начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Моля за консултация

Дискусии и предложения по проекти за закони

Моля за консултация

Мнениеот А » 19 Авг 2005, 15:26

Здравейте, имам проблем и ако някой може да ми помогне с консултация ще бъда радостна.Проблема е следния:Едно лице е взело на изплащане електродомакински уред към една банка.Лицето има сключен индивидуален потребителски кредит с банката, но вече не живее на този адрес, който е посочен в договора.В същото време лица от банката упражняват психически тормоз към дъщерите на това лице, а именно ги карат да внасят пари в банката и т.н.Питам имат ли право на саморазправа с лица нямащи нищо общо проблема и нормално ли е да притесняват децата на това лице?Забравих да напиша , че те живеят в имот, който е собственост на дядо им, а че въпросното лице е избрало за постоянен адрес именно този, на който го търсят , а той не живее.Благодаря!
А

Мнениеот галина » 19 Авг 2005, 16:02

Не, нямат ! Просто на банката им е все тая кой ще плати.Като не плаща длъжникът,банкерите притесняват хора,които нямат нищо общо с тях. Просто дъщерите трябва да им кажат в прав текст,че ако продължават с такива методи ще се обърнат към съответните органи.Няма смисъл от притеснения.
галина

А защо "това лице" не плаща?

Мнениеот Юристче » 19 Авг 2005, 16:10

А защо това лице не си плаща кредита и се укрива?
Коректно ли е да търсиш консултация за собствената си некоректност?
Юристче

Мнениеот А » 19 Авг 2005, 16:13

Благодаря на Галина!
Няколко пъти обяснявах на директора на банката каква точно е ситуацията.Казах му , че това лице не живее на този адрес , няколко пъти разбрах къде точно се намира въпросното лице и помолих да не безпокоят, но уви... Все по-често звънят на вратата.Те не търсят него за собствените му задължения, а изнудват дъщерите му. Към кого точно трябва да се обърна?Жалба ли да пиша или какво? Благодаря!
А

Re: А защо "това лице" не плаща?

Мнениеот Гост » 19 Авг 2005, 16:13

Юристче написа:А защо това лице не си плаща кредита и се укрива?

Пак се изказа (с ударение върху последното а) неподготвен!
Гост

Re: А защо "това лице" не плаща?

Мнениеот А » 19 Авг 2005, 16:23

Юристче написа:А защо това лице не си плаща кредита и се укрива?

Това лице слава Богу не съм аз.Лицето има брак с майка ми, а аз съм от нейния първи брак. В момента аз се грижа за двете му дъщери,които са от него, тъй като майка ми е в чужбина.Отдавна не живеят заедно, но не са разведени. Така , че в момента ми е крайно неприятно да понасям всички негативи от неговото поведение.А защо не си плаща не мога да кажа.Няколко пъти направих всичко възможно да дам на банката информация къде е, но въпреки всичко продължават да го търсят на нашия адрес. Ако можеш да ми помогнеш със съвет ще съм ти благодарна!
А

Добре тогава!

Мнениеот juristche » 19 Авг 2005, 16:57

Обърни внимание на следното:

1. Според Семейния кодекс - чл. 25 ал. 1 разходите за задоволяване на нужди на семейството се поемат от двамата съпрузи, а според ал.2 за задължения, които единият или двамата съпрузи са поели за задоволяване нужди на семейството, те отговарят солидарно.
От това, което си написала оставам с впечатление, че банковият кредит е теглен по време на действие на брака на втория ти баща с майка ти. От това следва, че за сумата по този кредит майка ти е солидарна длъжница с втория ти баща.
2. Това, че живееш в жилище, собственост на дядо ти е добре защото при евентуално изпълнително производство банката няма да може да посегне на него. Помисли дали майка ти или втория ти баща имат някакво имущество, върху което банката би могла да насочи принудително изпълнение. Дали кредита е обезпечен с ипотека, залог или поръчителство?
3. Банката не може да търси сумата от кредита от тебе, защото ти не си длъжник по него. При евентуално наследяване и приемане на наследство обаче, задълженията по банковия кредит ще преминат върху наследника.
4. Ако служители на банката те тормозят, заплашват и прочие си пусни жалба до МВР-то.
Това е за сега!
:o
juristche
Младши потребител

