- Дата и час: 23 Ное 2024, 07:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
наследствен имот-как да постъпя
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
наследствен имот-как да постъпя
Здравейте,веднага ще уточня,че ще си наема адвокат,дори идната седмица имам среща с един,но искам да се ориентирам и да имам представа до къде реалистично мога да стигна.
Притежавам 1/2 идеална част от къща с двор.Другата 1/2 я държат наследниците на брат ми-съпръгата му и двете му деца.Те живеят в къщата като за тях тя е основно жилище.Аз живея в друг град и много рядко ходя в къщата.Те не са ме спирали да я ползвам ако искам,но аз нямам такава нужда.Ремонтират си непрекъснато нещо по нея като за належащия ремонт на покрива ме убедиха и аз да дам половината от сумата.Санираха къщата,смениха дограмата,сега правят двора и твърдят,че нещата които се правят са за да удължат живота на къщата,защото е стара.Пари,с изключение на тези за покрива не са ми искали.Аз обаче искам да продам.Моята част не ми е нужна.Не се ползвам от нея и от подобренията,които са направили.Както казах-почти не ходя там.Те обаче не искат да купуват.Нямали пари.Имат за ремонти,а да изкупят моя дял нямат?!Казах им,че ще го продам тогава на друг,но те не се чувстват много стреснати от това,защото къщата е така устроена,че е трудна за поделяне,а и към момента нямаме нотариален акт за имота/вероятно е имало,но е изгубен,а и в общината нищо не откриват по името на баща ми/.Бяхме се уговорили това лято да уредим въпроса с нот.акт,но се страхувам,че те,за да бавят може да откажат и аз ще трябва сама да инициирам издаването на конст. нот. акт и да плащам за всичко сама,а те да се облагодетелстват от това.Освен това ми казаха,че ако предприема стъпки да продавам ще ми пратят нотариална покана да платя половината от разходите по ремонтите на къщата.А аз не искам да наливам пари там.И тази къща както казах-не ми трябва.
Това е общо взето случая.Искам да си продам наследството,а ми се пречи.Не искат да купуват,а ще ми пречат да продам и на 3-то лице.Посъветвайте ме как да процедирам от тук нататък.
Благодаря на всички,които ще отговорят.
Притежавам 1/2 идеална част от къща с двор.Другата 1/2 я държат наследниците на брат ми-съпръгата му и двете му деца.Те живеят в къщата като за тях тя е основно жилище.Аз живея в друг град и много рядко ходя в къщата.Те не са ме спирали да я ползвам ако искам,но аз нямам такава нужда.Ремонтират си непрекъснато нещо по нея като за належащия ремонт на покрива ме убедиха и аз да дам половината от сумата.Санираха къщата,смениха дограмата,сега правят двора и твърдят,че нещата които се правят са за да удължат живота на къщата,защото е стара.Пари,с изключение на тези за покрива не са ми искали.Аз обаче искам да продам.Моята част не ми е нужна.Не се ползвам от нея и от подобренията,които са направили.Както казах-почти не ходя там.Те обаче не искат да купуват.Нямали пари.Имат за ремонти,а да изкупят моя дял нямат?!Казах им,че ще го продам тогава на друг,но те не се чувстват много стреснати от това,защото къщата е така устроена,че е трудна за поделяне,а и към момента нямаме нотариален акт за имота/вероятно е имало,но е изгубен,а и в общината нищо не откриват по името на баща ми/.Бяхме се уговорили това лято да уредим въпроса с нот.акт,но се страхувам,че те,за да бавят може да откажат и аз ще трябва сама да инициирам издаването на конст. нот. акт и да плащам за всичко сама,а те да се облагодетелстват от това.Освен това ми казаха,че ако предприема стъпки да продавам ще ми пратят нотариална покана да платя половината от разходите по ремонтите на къщата.А аз не искам да наливам пари там.И тази къща както казах-не ми трябва.
