начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

регистриране на ООД и предмет на дейност

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

регистриране на ООД и предмет на дейност

Мнениеот galqbalq » 18 Май 2013, 18:41

Здравейте, имам следното питане: Майка ми има парцел с разрешително за строеж на автомивка в него. Тя сключва договор със строителна фирма, регистрирана в камарата на строителите (това е изискване в разрешителното), за изпълнение на строеж на автомивка. Строителната фирма - изпълнител, наема фирмата на брат ми като подизпълнител. В момента попълвам документацията за регистриране на ООД (фирмата подизпълнител) и стигнах до предмета на дейност, и тук ми идва затруднението как да го оформя... фирмата ще се занимава основно с почистване (изпиране) на холови гарнитури, мокети, килими, тапицерии на автомобили и всякаква мека мебел... същата тази фирма ще наеме и въпросната автомивка (там не ми е ясно каква още дейност да посоча), която трябва да построи (как да формулирам и строителните работи в предмета на дейност, така че да няма нещо, което фирмата да не може да прави?). Накрая естествено ще добавя "и всяка дейност, която не е забранена със закон", но от фирмата изпълнител ме посъветваха да пиша и строителството като дейност.
Извинявам се за доста объркания въпрос и се надявам някой да може да ми даде отговор как да формулирам предмета на дейност по така описаната по - горе ситуация.
galqbalq
Младши потребител

Re: регистриране на ООД и предмет на дейност

Мнениеот nmitova » 19 Май 2013, 14:14

Здравейте,

не е задължително съгласно Търговския закон да конкретизирате предмета на дейност така, както сте описали дейността, която ще се извършва. Може да посочите основно "външна и вътрешна търговия, извършване на услуги по почистване, отдаване под наем и наемане на недвижими имоти, строителна дейност, както и всякакви търговски сделки, незабранени от закона". Ако посочите строителна дейност обаче, следва да добавите, че дружеството ще извършва дейности, за които се изисква издаването на разрешение или лиценция, само след получаване на същите.
nmitova
Потребител

Мнениеот galqbalq » 19 Май 2013, 17:55

Благодаря за отговора. Сега изниква и друг въпрос: може ли документите за регистрация да бъдат подадени от лице, нямащо нищо общо с ООД-то, по електронен път и ако "да", какви още документи са необходими и трябва ли в Образец А4 да се вписват неговите данни и къде?
galqbalq
Младши потребител

Мнениеот rts » 19 Май 2013, 19:12

Изниква въпрос: така ли смятате да я карате - с форумни консултации ? Не мислите ли, че е твърде несериозно ?
rts
Активен потребител

Мнениеот galqbalq » 19 Май 2013, 19:55

rts написа:Изниква въпрос: така ли смятате да я карате - с форумни консултации ? Не мислите ли, че е твърде несериозно ?

Всеки има право да възприема нещата, както си иска... Не мисля, че е редно да ме критикувате за това, че искам сама да подготвя и подам документите за регистрация на фирмата на брат ми, както и да му спестя някой лев. Все пак нали за това са форумите... когато нещо не ти е ясно да попиташ хора, които са минали по този път (ако греша ме поправете). Прочетох доста преди да започна да си подготвям документацията, но не всичко ми е ясно и затова реших да си задам въпросите тук. И не, не смятам, "че е несериозно да я карам с форумни консултации", защото мисля, че във форумите има достатъчно умни и интелигентни хора, които биха ми дали много полезна информация за нещата, които ме интересуват.
galqbalq
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 20 Май 2013, 09:40

Прочетох доста преди да започна да си подготвям документацията, но не всичко ми е ясно и затова реших...

Вместо да си блъскате главата (и да четете доста от неща, които явно не са ви специалността), бихте могли просто да не се стискате, а да дадете едни 50 лева на лице специалист (подсказвам - работи в кантора и е вписано в единния регистър на адвокатите в Република България) и така вместо вие да загубите в четене време за 100 пари, срещу половината по-малко от тях можете да си спестите и четенето, и задаването на въпроси из форумите, където няма да ви дадат отговор.
Мисля, че достатъчно са ви насочили с предмета на дейност.

