начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Камери за видеонаблюдение - крадлива гледачка

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Камери за видеонаблюдение - крадлива гледачка

Мнениеот apendix » 17 Мар 2020, 09:52

Здравейте,
имах възрастни родители (баща ми все още е жив), които живееха в провинцията и за тях се грижеха гледачки.

Накратко: хванах една гледачка (циганка), която заместваше за кратко основната, да краде безобразно, почти ежедневно, в продължение на месец. Питах я колко е взела - тя казва: не знам. Мъжът й (българин) ми върна определена от мен сума пари -200лв (тя бързо се съгласява със сумата), с обещание от моя страна да не ходя в полицията. След смъртта на майка ми установявам, че липсват бижута и почвам да преглеждам камерите в спалнята - оказва се, че е ровила и крала и там. Обаждам се да ги върне - псувни и ругатни. Вече живеят в друг град и явно си мислят, че нищо не мога да им направя.

Ясно е документирано, че взима пари и си ги слага в сутиена. Ясно се виждам, че взима малки неща от чекмеджетата и гардероба в спалната на майка ми и ги прибира. Стойността на парите е може би около 200лв, на бижутата поне още толкова.

Мога ли да я осъдя и да влезне в затвора?

Основния ми аргумент е, че е действала изключително дръзко и нагло. Знае, че има камери, знае, че съм хващал и други крадци с камерите, постоянно гледа към тях докато краде. Но въпреки това краде, явно разчитайки, че ще й се размине дори да я хванат. Реално исках да ми върнат толкова пари, колкото смятах, че е откраднала. А не в троен размер например. Т.е. тя не е рискувала нищо - ако успее да ме излъже печели, ако не успее - не губи нищо.

Вечертта, преди да дойда и да говоря с нея, когато разбрах за първи път за кражбите на пари, тя надушва от поведението на майка ми, че нещо се случва и почва да я подпитва какво има. Майка ми й казва, че съм видял разни неща на камерата. И тя отново действа изключително нагло и дръзко - обвинява ме, че съм много тъп да си мисля, че тя краде, и че ще съжалявам и т.н.

Не искам да ви казвам как се почувствах, когато още не бях погребал майка си, и гледах за първи път кадрите с това как се бърка в нощните шкафчета на майка ми. Изключително омърсен!

Камерите бяха за превенция, имаше кутийка където се събираха касови бележки. Предполагаше се, че кражбите са немислими. Въпреки това аз я следях първите дни, но само в стаята на баща ми, който е почти сляп и глух. Мислех си, че там ще се пробва да пипа, ако пипа. Видях, че нищо не се случва, и затова реших, че това, което ще трябва да изтърпя следващите 2-3 месеца е само огромния й мързел, а през това време ще мога най-накрая да работя на спокойствие. Парите, които получаваше на час бяха 2 пъти над средното в града. Просто защото работеше по-малко от уговореното. И въпреки това искаше още пари от майка ми, тайно от мен. Винаги имаше някоя внучка в болница, която бере душа, и й трябват средства.

Ирационалната наглост победи здравия разум. Превенцията с камерите се оказа просто неработеща при този тип хора.

Мога ли да пускам клипове в мрежата, на които се вижда лицето й докато краде?

Изображение

Изображение
Последна промяна admin на 17 Мар 2020, 12:17, променена общо 2 пъти
Причина: Спам линкове под картинките.
apendix
Нов потребител

Re: Камери за видеонаблюдение - крадлива гледачка

Мнениеот teogeo » 17 Мар 2020, 11:19

По-скоро не можете.
Но можете да ги използвате като доказателство пред прокуратурата, съда, ако ще й търсите отговорност.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот apendix » 17 Мар 2020, 11:22

Не това беше въпроса ми!

Отделно аз лично нямам съмнение, че записите могат да са доказателство.