Това е общо взето случая.Искам да си продам наследството,а ми се пречи.Не искат да купуват,а ще ми пречат да продам и на 3-то лице.Посъветвайте ме как да процедирам от тук нататък.
Благодаря на всички,които ще отговорят.
- silvi_82
- Нов потребител
Re: наследствен имот-как да постъпя
silvi_82 написа:..ще си наема адвокат,дори идната седмица имам среща с един,но искам да се ориентирам и да имам представа до къде реалистично мога да стигна.
Притежавам 1/2 идеална част от къща с двор.Другата 1/2 я държат наследниците на брат ми-съпръгата му и двете му деца.
Адвокат засега не ви трябва. Първо трябва да си изясните техническата страна на проблема Ви. Изясняването на техническата страна на проблемите не е най-силната страна на болшинството адвокати.
В случая - съществени са рзмерите на двора, дали дворът е УПИ, важен е режима на застрояване.
Нотариални актове се пазят в съда. В някои съдилища (СВ) се поддържат архиви с много нотариални актове, вкл. и от средата на миналия век... че и от по-рано. Проверете.silvi_82 написа:..,а и към момента нямаме нотариален акт за имота/вероятно е имало,но е изгубен,а и в общината нищо не откриват по името на баща ми/
Никой не може да Ви попречи да си продадете дяла си. Никой!silvi_82 написа: Искам да си продам наследството,а ми се пречи.Не искат да купуват,а ще ми пречат да продам и на 3-то лице.
Изяснете техническите проблеми. Правните (често) са десетократно по-лесни.silvi_82 написа: Посъветвайте ме как да процедирам от тук нататък.
- l____
- Потребител
То няма технически проблеми.
Завежда се дело за делба и в процеса съдът ще установи "техническите" проблеми.
Вярно е, че адвокатската професия не е "технократска" и не ползва кой знае какви модерни неща, но всъщност тук имаме работа със закона.
Вярно е, че адвокатската професия не е "технократска" и не ползва кой знае какви модерни неща, но всъщност тук имаме работа със закона.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
ivan_lawyer написа:То няма технически проблеми.
Технически проблем има. И той е, дали дворът е поделяем на броя на съделителите. В зависимост от това - има различни решения; и питащият, преди да предприеме нещо (дори и делба да е) трябва да е информиран за останалите възможности - за предимствата и за недостатъците им.
А правният проблем е, да не се "набута" питащия в процедура, от която да загуби.
Когато чак в процеса на съдебната делба започнат да се установяват "техническите" проблеми, може да се окаже, че чрез глупави съвети за съдебна делаба, сме подвели питащия; което не е моята цел. (Предполагам не е и Ваша, ivan_lawyer.)
- l____
- Потребител
Благодаря ви за отговорите,но неизяснено за мен остана дали те могат да имат финансови претенции към мен свързани с подобренията,които са направили.Вероятно са си искали фактури.До колко едно такова искане от тяхна страна би издържало в съда?И не разбрах също ако все пак нот.акт не се намери и трябва да се снабдяваме с нов,ако те откажат,защото имат интерес да бавят,аз сама ли трябва да плащам всичко?А също ако заведа дело за делба пак ли аз трябва да плащам,защото съм го завела аз?
Благодаря
Благодаря
- silvi_82
- Нов потребител
Финансови претенции за подобренията, които са направили, съсобствениците могат да имат (има тригодишен давностен срок).
Ако не можете да си намерите копие от стария НА, разходите по нов КНА ще трябва да ги поемете. И тези разходи е морално да си ги споделите. Но не е задължително.
Разходите по делото за делба се разпределят пропорционално на квотите за собственост; ако си ги поискате от съда. Ако не ги поискате - не знам.
Ако не можете да си намерите копие от стария НА, разходите по нов КНА ще трябва да ги поемете. И тези разходи е морално да си ги споделите. Но не е задължително.
Разходите по делото за делба се разпределят пропорционално на квотите за собственост; ако си ги поискате от съда. Ако не ги поискате - не знам.
