начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

съдийско възнаграждение

Дискусии на тема съдебната власт в България

съдийско възнаграждение

Мнениеот anna.isar » 01 Юли 2008, 09:26

Някой дали не би могъл да ме ориентира каква е заплатата на съдия в районен и в окръжен съд....
anna.isar
Младши потребител

Мнениеот punisher » 01 Юли 2008, 11:22

Колега,anna.isar не всичко е въпрос на възнагреждение :D
А ако все пак това за вас е водещото,едва ли за юридическия стаж,какъвто е необходим за вход в тази система,възнаграждението е по-удовлетворяващо отколкото това при един адвокат,разбира се,добър и знаещ адвокат,със същия стаж.
punisher
Потребител

Мнениеот anna.isar » 01 Юли 2008, 15:22

Убедена съм!!!
И все пак колко?
anna.isar
Младши потребител

Мнениеот pokerman » 01 Юли 2008, 20:53

Заплатата трябва да бъде над 5000 лв. А иначе е около 1200 за районен съдия. От тях колко получават чисти не знам
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
pokerman
Потребител

Мнениеот plamena26 » 01 Юли 2008, 21:58

Брутната основна на младшите е 1004лв.Към това има и надбавки,но рядко е повече от 1 200лв.Иначе за съдии в районен е повече от колкото каза колегата в поста преди мен.И все пак се говори че от първи юли ще има 10% увеличение :)
Иначе в адвокатурата има голямо живване от началото на тази година,може би заради пререгистрациите,както и заради масовите отписвания.Има адв. колегии които са намелели с 20-30% през 2007 год.Входния изпит е много усложнен,на последния от 500 кандидата,има 120 допуснати до устен.Така че май нещата се променят.И вече станалия пословичен и всекидневен израз у повечето юристи "гладен адвокат" е на път да изчезне.
plamena26
Потребител

Мнениеот donna » 01 Юли 2008, 22:10

Колеги заплатат е стимул ,но това да си съдия е призвание. Ако ви интересуват само парите :cry: жалко за професията ,жалко за хората чиито проблеми ще решавате :!:
Реших да напиша това ,защото това не е първата тема в която се дискутират заплати :oops: лично никога не съм се интересувала ,кой колко получава .
donna
Старши потребител

Мнениеот ytrewq » 03 Юли 2008, 15:24

plamena26 написа:Брутната основна на младшите е 1004лв.Към това има и надбавки,но рядко е повече от 1 200лв.Иначе за съдии в районен е повече от колкото каза колегата в поста преди мен.И все пак се говори че от първи юли ще има 10% увеличение :)
Иначе в адвокатурата има голямо живване от началото на тази година,може би заради пререгистрациите,както и заради масовите отписвания.Има адв. колегии които са намелели с 20-30% през 2007 год.Входния изпит е много усложнен,на последния от 500 кандидата,има 120 допуснати до устен.Така че май нещата се променят.И вече станалия пословичен и всекидневен израз у повечето юристи "гладен адвокат" е на път да изчезне.

И коя е тая колегия 20-30% по-малко :roll: за да отворя офис и там :D
ytrewq
Потребител

Мнениеот gudio » 04 Юли 2008, 20:06

8) Честно казано и аз наблюдавам "разведряване" в адвокатската ситуация - поне по думите и съдейки по поведението на бивши колеги. С една дума - нараства им оборотът... :roll: което пак ме навежда на аналогии с 1996 г. :? - плавно набираща скорост инфлация, здраво нарастване на броя изпадащи в неплатежоспособност длъжници... плахо, но все по-обхватно ограничаване на източниците на обогатяване - тогава фалираха или бяха "поставени в изолация" предприятията от "входа и изхода" на които смучеха хиляди далавераджии (сега пък резнаха еврофондовете :wink: )... В тези мътни води адвокатите изведнъж стават много търсени :!: :lol: :lol: :lol:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот fixxxer » 08 Юли 2008, 16:07

Честно казано съдийските възнаграждения /говоря за младши съдии и районни съдии/ не ги намирам за особено високи - че то има разни юрисконсулти по търговски дружества в София главно, които без да правят нещо кой-знае какво взимат по две бонки, че и нагоре. А съдийската не бих казал, че е лесна, особено в големите районни съдилища - имат мн.бач, отговорността е голяма, има и бая тъпички /или пък бая сложни/ казуси/дела, изобщо за 1200 лв. основна заплата не си заслужава кой-знае колко!! Поне според мен! А адвокатите като нашибат разни хонорари за 2-3 сделки и изкараха съдийската заплата за 2-3 дни :lol:
fixxxer
Потребител

Мнениеот bay4o » 09 Юли 2008, 10:59

5% от първи юли, не 10
bay4o
Потребител

Мнениеот katerinakuch » 15 Юли 2008, 11:18

donna написа:Колеги заплатат е стимул ,но това да си съдия е призвание. Ако ви интересуват само парите :cry: жалко за професията ,жалко за хората чиито проблеми ще решавате :!:
Реших да напиша това ,защото това не е първата тема в която се дискутират заплати :oops: лично никога не съм се интересувала ,кой колко получава .

