начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Командировка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Командировка

Мнениеот petia_vj » 29 Юли 2016, 01:46

Здравейте, малко ми е спешно, дано някой успее да ме насочи. Работодателят ми иска да ме задължи да пътувам извън града за 4 дни, като казва, че ще издаде заповед за това. Мога ли да противостоя на това по някакъв начин? Майка съм на 4годишно дете.
Предварително благодаря!
petia_vj
Нов потребител

Re: Командировка

Мнениеот bludniq_sin » 29 Юли 2016, 09:17

Без да съм експерт - съгласието ви е необходимо само когато ви командироват за по дълъг срок от 30 дни без прекъсване. Ако откажете мисля, че попадате в хипотезата на чл. 187 в КТ - нарушения на трудовата дисциплина т. 7 - неизпълнение на законните нареждания на работодателя;

Няма ли кой да гледа детето за тези 4 дни?
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот lexy21 » 29 Юли 2016, 09:20

Работодателят има право да Ви командирова без Ваше съгласие за не повече от 30 дни - съгласието се търси, ако сте майка на дете до 3 г., бременна или в напреднал етап ин-витро или за командироване над този срок.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот petia_vj » 29 Юли 2016, 10:47

Детето има кой да го гледа, въпросът е, че аз не искам да пътувам. Отпуск - платен, неплатен, болничен (за мен, за детето)? Кажете какви са ми вариантите?
petia_vj
Нов потребител

Мнениеот bludniq_sin » 29 Юли 2016, 11:37

Отпускът се разрешава (и платен и неплатен) та работодателя, а ако не ви разреши няма как да го ползвате. Не е много редно да използвате детето, си за да "цакате" работодателя само защото "не искам да пътувам". Очаквате съвет за варианти вкл. и не до там законен (съдейки по идеята за болничен), как да не положите труда, за който работодателят Ви плаща. Вземете болничен - това е най-лесният начин, но имайте предвид - работодателят вероятно не е прост и спонтанното ви разболяване ще е просто сигнал за него, че не може да разчита на вас да си вършите работата (не знам той дали е коректен в задълженията си като работодател към вас, но изглежда вие нямате намерение да сте) като това може да доведе в последствие по един или друг начин до освобождаването ви от работа.

А .. винаги можете и да напуснете ако не ви се работи там.

П.С - не казвам, че го правите редовно и тн, но подобни врътки на "мами" с деца на по 1-2-3 г. които често използват децата си не защото детето има нужда, а за да не правят разни неща щото просто не им е кеф, или пък да правят други неща щото просто им е кеф е причината доста работодатели да избягват да наемат жени, които имат планове да забременяват, които са във възраст, в която това се очаква да се случи или жени с малки деца. Пак да уточня - не слагам всички такива под общ знаменател, но такова ми е впечатлението.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот petia_vj » 29 Юли 2016, 16:08

Моят работодател не го мислете толкова - изкарала съм му достатъчно пари с работа, без да имам почивни дни, навръх официални празници, както и до късно вечер. Пътувала съм за повече от 30 дни в чужбина без да е искал писменото ми съгласие, докато детето е било малко. И за 3 години откакто съм се върнала от майчинство съм си взимала болничен 2 (два) пъти. Малко прибързано отсъдихте без да сте запознат с подробности. Аз съм служител, който му трябва, харесвам си работата, но точно това пътуване обаче е проблем. Както и да е, благодаря на всички за включванията, получих отговор на въпроса си, явно нищо не мога да направя на този етап.
petia_vj
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 29 Юли 2016, 16:39

petia_vj написа:Работодателят ми иска да ме задължи да пътувам извън града за 4 дни, като казва, че ще издаде заповед за това.

Ако съм на мястото на работодателя и вие ми кажете, аргументирано или не, че не желаете да бъдете командирована - не бих настоявал. Най-малкото - поради риска командировката да се превърне в безплатна (за вас) екскурзия с нулев резултат за фирмата.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 01 Авг 2016, 09:55

Петя, не съм отсъждал нищо. Фактите какви са: работодателят Ви иска да Ви командирова а 4 дни. Причината да търсите начин да не изпълните разпорежданията му са, че не Ви се пътува. Ако работодателят Ви изпрати по надлежния ред в командировка Вие търсите начин да заобиколите това по всякакъв начин вкл. и с фиктивен болничен лист. Това е, което до момента беше ясно от информацията, която ни давате.

Не съм твърдял, а и изрично съм написал, че не казвам, че го правите често, но в конкретния случай на мен ми се стори, че търсите всякакви варианти да не бъдете командирована вкл. и не до там "чисти".

Успех занапред.
bludniq_sin
Потребител

Назад към Трудово право