- l____
- Потребител
В случая - съществени са рзмерите на двора, дали дворът е УПИ, важен е режима на застрояване.
Защо само на двора?Като параметри по спомен-лице 15,дълбочина 23,а режима на застрояване е до 50%.Това по какъв начин е съотносимо към проблема?Простете,че така разпитвам.
Благодаря
- silvi_82
- Нов потребител
Човекът Ви насочва към делба (съдебна, най-вероятно), резултатът от която би могъл да бъде:
1. Разделяне на имота (ако е поделяем). Тогава ще можете да продадете обособения си самостоятелен дял на когото пожелаете;
2. Възлагане на целия имот. Тогава ще плащате Вие, или ще плащат те - зависи на кого бъде възложен;
3. Изнасяне на имота на публична продан (целия). Съответно - всеки ще получи дял според квотата на съсобственост. Ако докаже подобрения - и стойността им, в размер, какъвто съдът определи;
4. Като видят страните за какво иде реч, може да кандисат и на доброволна делба (малко вероятно, като се има предвид родният ни манталитет). Но е добре за обогатяване на житейския опит.
1. Разделяне на имота (ако е поделяем). Тогава ще можете да продадете обособения си самостоятелен дял на когото пожелаете;
2. Възлагане на целия имот. Тогава ще плащате Вие, или ще плащат те - зависи на кого бъде възложен;
3. Изнасяне на имота на публична продан (целия). Съответно - всеки ще получи дял според квотата на съсобственост. Ако докаже подобрения - и стойността им, в размер, какъвто съдът определи;
4. Като видят страните за какво иде реч, може да кандисат и на доброволна делба (малко вероятно, като се има предвид родният ни манталитет). Но е добре за обогатяване на житейския опит.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz написа:2. Възлагане на целия имот. Тогава ще плащате Вие, или ще плащат те - зависи на кого бъде възложен;
Това възлагане на целия имот... ми идва малко в повече.
За каква процедура говорите?
- l____
- Потребител
l____ написа:Адвокат засега не ви трябва.
Точно адвокат ще й трябва, защото едва ли ще мине без съдебна делба.
l____ написа: Нотариални актове се пазят в съда.
Ама Вие...сериозно ли? Жокер - съдилищата не пазят никакви нотариални актове, ако имате предвид Службата по вписвания, тя мноооого отдавна не е към свъответния Районен съд, а към Агенцията по вписванията.
l____ написа:Никой не може да Ви попречи да си продадете дяла си. Никой!
Това е вярно и същевременно не е - има един текст от закона за собствеността, който изисква първо да предложи дела си на съсобствениците си...Освен това много малко вероятно е някой да купи идеална част от имота. Като не сте в час, поне не приказвайте глупости.
l____ написа:magodeoz написа:2. Възлагане на целия имот. Тогава ще плащате Вие, или ще плащат те - зависи на кого бъде възложен;
Това възлагане на целия имот... ми идва малко в повече.
За каква процедура говорите?
Ами като не сте юрист, защо се мъчите да разбирате и от такива неща? magodeoz говори за възлагане на неподеляемо жилище (чл. 349 ГПК) или възлагане след публична продан (чл. 354 или чл. 496 ГПК).
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
hidden написа: magodeoz говори за възлагане на неподеляемо жилище (чл. 349 ГПК) или възлагане след публична продан (чл. 354 или чл. 496 ГПК).
Да оставим magodeoz да говори сам. Не се вживявайте за негов адвокат.
Възлагането на неподеляемо жилище е нещо съвсем различно от възлагане на целия имот. Не смесвайте.
Пък възлагането след публична продан е съвсем друга бира (която Вие, като юрист, май, не различавате измежду останалите напитки).
- l____
- Потребител
l____ написа:hidden написа: magodeoz говори за възлагане на неподеляемо жилище (чл. 349 ГПК) или възлагане след публична продан (чл. 354 или чл. 496 ГПК).
Да оставим magodeoz да говори сам. Не се вживявайте за негов адвокат.
Не си мислете, че можете да ми казвате какво да правя и какво да не правя! С колегите се разбираме с една дума, а на такива като Вас трябва да обясняваме като на първокурсници. Позволявате си да демонстрирате излишно самочувствие и тъжното е, че не е подплатено с нищо.
l____ написа:Възлагането на неподеляемо жилище е нещо съвсем различно от възлагане на целия имот. Не смесвайте.
Така ли? И бихте ли ни разяснили разликата? Вие за какво възлагане точно говорите? Кажете ни, за да се посмеем.
l____ написа:Пък възлагането след публична продан е съвсем друга бира (която Вие, като юрист, май, не различавате измежду останалите напитки).
Разликата, уважаеми l___, между възлагането по чл. 349 и възлагането при публичната продан, се състои главно в органа, който извършва възлагането и изготвя възлагателния акт: в първия случай това е съдът, а във втория - съдебният изпълнител. Има разлика и в процедурата, ако желаете, мога да Ви я обясня, за да се пообразовате малко. Но и при двата случая става дума за възлагане на целия имот!
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden написа:Така ли? И бихте ли ни разяснили разликата? Вие за какво възлагане точно говорите? Кажете ни, за да се посмеем.
А не Ви ли се струва, че ставате наистина жалък: Извадихте някакви думи на magodeoz от контекста, в който са казани, и се упражнявате върху размисли за разликата между възлагане на цял имот СЛЕД публична продан и възлагане неподеляемо жилище ПРИ съдебна делба.
Оставете magodeoz да каже какво е имал в предвид; или да се поправи. Един е от мнооооооого малкото в БГ познавачи на ЗУТ (и не само на ЗУТ); не можете да обясните по-добре от него, какво е искал да каже.
- l____
- Потребител
Не ми се измъквайте, а ни обяснете каква е разликата между възлагането на целия имот и възлагането на неподеляемото жилище (стига да знаете, де).
Аз много добре го разбрах magodeoz какво е имал предвид, малко непрецизно се изрази, но това не е важно, а аз тактично не се заядох, защото това е Вашият стил, а не моят, но това Вие няма как да разберете, защото сте твърде късоглед.
В конкретния случай ЗУТ не вАжи изобщо, ама изобщо, на дневен ред са ГПК и ЗС! Вземете осъзнайте, че ЗУТ не е единственият закон в тази държава.
Компетентността на magodeoz не я оспорвам (нито потвърждавам, защото не го познавам), но Вашата определено търпи критики, а ме дразни да се изказвате така неподготвен, все пак това е юридически форум, при това серизоен, а не строителен, някой обикновен човек ще си помисли, че сте юрист и ще вземе насериозно думите Ви. Ако нещо не знаете, отнасяйте се с уважение към знаещите, а не се заяждайте с колегите-юристи.
Аз много добре го разбрах magodeoz какво е имал предвид, малко непрецизно се изрази, но това не е важно, а аз тактично не се заядох, защото това е Вашият стил, а не моят, но това Вие няма как да разберете, защото сте твърде късоглед.
В конкретния случай ЗУТ не вАжи изобщо, ама изобщо, на дневен ред са ГПК и ЗС! Вземете осъзнайте, че ЗУТ не е единственият закон в тази държава.
Компетентността на magodeoz не я оспорвам (нито потвърждавам, защото не го познавам), но Вашата определено търпи критики, а ме дразни да се изказвате така неподготвен, все пак това е юридически форум, при това серизоен, а не строителен, някой обикновен човек ще си помисли, че сте юрист и ще вземе насериозно думите Ви. Ако нещо не знаете, отнасяйте се с уважение към знаещите, а не се заяждайте с колегите-юристи.
-
От описанието изглежда, че са налице формалните основания за възлагане на неподеляем имот в полза на държателите. Точно по реда на чл. 349 (2) от ГПК. Пък по реда на ал. (6) от същия може да го придобие и питащата, ако държателите нямат пари.