"Адвокат Росен Димитров: "Според съдилищата тези записи са едно доста сериозно доказателствено средство и доста безпристрастно. Един такъв запис по никакъв начин не отстъпва например от показанията на някой свидетел." "
https://news.bnt.bg/bg/a/priznavat-li-s ... azatelstvo

"адвокат Веселин Пенчев: Особено по наказателни дела, няма никакво съмнение, че видеозаписите, които са извършени по случаен начин могат да бъдат доказателство в съда. Тези видеозаписи представляват веществено доказателство. "
https://news.bnt.bg/bg/a/video-koeto-e- ... stvo-v-sda
apendix
Нов потребител

Мнениеот propensity » 17 Мар 2020, 14:17

Опишете с ваши думи цялата сиутация, колкото се може по-подробно и конкретно с дати, събития, дейстивя и др. до районна проукратура по местоживеене. Прибавете снимков материал и кажате, че може да представите и оригиналния видео материал при поискане от органите.

Те ще прецизират доколко има данни за настъпило престъпление(я) и дали да се образува досъдебно производство. Ако се прецени, че това деяние трябва да се разследва ще викнат вас за снемане на показания, както и лицата, с/у които сте насочили жалбата си. По преценка на наблюдаващия прокурор, ще бъдат викани на разпит и други лица. При наличие на достатъчно обективни доказателства, прокуратурата ще внесе обвинителен акт в съда и ще се образува наказателно производство с/у лицата, които прокуратурата е преценила, че са отговрни.

Алтернативно, можете да внесете жалбата си и в местното РПУ. Те също имат правомощия да разследват случая и да сезират прокуратурата по преценка на следствието.
propensity
Потребител

Мнениеот teogeo » 17 Мар 2020, 19:26

propensity написа:Опишете с ваши думи цялата сиутация, колкото се може по-подробно и конкретно с дати, събития, дейстивя и др. до районна проукратура по местоживеене. Прибавете снимков материал и кажате, че може да представите и оригиналния видео материал при поискане от органите.

Те ще прецизират доколко има данни за настъпило престъпление(я) и дали да се образува досъдебно производство. Ако се прецени, че това деяние трябва да се разследва ще викнат вас за снемане на показания, както и лицата, с/у които сте насочили жалбата си. По преценка на наблюдаващия прокурор, ще бъдат викани на разпит и други лица. При наличие на достатъчно обективни доказателства, прокуратурата ще внесе обвинителен акт в съда и ще се образува наказателно производство с/у лицата, които прокуратурата е преценила, че са отговрни.

Алтернативно, можете да внесете жалбата си и в местното РПУ. Те също имат правомощия да разследват случая и да сезират прокуратурата по преценка на следствието.

За червенопарцаливите нещастници никога няма престъпление от общ характер. За тях всичко е гражданскоправен спор от частен характер. В постановленията си за отказ за образуване на ДП ги пишат такива, че само по написаното можеш да ги освидетелстваш...
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот apendix » 27 Ное 2020, 00:04

След ангажиране на полиция и прокуратура днес ми казаха, че ще ѝ наложат административна глоба за кражбите. Оказа се, че е била осъждана условно преди повече от 20 години пак за кражби.
Получих странно тълкуване от разследващия полицай на
деецът в продължение на една година е извършил две или повече деяния, общата стойност на предмета на които е над сто и петдесет лева;

Според него фактът, че почти всеки ден е крала в продължение на месец не представлява две или повече деяния. Така ли е наистина?
apendix
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 27 Ное 2020, 15:27

Четейки темата, мисля си - Говори се за видеозаписи (не просто видеонаблюдение) и евентуална публикуване в мрежата. Тази работа, в контекста на ЗЗЛД малко намирисва. Питащия има ли писмено съгласие от жената, за записите?
Монтирани са камери, а ценните вещи не са прибрани на сигурно място. „Покритото мляко котки го не лочат!“
Казано е „установявам, че липсват бижута“ - това нищо не доказва! Нито, че ги е имало, нито - какви са, нито - кой ги е взел.
apendix написа:Получих странно тълкуване от разследващия полицай на
деецът в продължение на една година е извършил две или повече деяния, общата стойност на предмета на които е над сто и петдесет лева;

Според него фактът, че почти всеки ден е крала в продължение на месец не представлява две или повече деяния. Така ли е наистина?