Накрая само за "бонус" ще ви кажа, че ако се стискате и за електронен подпис, няма как да си направите регистрацията "по тънката линия". На калеко ви Михалаки личния ел.подпис няма как да се обвърже с фирмата на брат ви, на която вие готвите документите. Ако бяхте чела малко по-внимателно, щяхте да го знаете, пише си го в заявлението А4.
Последна промяна borovinka на 20 Май 2013, 09:44, променена общо 1 път
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 20 Май 2013, 10:27

borovinka написа:калеко ви Михалаки ....

Ще ви дойде мисъл в главата, че колкото повече пишете, при това в търговски теми, толкова повече демонстрирате, че сте си намерили знанието на улицата след като го раздавате така щедро.
Прав беше лютивия, ама късно и моята мисъл ме споходи, та приживе не можах да му го призная.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 20 Май 2013, 11:33

Птиче райско, алтруист съм си, какво да се прави. :oops: А и се възмущавам когато някой гледа да изкара "на аванта" - едва ли питащата ще се ориентира сама, тъй или иначе. Нека се набута с такси, пък да и цъфне весел "отказ" от АВ-то.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот galqbalq » 20 Май 2013, 14:12

Изключително много ви благодаря за позитивните отговори... Ами успях да си подам документите за регистрация без проблем. Не съм се стискала за такси за адвокат, миналата година си регистрирах сама моята фирма и нямах проблем, просто този път се притеснявах да не объркам нещата, но явно не съм уцелила правилния форум, където да попитам...

P.S. Служителката в АВ, която ми прие документите, каза че съм се справила дори много по - добре от повечето адвокати, които са правили регистрации при нея и колегите й. В такъв случай, ако си дам нещата на адвокат да ми ги подготви и получа отказ, какво? Ще ми върне ли парите, или ще ми вдига рамене и ще трие ръце?!
galqbalq
Младши потребител

Мнениеот galqbalq » 20 Май 2013, 14:22

borovinka написа:
Накрая само за "бонус" ще ви кажа, че ако се стискате и за електронен подпис, няма как да си направите регистрацията "по тънката линия". На калеко ви Михалаки личния ел.подпис няма как да се обвърже с фирмата на брат ви, на която вие готвите документите.

Електронния подпис е на мое име. Затова питах дали може да се подаде от друго лице нямащо връзка с фирмата.

Ако бяхте чела малко по-внимателно, щяхте да го знаете, пише си го в заявлението А4.[/quote]

В Заявление А4 пише "Качество на заявителя" - "Търговецът", "Адвокат с изрично пълномощно", "Друго лице в предвидените по закон случаи" и "Прокурист". Кое е това друго лице????????????? Това ми беше въпросът...
galqbalq
Младши потребител

Мнениеот nmitova » 20 Май 2013, 14:39

Здравейте, galqbalq,

радвам се, че уточнението ми за предмета на дейност Ви е помогнало, както и че сте се справила сама при регистрацията на дружеството.
nmitova
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 20 Май 2013, 17:37

nmitova написа:Здравейте, galqbalq,
радвам се, че уточнението ми за предмета на дейност Ви е помогнало, както и че сте се справила сама при регистрацията на дружеството.

......... младост....

galqbalq написа:....В Заявление А4 пише "Качество на заявителя" - "Търговецът", "Адвокат с изрично пълномощно", "Друго лице в предвидените по закон случаи" и "Прокурист". Кое е това друго лице????????????? Това ми беше въпросът...

Примерно- роднина по съребрена линия. Няма правна пречка. В този ред- вие лично ли подписахте на гишето това заявление и на какво основание?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот todorst » 26 Юни 2013, 22:06

И аз искам да регистрирам фирма ЕООД. Четох мнения и препоръки във ФОРУМА. Реших да ползвам адвокат. Услугата е "регистрация на фирмата". Но още при първия разговор ми поискаха 150 лв. Казах,че плащам за извършена услуга т.е. след регистрация, сумата ще внеса на специален депозит. и адвокатът срещу удостоверението ще си тегли сумата. Е не се получи. И аз съм привърженик на безотговорните услуги. Но по-добре е отговорните услуги. А то се навъдиха едни специалисти- непукисти
todorst
Потребител

Мнениеот nmitova » 27 Юни 2013, 10:09

Минималният адвокатски хонорар за учредяване на ЕООД е 300 лв. (справка - Наредба за минималните адвокатски възнаграждения), така че сумата, която са Ви поискали за услугата никак не е висока.
nmitova
Потребител

