ние ще ощетим всички тези собственици, само защото сме решили да си улесним съдебното производство.
Да! Прав сте!
Но, след като казвате, че минималните изисквания за лице и площ ощетяват собствениците, защо не апелирате да се отмени чл. 19, ал. 2-6? А ал. 1 да се промени; и да изглежда така: „При урегулиране на поземлени имоти размерите им се определят със самия подробен устройствен план.”
А сега, искате ли, аз да Ви дам пример, че в условията на свободно ниско жилищно застрояване, не във всеки УПИ с лице 16.00 м и площ 0.500 дка, може да се строи?
Искате ли да Ви покажа, че
(, макар и ЗУТ „кратко точно и ясно” да определя подобен УПИ като допустим според размерите си,) не винаги такъв УПИ може да изпълни предназначението си?
А в същото време, в условията на свободно ниско жилищно застрояване, в УПИ с лице 11.00 м и площ 0.500 дка, може да реализира прилична сграда. Само че подобен УПИ е недопустим заради малкото му според ЗУТ лице.
Т.е. ... какво е станало: С въвеждането на изискване за минимално лице и площ на УПИ, предназначено за свободно ниско жилищно застрояване, ЗУТ :
- ощетява много собственици, които могат да формират УПИ с лице под 11.20 м, да построят сравнително прилична жилищна сграда;
- подвежда много собственици, че при спазени минимални размери за площ и лице, те – собствениците, могат да реализират каквато и да е жилищна сграда.
Гледни точки:
1. В ЗУТ задължително трябва да има фиксирани изисквания за УПИ – кратки, точни и ясни. Никаква преценка по целесъобразност не трябва да се позволява на никой орган. Защото зад преценката си по целесъобразност, органът (Съдът също е орган.) е в състояние да маскира свои користни цели. (Стигнал съм до това убеждение; и вероятно - не само аз съм стигнал.)
2. В ЗУТ не трябва да има фиксирани изисквания за УПИ. Формата и размерите на УПИ трябва да се определят по целесъобразност, в зависимост от установения строителен режим. Преценката за целесъобразност се прави от кмета на Общината.
Преценката за целесъобразност се противопоставя на волята на страните. При възникване на спор – санкция налага съдът. (На идеалистите остава още една инстанция – арменския поп.)
3. В момента – ЗУТ е нито риба, нито рак. (Но и никой не признава този факт.)
Бихте ли взел думата, уважаеми bgarch?
Благодаря!