- Дата и час: 22 Ное 2024, 13:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имот, собственост на двама братя
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Имот, собственост на двама братя
Здравейте. Имам питане по един сложен казус. Ситуацията е следната - Имот (къща и дворно място) е разделен по-равно на двама братя. Собственикът на втория етаж (баща на мой приятел) е починал, а другия брат е жив, но е инвалид и не може да се грижи за себе си. Починалият брат има един син, който не живее в страната, а другия брат няма жена и деца. Има ли вариант собственикът на първия етаж да бъде изпратен в старчески дом или в някаква институция, където да се грижат за него? От общината изпратиха жени да го гледат, но условията не им харесват. Доколкото разбирам моят приятел взима дела на баща си, но иска да ремонтира първия етаж и да продаде къщата. Възможно ли е това да стане, защото само втория етаж не му върши работа - нито може да го продаде, нито да го даде под наем. Сложна работа. Очаквам вашите съвети.
- petar111
- Нов потребител
Re: Имот, собственост на двама братя
Вашият приятел да вземе чичо си в чужбина, за да се грижи за него (да го "гледа"), а последния да му прехвърли собствеността върху етажа със съотв. договор. После имотът се продава.
Това е вариант, който защитава интересите и на двете страни (според мен). (Вероятно) труден, но справедлив.
Това е вариант, който защитава интересите и на двете страни (според мен). (Вероятно) труден, но справедлив.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
Няма ли някакъв вариант моят приятел да убеди чичо си, че вече е сам и в старчески дом ще се грижат най-добре за него? Няма как да си остави живота и се грижи за него. За прехвърляне чрез гледане доколкото помня бащата и майката на приятеля ми се опитваха да го склонят, но той не искаше, въпреки, че те така или иначе си го гледаха. Преди да се преместя в София със тези хора бяхме съседи.
- petar111
- Нов потребител
petar111 написа:Няма ли някакъв вариант моят приятел да убеди чичо си, че вече е сам и в старчески дом ще се грижат най-добре за него?
Извинете, но да ви напомня, че пишете в юридически форум, а не в такъв на гадатели. Дали има или няма вариант знаят най-добре тези хора.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
petar111 написа:Имот (къща и дворно място) е разделен по-равно на двама братя....
Според мен не става въпрос за разпределение на ползването, а реално поделяне в резулат на което има двуетажна двуфамилна сграда с дворно място ( па макар и последното да е в ид. части), което от всякъде е продаваемо, та се питам от какъв зор са ви всички тези гимнастики.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа:petar111 написа:Имот (къща и дворно място) е разделен по-равно на двама братя....
Според мен не става въпрос за разпределение на ползването, а реално поделяне в резулат на което има двуетажна двуфамилна сграда с дворно място ( па макар и последното да е в ид. части), което от всякъде е продаваемо, та се питам от какъв зор са ви всички тези гимнастики.
Не мисля, че евентуални купувачи ще се съгласят да са в една къща с този човек, пък макар и на отделни етажи.
- petar111
- Нов потребител
Друго искаше да ви каже bird-of-paradise с това разделено ползване, но не я разбрахте.
Трудно е да се каже така без да се видят нот. актове и протоколи за делба (евентуално), но е възможно братята просто да са си поделили ползването (а не собствеността!) на къщата и имота.
Възможно е и всеки да има нот. акт за своя си етаж (тогава собствеността на къщата и двора е поделена). В такъв случай всеки е собственик на своята си част от имота и шансовете за продажба са по-добри.
Кажете на приятеля си да си види документите и да се обърне към адвокат.
Трудно е да се каже така без да се видят нот. актове и протоколи за делба (евентуално), но е възможно братята просто да са си поделили ползването (а не собствеността!) на къщата и имота.
Възможно е и всеки да има нот. акт за своя си етаж (тогава собствеността на къщата и двора е поделена). В такъв случай всеки е собственик на своята си част от имота и шансовете за продажба са по-добри.
Кажете на приятеля си да си види документите и да се обърне към адвокат.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
petar111 написа:Не мисля, че евентуални купувачи ще се съгласят да са в една къща с този човек, пък макар и на отделни етажи.
Възможно е, както е възможно( повече от сигурно) и цената, която търсите да не я получите, но това не означава, че казусът е сложен или нерешим. Собственик сте на реален етаж от къща, ведно с дворно място- няма пречка да продавате ( нали това е целта- да се отървете от този имот).
От там насетне, какво се случва със собствеността на другия собственик не е във вашите правомощия ( което дава отговор на питането за настаняване и прочее).
След кончината му, ако приживе чичо ви не се е разпоредил с този имот и ако сте единствен негов наследник- тогава ще имате думата и за неговата собственост.
п.п. разбирате, че все таки мисля, че вие сте този племенник, без оглед твърденията за приятелство.... дори не ги отразявам, ненужни усложнения.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Благодаря за съветите. Хубаво е да има някакви очаквания какво може да стане преди срещата с адвокат.
Аз не съм въпросния племенник. Както написах по-горе там съм живял допреди да се преместя, родителите ми още живеят там и съм съученик и приятел с въпросния племенник. Не виждам нищо лошо, че питам тук и няма причина да лъжа.
Аз не съм въпросния племенник. Както написах по-горе там съм живял допреди да се преместя, родителите ми още живеят там и съм съученик и приятел с въпросния племенник. Не виждам нищо лошо, че питам тук и няма причина да лъжа.
- petar111
- Нов потребител
А може и потенциален купувач да е всъщност. За мен въпросът звучи така:"Как да разкараме дъртия и да му приберем имота?"
- sunrise
- Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|