Мнениеот n6391 » 27 Юни 2013, 14:04

То от много "юридическа самодейност" напоследък нещата стават все по-забатачени. Включително и на законодадателно ниво ..., но това е друга необятна тема :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: .
Що се отнася до адвокатските хонорари, то те не се дължат за правен резултат. Адвокатът прави всичко възможно, за да улесни защитата на правата на своя клиент, да го ориентира в гъстата гора от закони и т.н.. :wink: Да попитам само - ако реколтата не стане или не е богата, земеделците кого ще държат отговорен, при условие, че са спазили всички технико-технологични процедури :?: :!:
n6391
Потребител

Мнениеот ykovachev » 27 Юни 2013, 14:56

todorst написа:...Казах,че плащам за извършена услуга т.е. след регистрация, сумата ще внеса на специален депозит. и адвокатът срещу удостоверението ще си тегли сумата...

Вай-вай, специален депозит!? Колко ли иска банката за това? Не ще да е 2 кинта, повечко ще е. А па за 150 чак и удостоверение да се вади, при чл. 23, ал. 4 ЗТР... А чепиците не поискахте ли да ви лъснат като прИмоция :mrgreen:
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 02 Юли 2013, 09:16

Ковачев, разхили ме, човек! :mrgreen:
150 за пълна документация за ЕООД (че ако ЕСК-то е и чужденец) си е направо тънкаж. То депозитът пред банката може да е струвал повече.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот todorst » 21 Сеп 2013, 11:26

Чичовото! За адвокатския хонорар. Има таблица. Естеството на услугата определя размера.Правилно. Така е и с други дейности.Но аз не възлагам правна защита. Срещу мен няма иск. Имам желание да регистрирам ЕООД.Кога е редно да стане плащането- при възлагането или при /след/ изпълнението. Редно е след изпълнението. Така напр. възлагам на нотариус изготвянето на нот.акт. Документите са от мен. Коректно вади таблиците и ми казва колко ще ми струва. След време ми връчва нот.акт и се разплащаме.
А относно ДЕПОЗИРАНЕ на сумата, това е практика в Македония и в европейските страни. така се гарантират страните. Напр. възлага се "ИЗВАЖДАНЕ" някакъв документ, защо не и регистрация на ЕООД. Регистрираш ЕООД, , и с Решението- в банката. Няма особени такси! Ако има те за сметка на възложителя! Така е и с наемни отношения! Наемателят внася гаранционен депозит- напр. 3 мес.наема. Ако изчезне и отнесе мебелите, все пак частично имаме компенсация.
todorst
Потребител

Мнениеот chandra » 21 Сеп 2013, 11:43

В Дания практиката е 150 евро резервационна такса, която не се включва в хонорара! Платима е само за това, че са ти отделили време да те впишат в графика.
Тарифата е ясна:
чл.6, т.9 - г) (изм. - ДВ, бр. 2 от 2009 г.) дружество с ограничена отговорност - 300 лв.;
Всъщност колегата е за дисциплинарка, че ви е поискал по-малко от законоустановеният минимум!
Отделно, понеже НЕ познавате производството няма как да има ДИРЕКТЕН отказ!
Да не би когато си купите от магазина хляб, да го плащате след като сте установили харесват ли Ви вкусовите му качества?! За това в България НИКОГА няма да се оправим, защото всеки си мисли, че е специалист по всичко! Само да Ви кажа, че предмета на дейност макар и подценяван е важен, практиката ми с данъчните ревизии го показва! :mrgreen:
За адвокатска услуга се плаща при възлагане на работата! После като Ви свършат работа никой не може да Ви хване да си платите, а понякога не си струва да "съдиш" клиент... По отношение на е-скроу сметката, която предлагате в България има такси и то не малки!

И накрая, колеги ако искате да уважават труда Ви и въобще да бъде уважавана професията ни СПРЕТЕ да слизате ПОД тарифа! Лично аз мисля да обърна сериозно внимание на АК към която съм и да се вземат конкретни мерки!
chandra
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 21 Сеп 2013, 12:24

Мисля същото като chandra, но за съжаление май никой не спазва минимума, съдейки по реакцията на клиентите като им кажа 300.Започват от погледи изпълнени истинско недоумение до иронични коментари. :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Следваща

Назад към Търговско право