начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Неплатен в срок обикновен фиш

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неплатен в срок обикновен фиш

Мнениеот hobit » 31 Май 2014, 22:50

Какви са евентуалните последици за мен когато ме спрат от КАТ и се установи, че имам неплатен в срок обикновен фиш? Ясно е, че на основание чл.186 ал.7 от ЗДвП ако глобата не е платена в 7-дневен срок от датата на издаването му, се смята за влязло в сила НП и се изпраща за събиране от публичен изпълнител.
Доколкото ми е известно, ченгетата в този случай изземват СУМПС на основание чл.190 ЗДвП направо на пътя.
Това тяхно действие законно ли е, след като основанията за ПАМ са подробно изброени в отделна глава от закона, а чл.190 е последен в ЗДвП, сложен е в главата за Администативнонаказателна отговорност и има преди всичко информационен характер.
hobit
Младши потребител

Re: Неплатен в срок обикновен фиш

Мнениеот kuzdov » 02 Юни 2014, 02:56

Не знам откъде черпиш тая информация, ама не съм чул да се изземват СУМПС на основание чл. 190 от ЗДвП. Ще получиш още един акт, а глобата ще ти я вземат с данъците или ще я платиш като идеш да си сменяш книжката някой ден.
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот hobit » 02 Юни 2014, 12:08

kuzdov написа:Не знам откъде черпиш тая информация, ама не съм чул да се изземват СУМПС на основание чл. 190 от ЗДвП. Ще получиш още един акт, а глобата ще ти я вземат с данъците или ще я платиш като идеш да си сменяш книжката някой ден.

Това, че не сте чувал, не означава че не се прилага от катаджиите в област Z. Имат устни указания от местния шериф в КАТ на това основание да отнемат СУМПС за неплатена глоба по фиш.
Не разбрирам за какво трябва да получа още един АУАН - първо, до момента нямам АУАН, а фиш и второ - чл.190 ал.3 не е санкционна норма и в нея не се предвижда наказание, налагано по административен ред.
hobit
Младши потребител

Мнениеот B_Simeonov » 02 Юни 2014, 13:13

Казусът Ви не е уреден в Закона за ДвП. Основанието за прилагане на ПАМ препраща към чл.157, ал.8 от ЗДвП, а той касае замяната на контролния талон с НП за срок от един месец. Фишът се приравнява на НП само по отношение на принудителното изпълнение, т.е. действията на дл.лица в гр.Z са незаконосъобразни.
B_Simeonov
Младши потребител

Мнениеот kuzdov » 05 Юни 2014, 18:15

Напротив, съвсем уреден си е. СУМПС се отнема по силата на чл. 171, т.1, б. "д", но не и на улицата от проверяващия, а със заповед на АНО съгласно чл. 172, ал. 1 от ЗДвП. Т.е. при справка и установяване, че не е заплатена дължимата глоба се съставя АУАН за нарушение на чл. 157, ал.8 и се отнема контролния талон. След като получи акта АНО издава мотивирана заповед на основание горните членове и с призовка нарушителят се вика в съответната служба да си предаде СУМПС (може и районния инспектор да му я връчи).
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот hobit » 06 Юни 2014, 14:37

kuzdov написа:Напротив, съвсем уреден си е. СУМПС се отнема по силата на чл. 171, т.1, б. "д", но не и на улицата от проверяващия, а със заповед на АНО съгласно чл. 172, ал. 1 от ЗДвП. Т.е. при справка и установяване, че не е заплатена дължимата глоба се съставя АУАН за нарушение на чл. 157, ал.8 и се отнема контролния талон. След като получи акта АНО издава мотивирана заповед на основание горните членове и с призовка нарушителят се вика в съответната служба да си предаде СУМПС (може и районния инспектор да му я връчи).

Ако правилно ви разбирам, според вас ако ченгето на пътя установи, че не съм си платил глобата по обикновения фиш, то ми съставя АУАН за нарушение на чл.157 ал.8 и ми отнема контролния талон. Само, че при внимателен прочит на този член и алинея, както и на ал.6 от същия член, законодателят е предвидил отнемане на контролния талон и замяната му от АУАН, респективно НП за срок от 1 месец, т.е. това е при административно нарушение, санкционирано по общия ред. Когато същото нарушение е санкционирано чрез издаване на фиш, то контролен талон не се отнема, т.е. и цитираните по-горе норми са неприложими, защото разглеждат единствено случая с отнет контролен талон. Разширително тълкуване на тези норми няма право да прави нито катаджията на пътя, нито н-к КАТ, нито който и да било съд. Според мен става въпрос за пропуск от страна на законотвореца, нищо че ЗДвП е редактиран над 40 пъти досега. Неприложим е и чл.190 ал.3, защото неплащането на глоба не е класифицирано като административно нарушение. В този ред, считам, че дори и издадената заповед за ПАМ ще бъде незаконосъобразна. Единствения начин за събиране на глобата е упоменат в чл.186 ал.7 - от публичен изпълнител.
hobit
Младши потребител

Назад към Административно право