начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

неиздаване на УН при неплатени данъци

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

неиздаване на УН при неплатени данъци

Мнениеот nikodim77 » 09 Авг 2013, 08:22

Здравейте,
Отварям темата защото не можах да открия отговор на въпроса, който следва да представя.
В някои общини е въведено правило, ако има наличие на неплатен данък отказват административно обслужване. (Тук и аз съм съгласен предвид ниската данъчна събираемост в страната ни) Питам се обаче, правилно ли е на горното основание да се отказва издаването и на удостоверения за наследници?
nikodim77
Активен потребител

Re: неиздаване на УН при неплатени данъци

Мнениеот sunrise » 09 Авг 2013, 08:47

Не, не е правилно. Дори има и съдебна практика в този смисъл. Общо взето, идеята на съда е, че има си ред по който да се събират вземанията и това "изнудване" не е предвидено.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 09 Авг 2013, 08:48

Не.
Може да ви откажат издаване на данъчна оценка на имот, за който не е платен данъка, но УН не могат да откажат да издадат. Искайте писмен отказ (служителките много се плашат от такива неща, когато подписът им трябва да стои под "отказ" за нещо си). Ако случайно пък ви издадат такъв, обжалвайте. Отказът им е незаконен.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 09 Авг 2013, 08:59

borovinka написа:Не.
Може да ви откажат издаване на данъчна оценка на имот, за който не е платен данъка, но УН не могат да откажат да издадат. Искайте писмен отказ (служителките много се плашат от такива неща, когато подписът им трябва да стои под "отказ" за нещо си). Ако случайно пък ви издадат такъв, обжалвайте. Отказът им е незаконен.

Нямат право да откажат , дори и за данъчна оценка. Нотариусът няма да изповяда сделката , той си носи отговорност, но те нямат право да откажат. Мога да искам да си я сложа в рамка или пък да показвам колко съм имотен. :lol:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот enter » 09 Авг 2013, 10:56

Не само,че не е правилно, но е напълно незаконно. А ако община е издала наредба, наредбичка или подобно с такъв текст-това си "плаче" за оспорване пред съд. Нито е скъпо, нито е сложно. Смело действайте.
enter
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 10 Авг 2013, 12:51

Здравейте,
БЛАГОДАРЯ, на всички отзовали се! :D
Аз също считам, че отказ от такова естество е незаконосъобразен. Да, подкрепям тезата, ако не си плащаме данъците тези, чиито заплати зависят от това, да не ни обслужват... друг е въпроса за нивото на обслужването :oops: Но, считам, че наистина не е правилно и не е обосновано да се отказва издаване на УН. Ще отбележа факта, че служителката в общината е посочила, че трябва да се покрият и задълженията и на един от починалите наследници, който е починал преди 10 г. ,което е меко-казано смешно, дори бих казал - нахално :roll:
Ще помоля, ако е възможно да ми драснете някой номер или линк към дело по подобен казус!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 12 Авг 2013, 15:37

Няма как да ви драснем номер и линк, поради простата причина, че всеки административен съд (пред който евентуално е водено такова дело) си работи по наредбата на съответната община и единна практика няма. Вижте дали има предвидено такова основание за отказ в Наредбите за администриране на местните данъци и такси на вашата община. Ако случайно кметът и Общ. съвет са се "сетили" да включат такова нещо, едва тогава ви се отваря пътя да оспорвате адм. акт. Ако служителката самосиндикално ви отказва издаването на удостоверението, натискайте я да ви издаде писмен отказ (който ще жалите).

Отидете при адвокат, но с писмен отказ от служителите на общината. Той ще знае какво и къде да подаде, за да обжалва отказа за издаване на УН. (Съмнявам се въобще да ви дадат писмен отказ, обикновено човек като си потърси законните интереси, служителките "клекват" и му издават документа без много питане (и само с мрънкане и мърморене под сурдинка)). Успех.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 13 Авг 2013, 09:43

Здравейте отново,
Благодаря за отговора на borovinka! :D Наясно съм, че единна съдебна практика няма по казусът, който съм представил. Но все пак ми се ще да попрочета някой и друг съдебен акт по въпроса. Имам наблюдение, че голяма част от общинските администрации взаимстват по-голяма част от текстовете си в своите наредби и др. адм. актове. По-скоро са ми интересни съдебните аргументи по въпрос от такова естество. Иначе моят познат (представения казус е за мой съсед) след като му казах, че на описаното основание не би трябвало да му откажат издаване на УН е бил при двама адвокати, които за съжаление са били в недоумение (единият ми е приятел и ще обсъждаме този случай на кафе) След като се запознах с една от общинските наредби, става ясно, че не е трябвало да откажат издавнае на УН. А просто да го издадат в края на законовия срок. Ще „пейстна” текстове от наредбата, които посочват това.:

Чл. 37. (1). Административните услуги на физическите и юридическите лица, които към датата на заявяване на услугата имат просрочени задължения по местни данъци и такси към община Мездра се извършват в срок не по-кратък от максималния срок, установен с чл.45 (2) т.1 от настоящата Наредба или с друг нормативен акт. Лицата по ал. 1 нямат право да ползват бърза и експресна услуга по Раздел VII от настоящата наредба.
(2). Обстоятелствата по предходната алинея се удостоверяват със
служебна бележка от звено „ Местни данъци и такси” за извършена проверка за наличие или липса на задължения.

Чл.45 (1) Услугите, предоставяни от общината могат да бъдат:
1. обикновена;
2. бърза;
(2) Сроковете за извършване на услугите са:
1. обикновена – в рамките на нормативно определените срокове;
2. бърза – в рамките на половината от сроковете по т.1
(3) Сроковете за извършване на услугите започват да текат от деня на подаване на необходимите документи по чл. 46 и заплащане на цената на съответния вид услуга.

И така, според горното би трябвало не да му откажат издаване на УН., а просто да го проточат в максималния срок, който не е посочен в горния Чл. 45 от общ.наредба, но би следвало да е съгласно АПК. Или накратко 7-дневен. :wink:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот rts » 13 Авг 2013, 18:14

У-то за наследници може да има много приложения, някои от които нямат нищо общо с имота и с местните данъци и такси. Дори наредба с такъв "компромисен" текст като цитираната считам за абсолютно незаконна, но за съжаление първо трябва да бъде "съборена" въпросната наредба.
Иначе - ако лицето не бърза особено, спокойно може да си изчака 7-дневния срок и да си изиска у-то.
rts
Активен потребител

Назад към Административно право