Формулировката е рутинна и тъпа! Освен това - там пише „е извършил“, а Вие тълкувате като „не представлява“.
Колкото до остойностяването на откраднатите вещи - това се прави след предоставяне на опис. Не „на око“!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот kpts_ » 27 Ное 2020, 17:55

Пускането в Интернет на клиповете ще е противозаконно, а е и ненужно.
За административната глоба - не откривам основание да се налага.
Срещнете се с този разследващ и уточнете. Поне да я убедят да възстанови откраднатото, а после за наказанието да умуват.
kpts_
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 28 Ное 2020, 05:51

Здравейте,
Не отричам, че пускане на записи от такова естество представлява закононарушение! Не съветвам никого да го прави и да не приема личното ми виждане по въпроса, което ще е в следващото ми изречение като съвет – не не е!
Аз лично, на часа бих разпространил тези кадри в „нета” или поне в соц. мрежа.
Пък ще си понеса и административната санкция ако ще, но ще съм удовлетворен и вероятно ще съм съдействал за предотвратяване на по-нататъшни подобни действия…
Свидетели сме на не едно такова пускане на подобни материали, при това част от тях в медийното пространство, говоря (пиша) за национални медии! Най-малко защото би имал някакъв предполагаем възпитателен отзвук у нарушителя (Дали, а… :wink: :roll: ), а и доста предполагаеми бъдещи потърпевши биха били нащрек…
По въпроса за административната глоба, наистина е интересен момент…? Интересен до толкова колкото можем да правим изводи от информацията от страна на питащия и евентуално точното цитиране на думите на дознателя. Все пак от описаното във встъпителният пост на питащия, а и от представеното в последствие като становище от разследващия орган мога да приема, че се касае за осъществено продължавано престъпление, бидейки факта, че за период от около месец нарушителката е крадяла пари и др вещи.
При този род престъпления (казуси) считам, че приложимост намира чл. 194 от НК. Съгласно прилагането на НК и съдебната практика по подобни случаи, обвързващи със 194 са текстовете на чл. 26 и чл. 218б от същия кодекс. Прочитът и смисълът, които намирам в тези текстове, поне за мен изключват наказанието да е само глоба…?! Да, не следва да се подминава и обстоятелството, че част от сумата (ако не цялата) е възстановена от съпругът на извършителката и това на дали е останало неизвестно на разследващите…, но?
Обаче няма как да подмина и едни небивалици, изръсени „на място” в темата!:

Форумният трол написа:
Питащия има ли писмено съгласие от жената, за записите

Отговорът е даден от самият питащ! Цитирам:
„Знае, че има камери, знае, че съм хващал и други крадци с камерите, постоянно гледа към тях докато краде.”

Форумният трол написа:
Казано е „установявам, че липсват бижута“ - това нищо не доказва! Нито, че ги е имало, нито - какви са, нито - кой ги е взел.

Отговорът е даден от самият питащ! Цитирам:
…почвам да преглеждам камерите в спалнята - оказва се, че е ровила и крала и там.

Форумният трол написа:
Монтирани са камери, а ценните вещи не са прибрани на сигурно място. „Покритото мляко котки го не лочат!“