Напълно съм съгласна, donna.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот anna.isar » 19 Авг 2008, 17:43

poli_g написа:
anna.isar написа:Убедена съм!!!
И все пак колко?

Твърде нездраво любопитство прозира...- попитайте някой съдия. :)

Колега, всяко задоволяване на познавателен интерес е по дефиниция здравословно! :wink:
anna.isar
Младши потребител

Мнениеот gudio » 21 Авг 2008, 19:12

anna.isar написа:
poli_g написа:
anna.isar написа:Убедена съм!!!
И все пак колко?

Твърде нездраво любопитство прозира...- попитайте някой съдия. :)

Колега, всяко задоволяване на познавателен интерес е по дефиниция здравословно! :wink:

:lol: Помня, че една подобна тема преди години стана повод да се запозная лично с някои участници във форума. Един от тях, след относително дълги обяснения кой на кого гледа в канчето и срамно ли е или не да се коментират чуждите доходи, ми "пейстна" на лични съобщ. фиш от своята заплата.
"Призвание срещу занаят, или пък направо бизнес" - това е едната страна на медала. От друга страна напълно нормално е всеки юрист да се интересува от пазара на труда в професията (а то си е някакъв пазар, нали ?) и според мен няма нищо нередно да се пита и да се обсъждат доходите на различните юридически професии - все пак коментираме законни доходи, а не напр. произхода на намерени при обиск пари или вложени в хотелиерство средства ? :lol: Познавам множество магистрати, които преминаха на "частния фронт", след време някои се завърнаха отново в съдебната система, като не отричат, че при движението и в "двете посоки" е ставало дума за пари. В един момент им бяха безобразно ниски възнагражденията, после пък при адвокатите нещата стагнираха... сега има ново разместване на пластовете.
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот system » 26 Авг 2008, 15:11

Допреди три месеца магистратите започваха на съответните длъжности с приблизително следните заплати: мл. съдия - малко над 1000 лева (в таблицата от м. април беше 1004 лв); районен съдия - около 1200 лева; окръжен съдия - около 1400 лева. Не претендирам за точност. Говорим за основни възнаграждения. Влияние оказва и т. нар. процент прослужени години.

Във всеки случай, ако някой съдия Ви каже, че заплатата му (за нашата страна) е ниска - лъже :wink:

Не казвам, че заплатите са достатъчни. Казвам, че никак не са ниски.
system
Активен потребител

Мнениеот gudio » 26 Авг 2008, 20:42

system написа: Не казвам, че заплатите са достатъчни. Казвам, че никак не са ниски.

:lol: Аз напр. пък не познавам нотариус, който да не се е оплакъл, че доходите му са недостатъчни :lol: :lol: Много тежка работата, тарифата непипана от 10 години... Лоша работа, как да са достатъчни парите :?:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gradus » 05 Сеп 2008, 22:40

Уловката е не в това колко точно е, а в това колко пъти в годинита го получават. В съдебната власт се получават около 18 месечни заплати за цялата година. На всяко тримесечие получават една допълнителна заплата. Иначе месечно вземат около 1200-2000 лв. в зависимост от стажа им.
gradus
Нов потребител

Мнениеот karlson » 09 Сеп 2008, 09:31

gradus написа:Уловката е не в това колко точно е, а в това колко пъти в годинита го получават. В съдебната власт се получават около 18 месечни заплати за цялата година. На всяко тримесечие получават една допълнителна заплата. Иначе месечно вземат около 1200-2000 лв. в зависимост от стажа им.

брей, мен пък са ме пропуснали с 3-4 заплати
karlson
Потребител

Мнениеот timur » 13 Сеп 2008, 16:22

Заплатите на някои магистрати са отлични за българските условия.Например следователи в НСлС,съответно прокурори от ВКП,съдии от ВАС иВКС получават основна заплата от 2200 лева.Като се сметнат 40 процента за стаж и се махнат 10 процента данък се получава някъде около 3000 лева на месец.Като се прибавят 13 и 14 заплата,пари за дрехи,ДМС и тем подобни излиза че годишното им възнаграждение е над 40000 лева.Така че не е случаен наплива за магистратски длъжности.
timur
Младши потребител

Мнениеот ytrewq » 13 Сеп 2008, 17:18

Ми то хубаво ама не разбрах рушветите в коя графа са? Или как беше -няма доказателства, всяко стадо си има мърша и т.н.
ytrewq
Потребител

Re: съдийско възнаграждение

Мнениеот plamen_penev » 15 Дек 2008, 13:51

Много интересен разговор! Колко прост въпрос, някои са му отговорили директно и просто, но някои... малеееее! То призвания, то срамежливост...
Не бива да се срамувате от заплатите си, съдии! Трябва да се срамувате от колегите си, които вземат рушвети! Такива няма, разбира се - но ако се появят :)
Прочее, доколкото познавам закона - данъците на съдебните магистрати се плащат отделно от заплатата им от данъколатците, така че това което получават е цялата сума, срещу която се подписват.
Който знае по-точно да ме поправи.
plamen_penev
Активен потребител

Следваща

Назад към Съдебна власт