- Дата и час: 22 Ное 2024, 16:13 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
съдийско възнаграждение
|
|
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
съдийско възнаграждение
Някой дали не би могъл да ме ориентира каква е заплатата на съдия в районен и в окръжен съд....
- anna.isar
- Младши потребител
Колега,anna.isar не всичко е въпрос на възнагреждение
А ако все пак това за вас е водещото,едва ли за юридическия стаж,какъвто е необходим за вход в тази система,възнаграждението е по-удовлетворяващо отколкото това при един адвокат,разбира се,добър и знаещ адвокат,със същия стаж.
А ако все пак това за вас е водещото,едва ли за юридическия стаж,какъвто е необходим за вход в тази система,възнаграждението е по-удовлетворяващо отколкото това при един адвокат,разбира се,добър и знаещ адвокат,със същия стаж.
- punisher
- Потребител
Заплатата трябва да бъде над 5000 лв. А иначе е около 1200 за районен съдия. От тях колко получават чисти не знам
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
- pokerman
- Потребител
Брутната основна на младшите е 1004лв.Към това има и надбавки,но рядко е повече от 1 200лв.Иначе за съдии в районен е повече от колкото каза колегата в поста преди мен.И все пак се говори че от първи юли ще има 10% увеличение
Иначе в адвокатурата има голямо живване от началото на тази година,може би заради пререгистрациите,както и заради масовите отписвания.Има адв. колегии които са намелели с 20-30% през 2007 год.Входния изпит е много усложнен,на последния от 500 кандидата,има 120 допуснати до устен.Така че май нещата се променят.И вече станалия пословичен и всекидневен израз у повечето юристи "гладен адвокат" е на път да изчезне.
Иначе в адвокатурата има голямо живване от началото на тази година,може би заради пререгистрациите,както и заради масовите отписвания.Има адв. колегии които са намелели с 20-30% през 2007 год.Входния изпит е много усложнен,на последния от 500 кандидата,има 120 допуснати до устен.Така че май нещата се променят.И вече станалия пословичен и всекидневен израз у повечето юристи "гладен адвокат" е на път да изчезне.
- plamena26
- Потребител
Колеги заплатат е стимул ,но това да си съдия е призвание. Ако ви интересуват само парите жалко за професията ,жалко за хората чиито проблеми ще решавате
Реших да напиша това ,защото това не е първата тема в която се дискутират заплати лично никога не съм се интересувала ,кой колко получава .
Реших да напиша това ,защото това не е първата тема в която се дискутират заплати лично никога не съм се интересувала ,кой колко получава .
- donna
- Старши потребител
plamena26 написа:Брутната основна на младшите е 1004лв.Към това има и надбавки,но рядко е повече от 1 200лв.Иначе за съдии в районен е повече от колкото каза колегата в поста преди мен.И все пак се говори че от първи юли ще има 10% увеличение
И коя е тая колегия 20-30% по-малко за да отворя офис и там
- ytrewq
- Потребител
Честно казано и аз наблюдавам "разведряване" в адвокатската ситуация - поне по думите и съдейки по поведението на бивши колеги. С една дума - нараства им оборотът... което пак ме навежда на аналогии с 1996 г. - плавно набираща скорост инфлация, здраво нарастване на броя изпадащи в неплатежоспособност длъжници... плахо, но все по-обхватно ограничаване на източниците на обогатяване - тогава фалираха или бяха "поставени в изолация" предприятията от "входа и изхода" на които смучеха хиляди далавераджии (сега пък резнаха еврофондовете )... В тези мътни води адвокатите изведнъж стават много търсени
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
-
gudio - Активен потребител
Честно казано съдийските възнаграждения /говоря за младши съдии и районни съдии/ не ги намирам за особено високи - че то има разни юрисконсулти по търговски дружества в София главно, които без да правят нещо кой-знае какво взимат по две бонки, че и нагоре. А съдийската не бих казал, че е лесна, особено в големите районни съдилища - имат мн.бач, отговорността е голяма, има и бая тъпички /или пък бая сложни/ казуси/дела, изобщо за 1200 лв. основна заплата не си заслужава кой-знае колко!! Поне според мен! А адвокатите като нашибат разни хонорари за 2-3 сделки и изкараха съдийската заплата за 2-3 дни
- fixxxer
- Потребител
donna написа:Колеги заплатат е стимул ,но това да си съдия е призвание. Ако ви интересуват само парите жалко за професията ,жалко за хората чиито проблеми ще решавате
Напълно съм съгласна, donna.
- katerinakuch
- Активен потребител
poli_g написа:anna.isar написа:Убедена съм!!!
И все пак колко?
Твърде нездраво любопитство прозира...- попитайте някой съдия.
Колега, всяко задоволяване на познавателен интерес е по дефиниция здравословно!
- anna.isar
- Младши потребител
anna.isar написа:poli_g написа:anna.isar написа:Убедена съм!!!
И все пак колко?
Твърде нездраво любопитство прозира...- попитайте някой съдия.
Колега, всяко задоволяване на познавателен интерес е по дефиниция здравословно!
Помня, че една подобна тема преди години стана повод да се запозная лично с някои участници във форума. Един от тях, след относително дълги обяснения кой на кого гледа в канчето и срамно ли е или не да се коментират чуждите доходи, ми "пейстна" на лични съобщ. фиш от своята заплата.
"Призвание срещу занаят, или пък направо бизнес" - това е едната страна на медала. От друга страна напълно нормално е всеки юрист да се интересува от пазара на труда в професията (а то си е някакъв пазар, нали ?) и според мен няма нищо нередно да се пита и да се обсъждат доходите на различните юридически професии - все пак коментираме законни доходи, а не напр. произхода на намерени при обиск пари или вложени в хотелиерство средства ? Познавам множество магистрати, които преминаха на "частния фронт", след време някои се завърнаха отново в съдебната система, като не отричат, че при движението и в "двете посоки" е ставало дума за пари. В един момент им бяха безобразно ниски възнагражденията, после пък при адвокатите нещата стагнираха... сега има ново разместване на пластовете.
-
Допреди три месеца магистратите започваха на съответните длъжности с приблизително следните заплати: мл. съдия - малко над 1000 лева (в таблицата от м. април беше 1004 лв); районен съдия - около 1200 лева; окръжен съдия - около 1400 лева. Не претендирам за точност. Говорим за основни възнаграждения. Влияние оказва и т. нар. процент прослужени години.
Във всеки случай, ако някой съдия Ви каже, че заплатата му (за нашата страна) е ниска - лъже
Не казвам, че заплатите са достатъчни. Казвам, че никак не са ниски.
Във всеки случай, ако някой съдия Ви каже, че заплатата му (за нашата страна) е ниска - лъже
Не казвам, че заплатите са достатъчни. Казвам, че никак не са ниски.
- system
- Активен потребител
system написа: Не казвам, че заплатите са достатъчни. Казвам, че никак не са ниски.
Аз напр. пък не познавам нотариус, който да не се е оплакъл, че доходите му са недостатъчни Много тежка работата, тарифата непипана от 10 години... Лоша работа, как да са достатъчни парите
-
Уловката е не в това колко точно е, а в това колко пъти в годинита го получават. В съдебната власт се получават около 18 месечни заплати за цялата година. На всяко тримесечие получават една допълнителна заплата. Иначе месечно вземат около 1200-2000 лв. в зависимост от стажа им.
- gradus
- Нов потребител
gradus написа:Уловката е не в това колко точно е, а в това колко пъти в годинита го получават. В съдебната власт се получават около 18 месечни заплати за цялата година. На всяко тримесечие получават една допълнителна заплата. Иначе месечно вземат около 1200-2000 лв. в зависимост от стажа им.
брей, мен пък са ме пропуснали с 3-4 заплати
- karlson
- Потребител
Заплатите на някои магистрати са отлични за българските условия.Например следователи в НСлС,съответно прокурори от ВКП,съдии от ВАС иВКС получават основна заплата от 2200 лева.Като се сметнат 40 процента за стаж и се махнат 10 процента данък се получава някъде около 3000 лева на месец.Като се прибавят 13 и 14 заплата,пари за дрехи,ДМС и тем подобни излиза че годишното им възнаграждение е над 40000 лева.Така че не е случаен наплива за магистратски длъжности.
- timur
- Младши потребител
Ми то хубаво ама не разбрах рушветите в коя графа са? Или как беше -няма доказателства, всяко стадо си има мърша и т.н.
- ytrewq
- Потребител
Re: съдийско възнаграждение
Много интересен разговор! Колко прост въпрос, някои са му отговорили директно и просто, но някои... малеееее! То призвания, то срамежливост...
Не бива да се срамувате от заплатите си, съдии! Трябва да се срамувате от колегите си, които вземат рушвети! Такива няма, разбира се - но ако се появят
Прочее, доколкото познавам закона - данъците на съдебните магистрати се плащат отделно от заплатата им от данъколатците, така че това което получават е цялата сума, срещу която се подписват.
Който знае по-точно да ме поправи.
Не бива да се срамувате от заплатите си, съдии! Трябва да се срамувате от колегите си, които вземат рушвети! Такива няма, разбира се - но ако се появят
Прочее, доколкото познавам закона - данъците на съдебните магистрати се плащат отделно от заплатата им от данъколатците, така че това което получават е цялата сума, срещу която се подписват.
Който знае по-точно да ме поправи.
- plamen_penev
- Активен потребител
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|