И аз, като hidden, не смятам нормите в ЗУТ за относими към конкретния случай, точно поради ограниченото им приложно поле.
И аз, като hidden, не смятам нормите в ЗУТ за относими към конкретния случай, точно поради ограниченото им приложно поле.
- magodeoz
- Активен потребител
Но аз не искам да го купувам,на мен не ми трябва,а и те не искат.След като аз не искам техния дял,а и те не искат моя варианта е публична продан,но се чудя-за тях това жилище е основно,не е ли препятсвие това?
- silvi_82
- Нов потребител
Накратко ще се опитам да Ви обясня всички възможни варианти:
1. Вашите съсобственици изкупуват Вашата ид. част от къщата с двора или Вие изкупувате техния, или заедно продавате целия имот на трето лице - очевидно Вие и те не желаете този вариант, поради което същият отпада;
2. Съдебна делба. Тук вариантите са няколко:
2.1 Къщата е реално поделяема. В този случай се прилага чл. 39 от Закона за собствеността - ако отделните етажи или части от етажи могат да се използуват самостоятелно без значителни преустройства и без неудобства по-големи от обикновените. За целта в хода на съдебното производство се извършва експертиза от вещо лице, а къщата се поделя след извършване на преустройство съгласно правилата на Закона за устройство на територията; ако поделените имоти са на различна стойност, съделителите могат да предявят претенции за уравняване на дела с пари или с друг имот.
2.2 Къщата е неподеляема. В този случай вариантите са няколко:
2.2.1 Имотът се възлага на един от съделителите, като дяловете на останалите се уравняват с пари или друг имот; ако при откриване на наследството съделителят е живял в него и не притежава друго жилище, същият може да поиска от съда да му възложи на него целия имот. Когато уравнението е парично, то заедно със законната лихва трябва да се изплати в 6-месечен срок от влизането в сила на решението за възлагане. Съделителят, в чийто дял е поставен имотът, става негов собственик, след като изплати в горния срок определеното парично уравнение заедно със законната лихва. Ако уравнението не бъде изплатено в този срок, решението за възлагане се обезсилва по право и имотът се изнася на публична продан.
2.2.2 Имотът се изнася на публична продан. Въз основа на влязлото в сила съдебно решение всеки от съделителите може да се снабди с изпълнителен лист и да образува изпълнително дело при съдебен изпълнител. Извършва се опис и оценка на имота и същият се изнася на търг, който продължава един месец. Съгласно чл. 354 ГПК всеки от съделителите може да участва в публичната продан и да го изкупи на най-високата предложена на търга цена. Ако повече от един от съделителите желае да изкупи имота на най-високата тръжна цена, се провежда нов апродан само между тези съделители. Ако никой от съделителите не предложи или не внесе най-високата предложена на търга цена, имотът се възлага на третото лице, което е предложило цената, съдебният изпълнител му издава постановление за възлагане, с което същият придобива собствеността върху имота, а постъпилите от проданта суми се разпределят от съдебния изпълнител между съделителите.
Това е накратко процедурата, която обикновено отнема няколко години, а делбените производства са едни от най-тежките граждански производства, поради което ако решите да ликвидирате съсобствеността чрез съдебна делба, задължително следва да се обърнете към адвокат-специалист в тази област.
1. Вашите съсобственици изкупуват Вашата ид. част от къщата с двора или Вие изкупувате техния, или заедно продавате целия имот на трето лице - очевидно Вие и те не желаете този вариант, поради което същият отпада;
2. Съдебна делба. Тук вариантите са няколко:
2.1 Къщата е реално поделяема. В този случай се прилага чл. 39 от Закона за собствеността - ако отделните етажи или части от етажи могат да се използуват самостоятелно без значителни преустройства и без неудобства по-големи от обикновените. За целта в хода на съдебното производство се извършва експертиза от вещо лице, а къщата се поделя след извършване на преустройство съгласно правилата на Закона за устройство на територията; ако поделените имоти са на различна стойност, съделителите могат да предявят претенции за уравняване на дела с пари или с друг имот.