Мнениеот А » 19 Авг 2005, 17:22

Благодаря ти!
Кредита, който му е отпуснат е "индивидуален потребителски кредит за покупка на стока на отсрочено плащане". Няма поръчител нито ипотека. Майка ми притежава апартамент, който е с частично дарение от нейния дядо и мой прадядо, а разликата от стойността на жилището е изплатена от майка ми. Имота е нейна собственост преди да сключи втория си брак.Колкото до неговите имоти -не съм наясно. Той просто е един пройдоха , на който не му пука за нищо. Може би не работи и няма доходи , необходими за погасяването на вноските. Най-лошото в случая е , че въпросния ел уред е в нас.Преди известно време когато ходих при директора на банката му обясних , че и до този момент вноските ги е плащала майка ми.Той обаче ми каза , че оставали около 130 лв да се покрие целия кредит...и че е добре да ги внесем за да нямаме повече проблеми.Аз казах , че в рамките на 1 седмица ще ги внеса и го направих.Искайки документ за това , ч е е приключил кредита получих отказ, защото същото лице имало още 2 кредита, по които не били внасяни никакви пари...Трябвало за "да нямаме проблеми полека-лека да ги внасяме" и аз категорично отказах , като обясних , че това е идентично да покрия плащания на някой непознат от улицата..От тогава се започна и този тормоз-идвайки вкъщи/никой от сестрите ми не им отваря, т.к ги е страх, а едната до скоро беше непълнолетна, а другата все още е/, спират ме по улицата да ме питат кво става , кога ще плащам и т.н Не мога да го асимилирам, повярвай ми.Да се чувствам като нищожество, изживявайки онова чувство от което те е срам заради друг.Просто недоумявам защо не търсят него?
Благодаря !
А

Хм!

Мнениеот Юристче » 19 Авг 2005, 17:35

Трябвало е първо да поискаш разписка или друг документ, удостоверяващ плащането на последната вноска по кредита или най-малкото да платиш едновременно с получаването на същия. Сега как ще докажеш, че си изплатила кредита?
:roll:
Юристче

Мнениеот А » 19 Авг 2005, 17:43

Ами на вносната бележка на вносител е моето собствено , бащино и фамилно име. Аз питах директора дали ще получа документ за това и той ми потвърди. На касата обаче не ми издадоха такъв документ и като попитах защо ми отговориха това , което вече ти написах.Аз попитах след това защо ме карат при тези обстоятелства да внасям , но отговор не получих....
А

Мнениеот Иван » 19 Авг 2005, 18:28

Ще ми се да вярвам, че сте получила все пак екземпляр от вносната бележка за 130лв. Ако е така, това е достатъчно за вас.
Относно другите притеснения, мисля да Ви дам следния съвет-в общи линии да поставите нещата в писмена форма. Да речем изпратете на банката нотариална покана, в която поискайте от тях писмено да ви поканят да платите, в противен случай ще бъдете принудена да подадете жалба до прокуратурата с подробно описание на служителите, които идват в къщи или по улицата ви канят да плащате. Нотариалната покана ще ви струва не повече от 15-20лв. Може би 30, ако ползвате услугите на адвокат за изготвянето й. Може в заглавието на самата нотариална покана да впишете "копие до районна прокуратура гр. .........", което макар и действително да не сте направили и изпратили, предполагам ще ги стресне.
Абсолютно неправомерно банката иска вие да платите.
Иван

Мнениеот А » 19 Авг 2005, 18:39

Благодаря за съвета!
Действително имам вносна бележка с моите три имена на вносител, които са коренно различни от тези на титуляра на сметката. За останалото Ви благодаря. За съжаление едно от лицата , които ни притеснява е именно директора на банката, който ме кара да се връщам от улицата , за да му отключвам в нас, за да си вземел въпросния уред...тъй като не съм искала да внасям пари..Наистина нямам думи..
Още веднъж Ви благодаря!
А

Мнениеот Гост » 19 Авг 2005, 19:44

За банка ли става на въпрос, или борческа групировка?
Гост

Мнениеот А » 20 Авг 2005, 08:16

За банка,колкото и невероятно да звучи.Методите на действие са аналогични на групировка...
А

Мнениеот Приятел » 20 Авг 2005, 19:00

Не се разправяй тези тикви, не ходи при тях, не ги допускай у вас, нищо не им плащай и въобще не се занимавай с тях! Има си съд - да вървят да съдят кредитополучателя задето не си площа. Работят те защото са разбрали, че ще поддадеш и ще почнеш да плащаш чужди борчове. Хубаво е да подадеш жалба до прокуратурата за изнудване и поискай да ги предупредят да спрат тормоза над тебе. Успех
Приятел

