Здравейте.
Имам проблем със съсобственик на апартамент,който има 1/6 дял.Аз имам 5/6.Получих нотариална покана с иск за наем от 150 лв. или да му бъде предоставен ключ за да си ползвал дяла.Достъп не съм му отказвал,но уговорката е била в мое присъствие,тъй като иначе ще има липси,за което и съм го лишил от ключ.Какъв съвет бихте ми дали,тъй като мисля да откажа да дам ключа,както и да платя такъв висок наем за толкова малък дял.
Бих искал да допълня,че преди да сменя патрона,адвокат ми каза,че тъй като му е малък дяла има право на достъп само в мое присъствие и няма право на ползване на имота.Това вярно ли е?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 14:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Спор между съсобственици
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Спор между съсобственици
Моят съвет е да не му отказвате достъп, макар, че е собственик на много по-малка част, той има същото право да ползва целия имот. Ако му откажете достъп, той има право да води по съдебен ред искове за собственост срещу вас и да търси обезщетение за периода, в който е бил лишен от ползване на имота. Ако докаже това в съда чрез писмени или устни доказателства вие ще бъдете осъден да плащате обезщетение за минал период. За да предотвратите опасността да се води такова дело срещу вас, дайте му ключ от имота и се подсигурете със свидетели, които в бъдещ момент да докажат, че сте му предоставили достъп до имота доброволно. Тогава не само няма да може да води такъв иск, но няма и да има право да търси обезщетение за времето, през което е бил лишен от ползването на имота.
In jure veritas!
janetastoimenova@yahoo.com
- janetastoimenova
- Младши потребител
Има и друг вариант, ако тези отношения ви пречат, по-добре помислете за една доброволна (а при невъзможност съдебна) делба, наплатете му дела и така ще станете собственик на целия имот, така че претенциите на другия съсобственик да отпаднат спрямо вас.
In jure veritas!
- janetastoimenova
- Младши потребител
Това не е проблем,но в случай,че започне да си взима каквото му хареса,когато мен ме няма,какво правим?!Да добавя също,че е правил и други мизерии.Не ползва по предназначение и ми пречи,което нарушава закона.Също не е плаща никакви сметки...
- coyotte
- Нов потребител
Явно ще трябва да мине през съд.Предлагал съм аз да купя неговия или да продам своя дял,но не се стигаше до никъде.Явно ще трябва да му направя и аз нотариална покана за делба.
Благодаря!
Благодаря!
- coyotte
- Нов потребител
А на последния ми въпрос някой може ли да ми отговори.Тъй като реално излиза,че няма разлика в правата независимо дали имаш 1/6 или 5/6 ?!
- coyotte
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|