2.2 Къщата е неподеляема. В този случай вариантите са няколко:
2.2.1 Имотът се възлага на един от съделителите, като дяловете на останалите се уравняват с пари или друг имот; ако при откриване на наследството съделителят е живял в него и не притежава друго жилище, същият може да поиска от съда да му възложи на него целия имот. Когато уравнението е парично, то заедно със законната лихва трябва да се изплати в 6-месечен срок от влизането в сила на решението за възлагане. Съделителят, в чийто дял е поставен имотът, става негов собственик, след като изплати в горния срок определеното парично уравнение заедно със законната лихва. Ако уравнението не бъде изплатено в този срок, решението за възлагане се обезсилва по право и имотът се изнася на публична продан.
2.2.2 Имотът се изнася на публична продан. Въз основа на влязлото в сила съдебно решение всеки от съделителите може да се снабди с изпълнителен лист и да образува изпълнително дело при съдебен изпълнител. Извършва се опис и оценка на имота и същият се изнася на търг, който продължава един месец. Съгласно чл. 354 ГПК всеки от съделителите може да участва в публичната продан и да го изкупи на най-високата предложена на търга цена. Ако повече от един от съделителите желае да изкупи имота на най-високата тръжна цена, се провежда нов апродан само между тези съделители. Ако никой от съделителите не предложи или не внесе най-високата предложена на търга цена, имотът се възлага на третото лице, което е предложило цената, съдебният изпълнител му издава постановление за възлагане, с което същият придобива собствеността върху имота, а постъпилите от проданта суми се разпределят от съдебния изпълнител между съделителите.
Това е накратко процедурата, която обикновено отнема няколко години, а делбените производства са едни от най-тежките граждански производства, поради което ако решите да ликвидирате съсобствеността чрез съдебна делба, задължително следва да се обърнете към адвокат-специалист в тази област.
-
magodeoz написа:От описанието изглежда, че са налице формалните основания за възлагане на неподеляем имот в полза на държателите. Точно по реда на чл. 349 (2) от ГПК.
Мммдаааа. "Ако неподеляемият имот е жилище..."
А "целият имот" не е жилище. А ако сме по-прецизни - имотите са два: жилище(къща); и поземлен имот (двор).
Не ми остава нищо друго, освен да допусна, че има ТР, които не познавам, и които повеляват, че и неподеляеми поземлени имоти могат да се възлагат по реда на 349 (2). Обаче все ми се струва, че бях чел някъде съдебна практика, която казва, че нормата на 349(2) се отнася само и единствено за жилище.
Кои норми на ЗУТ?!magodeoz написа: И аз, като hidden, не смятам нормите в ЗУТ за относими към конкретния случай, точно поради ограниченото им приложно поле.
ЗУТ не урежда същността на съдебните делби, нито публичната продан, нито възлаганията. Какво искате да кажете?! Защо намесвате ЗУТ?
- l____
- Потребител
Голямо благодаря!!!
- silvi_82
- Нов потребител
Имам предвид конкретно разпоредбите на чл. 201. Тяхното приложно поле е строго регламентирано: "при съдебна делба на урегулиран поземлен имот с цел образуване на нови урегулирани поземлени имоти". Описан е предметът и целта на делбата.
А в случая очевидно става въпрос преди всичко за ликвидиране на съсобственост, а не за образуване на нови УПИ. Презумирам също, че предмет на делбата би бил целия имот - къщата (жилището) и дворното място. Презумирам и неподеляемост на жилището (независимо от възможностите за разделяне на УПИ).
А в случая очевидно става въпрос преди всичко за ликвидиране на съсобственост, а не за образуване на нови УПИ. Презумирам също, че предмет на делбата би бил целия имот - къщата (жилището) и дворното място. Презумирам и неподеляемост на жилището (независимо от възможностите за разделяне на УПИ).
- magodeoz
- Активен потребител
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Съсобственост и делба
|
|