Що? У дома всичко да е под ключ ли, в собственият дом. За това е доверието при наемане на гледач, затова са камерите и е свдено до знанието на гледача(чката), че ги има тези камери и т.н. Посоченое, че откраднатото и бижутата все пак са били в чекмеджета и гардероб! А ако изключим камерите и присъствието на родителите на питащия, тоест, приемем, че вещите не са били под надзор, то това е упоменато в чл 195, ал. 1, т. 2 от НК .
За разлика от котките, хората имат разум и се отличават с втората сигнална система…
Ми да, то накрая питащият ще е виновен, че е оставил „млякото на котките”…?!?
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот apendix » 28 Ное 2020, 19:45

nikodim77, много благодаря за подкрепата!
След консултация с прокурора разследващия полицай все пак реши, че попадаме в тази алинея
Така че ще гоним по-тежко наказание.
Аз не знам за случай, когато се разпространява видео от кражбата на осъден за кражба, и след това да има последствия за пусналия клипа.
Според мен ще има силно образователен ефект за многото обикновени хора, които не подозират на какви лъжи и на каква наглост са способни някои индивиди.
apendix
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 28 Ное 2020, 21:18

Здравейте отново,
И аз Ви благодаря за оценката, която ми давате чрез Вашата благодарност!
Да, подкрепям всяко едно начинание, което би парирало и дало някакъв урок на индивиди като Вашата „филмова героиня”. Случаят наистина е такъв, че предполага по-високо наказание, предвидено в наказателния закон. Вярно, че извършителката е реабилитирана щом е осъждана преди 20 години за подобно безчинство, но все пак под съдийската тога са хора, чието вътрешно убеждение се гради първо на закона, признаците и обстоятелствата около дадено престъпление, както и на това, че същата макар и реабилитирана, все пак е в характерът ѝ да върши злодеяния… Дързостта и бих нарекъл арогантността, с които си позволява да краде също накланят везните в полза на обвинението. Но, последната дума ще е на съда.
По отношение на санкция за разпространение на подобно видео, аз също не открих в практиката на КЗЛД решение от такова естество. Но пък и снакцията е административна по реда на ЗЗЛД, АПК и ЗАНН, и както при всяко административнонаказателно производство се вземат предвид съвкупността от факти и мотиви за едно подобно админ. нарушение така, че вероятно при първи път би се стигнало до най-леката санкция или нарушителят да бъде задължен да се въздържа от по-нататъшни подобни прояви… :roll:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 28 Ное 2020, 21:30

apendix написа:nikodim77, много благодаря за подкрепата!

Странна реакция!
Не разбирам защо - когато Ви „се показват подводните камъни“ - приемате, че има негативизъм???
Щото после - и да пишем „Аз казах ли Ви!“ - кел файда!!!

В крайна сметка .. проблема си е Ваш! Решавайте си го!!!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 28 Ное 2020, 22:35

До Тролът - jhoro!:
Бе ти пак ли пишеш след мой пост !??! Еееий, ти си невъзможен човек! Всяка вечер ли ще се ядосвам на твоите глупости и неправилни изводи бе!
Къде съзря негативизъм и странна (нежелана) реакция бе! Човекът отправя благодарност към мен, а ти от немай къде си се включваш ни в клин, ни в ръкав да определяш реакциите на хората…?!? Що за индивид – си звънземен ли си ти? Ако целта ти е да тролиш на инат, или да ядосваш мен и някои други участници във форума добре, поне го сподели! Но недей да си на всяка манджа мерудия и то нежелана.
Аз подкрепям питащия с това, че също бих пуснал подобни кадри в публичното пространство, представям своето становище от към правната страна на случаят му, той отправя благодарност и отчита мнението ми като подкрепа, а ти…, някакъв си трол и ****ювко определяш, кой какво иска да каже, че и бил с негативна оценка…!?!!! Що не се гр***еш, барем амунициите са евтини…
Права е Мели в една друга тема като казва за теб, че съвсем изтрещя. Все повече се затвърждава и моето опасение, че се нуждаеш от специализирана помощ (не юридическа, а психологическа). Ако трябва да инцираме тук в лекса някаква кампания за средства и да ти се помогне бе човек!? Ядосваш ме много, но и ми е тъжно за теб и те съжалявам...!

пп. Ето, че в поредни две теми пишеш за допълнително инфо и други неща, но не ти стиска да посочиш такива! Тоест, не ти стиска да си изсмучеш от някъде някакви доводи поне да се измъкнеш от собствените си ***на..!!
nikodim77
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