Мнениеот misty » 20 Авг 2005, 19:28

Za da se otpusne potrebitelskiqt kredit trqba da se udostoveri s nqkakav dikument, 4e liceto moje da go izplati.V takav slu4ai se popalva dobrovolen vaprosnik, v koito obiknovenno figurira vtoro lice poso4eno ot liceto, koeto kndidatstva za kredita. Vaprosnoto vtoro lice moje da e maika, ba6ta,brat i t.n. Dali imenno pritisnqvanite sestri ne sa poso4eni kato vtoro lice v tozi vaprosnik? No na dali, imaiki predvid vazrastta im.
Bankata ima pravo da izzeme ureda po saotvetniq red, s koito az ne sam naqsno ili da sabere vzemaneto si po sadeben red, no sas sigurnost nqma pravo da deistva po tozi na4in, taka 4e kakto kolegite Vi posavetvaha preduprejdavate gi, 4e 6te si pusnete jalba i ako prodaljavat naistina izpalnqvate zakanata si.
misty

Мнениеот misty » 20 Авг 2005, 19:35

Za da se otpusne potrebitelskiqt kredit trqba da se udostoveri s nqkakav dikument, 4e liceto moje da go izplati.V takav slu4ai se popalva dobrovolen vaprosnik, v koito obiknovenno figurira vtoro lice poso4eno ot liceto, koeto kndidatstva za kredita. Vaprosnoto vtoro lice moje da e maika, ba6ta,brat i t.n. Dali imenno pritisnqvanite sestri ne sa poso4eni kato vtoro lice v tozi vaprosnik? No na dali, imaiki predvid vazrastta im.
Bankata ima pravo da izzeme ureda po saotvetniq red, s koito az ne sam naqsno ili da sabere vzemaneto si po sadeben red, no sas sigurnost nqma pravo da deistva po tozi na4in, taka 4e kakto kolegite Vi posavetvaha preduprejdavate gi, 4e 6te si pusnete jalba i ako prodaljevat naistina izpalnqvate zakanata si.
misty

Мнениеот А » 20 Авг 2005, 19:39

Благодаря!
И аз мисля, че сгреших плащайки им сумата , която ми казаха , че е необходима за да се изчистят задълженията , но след като платих разбрах , че е напразно..Не мисля да им отварям изобщо. Отдавна съм им казала , че това лице не живее тук и да престанат да е занимават с неговите дългове, но уви..Но просто е кошмарно да си вървиш, да те спират и да се държат така с теб все едно си престъпник.Сестрите ми дори отказват да ходят до магазина , защото се минава покрай банката.Няколко пъти лично съм ходила при директора и съм го молила да спре да занимава както мен , така и сестрите ми , но той ми отговаря лаконично"ами аз ли да плащам"?Казвам му да намери този, които му дължи пари, а тои ми казва, че след като ну е даден този адрес в договора тои си ги търси от нас и в този ред още хиляди глупости..
А

Мнениеот А » 20 Авг 2005, 19:46

[quote="misty"]Za da se otpusne potrebitelskiqt kredit trqba da se udostoveri s nqkakav dikument, 4e liceto moje da go izplati.V takav slu4ai se popalva dobrovolen vaprosnik, v koito obiknovenno figurira vtoro lice poso4eno ot liceto, koeto kndidatstva za kredita. Vaprosnoto vtoro lice moje da e maika, ba6ta,brat i t.n. Dali imenno pritisnqvanite sestri ne sa poso4eni kato vtoro lice v tozi vaprosnik? No na dali, imaiki predvid vazrastta im.

Второ лице в този въпросник няма, договора е пред мен и съм го гледала хиляди пъти, няма поръчител , има само негови данни. А между другото се сетих и не знам дали е добре или не , че фактурата за въпросния уред е издаддена на мое име и няма нищо общо с неговите три имена.
Благодаря Ви!
А

Мнениеот Malinov » 20 Авг 2005, 21:34

Как така ще ти влезе в дома бе :shock: направи каквото ти каза Иван, изпрати им предопреждение чрез Нотариус, и ако продължат да те претесняват, веднага подаваш Жалба в прокуратурата в която описваш всичко подробно. Не ги пускай да ти влизат в дома и не им плащай НИЩООО!!! :evil: АКО ИМАТ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ НЯКОЙ ДА ГИ ТЪРСЯТ ПО СЪДЕБЕН РЕД, ИНАЧЕ ЗА БУХАЛКИТЕ ИМА ПРОКУРАТУРА :twisted:
Malinov

Следваща

Назад към Обсъждане на законопроекти