начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Казус, свързан с предстояща делба и собственост по давност

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус, свързан с предстояща делба и собственост по давност

Мнениеот eurodance » 09 Окт 2012, 13:59

Здравейте, пиша тук с огромна молба за правна помощ. Имам няколко запитвания във връзка с казус, касаещ предстояща делба на поземлен имот. Наследодателят е починал през далечната 1976 г., но през целия този период до днешна дата делба не е осъществена. Неколцина от наследниците преди повече от 20 години заграждат части (над 1 дка на човек) от наследствения имот, построяват си къщи и владеят заградените части от имота и до днес. Твърде късно другите наследници научават, че е възможно придобиване на собственост по давност при владеене на недвижим имот над 10 години, без прекъсване. Оказва се, че тези наследници още преди 1989 г. са се сдобили с нотариални актове за собственост по наследство и давност (така е формулирано в самите актове), за което останалите наследници не са били уведомени и научават чак сега.

Въпросите ми са следните - след като първите вече са придобили собственост върху тези части от наследствения имот, те имат ли право да участват в предстоящата делба на свободната (ако мога така да я нарека) част от имота и да получат в допълнение още по една част (при положение, че в момента владеят и са придобили по давност части, равни на идеалните им части от наследствения имот)? Могат ли на някакво основание да се оспорят нотариалните им актове при положение, че са издадени "зад гърба" на другите наследници, в тяхно неведение и в техен ущърб? Въобще могат ли да се издадат по законен ред подобни КНА за части от наследствен имот, когато все още не е била осъществена делба и собственици следва да бъдат всички наследници (с идеални части)?

Според мен би било твърде несправедливо тези наследници да имат право да участват в делбата и да получат нещо, което по наследство не им се е полагало към датата на откриване на наследството. По такъв начин те получават много по-голяма част от наследството, отколкото им е отредена, което наистина е в голям ущърб на останалите наследници.

Благодаря предварително за всякаква полезна информация по поставените въпроси!
eurodance
Нов потребител

Re: Казус, свързан с предстояща делба и собственост по давно

Мнениеот aspida » 09 Окт 2012, 19:27

eurodance написа:Оказва се, че тези наследници още преди 1989 г. са се сдобили с нотариални актове за собственост по наследство и давност (така е формулирано в самите актове), за което останалите наследници не са били уведомени и научават чак сега.
..................................................................................................................................
Според мен би било твърде несправедливо тези наследници да имат право да участват в делбата и да получат нещо, което по наследство не им се е полагало към датата на откриване на наследството. По такъв начин те получават много по-голяма част от наследството, отколкото им е отредена, което наистина е в голям ущърб на останалите наследници.
Благодаря предварително за всякаква полезна информация по поставените въпроси!
Мисля че ключът към правилният атговор се съдържа в подчертаното в червено, което фигурира в КНА. Според мен - без да съм сигурна - владелците декларират че са придобили по наследство някаква част от имота с това като че ли те са заявили че са засвоили наследствената им част и че не претендират за друга. В делбеният процес не могат да претендирет за останалото, но кой знае. Все пак не съм завършила право и в този случай препоръчвам горещо да се обърнете към адвокат.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
aspida
Потребител

Мнениеот Melly » 09 Окт 2012, 23:09

eurodance написа:.... Благодаря предварително за всякаква полезна информация по поставените въпроси!

Не всяка информация ще ви бъде от полза. Особено онази, дадена по преразказ на сложилите се във времето събития.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот eurodance » 10 Окт 2012, 14:02

Melly написа:
eurodance написа:.... Благодаря предварително за всякаква полезна информация по поставените въпроси!

Не всяка информация ще ви бъде от полза. Особено онази, дадена по преразказ на сложилите се във времето събития.

Съгласен съм, че е така, но въпреки всичко е полезно да се чуят различни мнения, дори и да са изказани във връзка с преразказана история, а не с реално представени документи.

@aspida - И аз така предполагам, но комбинацията "по наследство и давност" ме безпокои (заради второто).
eurodance
Нов потребител

Мнениеот Melly » 10 Окт 2012, 14:17

Въпросът който ви безпокои е правен! И като такъв предполага да направите консултация с адвокат, който да изследва ВСЕКИ ЕДИН ОТНОСИМ ДЕТАЙЛ. Надявам се да съм разбрана в насоката, която давам.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот eurodance » 10 Окт 2012, 23:43

Melly написа:Въпросът който ви безпокои е правен! И като такъв предполага да направите консултация с адвокат, който да изследва ВСЕКИ ЕДИН ОТНОСИМ ДЕТАЙЛ. Надявам се да съм разбрана в насоката, която давам.

Разбвах Ви правилно и благодаря за съвета.
Вече бе направена консултация с адвокат, който без да разглежда подробно детайлите направи заключението, че тези наследници, които по давност са присвоили част от наследствения имот, имат пълното право да се включат в делбата на останалата част. Но от адвокат до адвокат има разлика и затова пуснах тази тема - вярвам, че има някакъв начин за постигане на по-справедлива делба, която да не ощети незапознатите с тънкостите на Закона за собствеността наследници.
Във всички случаи смятам да посъветвам потърпевшите (не съм един от тях) да направят консултация и с друг адвокат. Едни юристи познават законите по-добре от други и при един и същи казус могат да открият различни възможности за процедиране.
eurodance
Нов потребител

Мнениеот Melly » 11 Окт 2012, 07:00

eurodance написа:Във всички случаи смятам да посъветвам потърпевшите (не съм един от тях) да направят консултация и с друг адвокат. Едни юристи познават законите по-добре от други и при един и същи казус могат да открият различни възможности за процедиране.

Е това вече е приказка. Сега съм спокойна, че сте ме разбрал правилно.

Успех!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот pesho_devnya » 22 Дек 2012, 13:31

Възможно е тези наследници с КНА, да са се възползвали от разпоредбата на отменения през 1992 г. чл.50 от ЗН, който предвиждаше 5 - годишна давност за приемане на наследството. Така че по всяка вероятност всичко си е законно.
Що се отнася до предстоящата делба, всички съсобственици трябва да участват в нея. Нещо повече - ако някой съсобственик не участва в делбата, последната е изцяло нищожна.
Във всички случаи, съдът е този, който определя между кои съделители и при какви квоти да се извърши тя.
pesho_devnya
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба