Имаме отдавна починала майка(съпруга) преди родителите си.
Бабата (тъщата) и дядото (тъста) също починаха наскоро.
Съгласно чл.10, ал.1 от ЗН, децата са наследници по заместване, а преживелия съпруг наследява ли със сина си (внука)
Ако съпругата е починала след родителите си е ясно че преживелият съпруг е наследник по равно с децата.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 19:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
зетя наследява ли тъщата ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
зетя наследява ли тъщата ?
Последна промяна metody на 13 Сеп 2010, 07:47, променена общо 1 път
- metody
- Младши потребител
Re: заместване в наследяването
metody написа:Имаме починала майка(съпруга) преди родителите си.
Родителите също вече са починали.
Съгласно чл.10, ал.1 от ЗН, децата са наследници по заместване, а преживелия съпруг наследник ли е по закон
Ако съпругата е починала след родителите си е ясно че преживелият съпруг е наследник по равно с децата.
не е много ясно, какво е ясно и какво не, но все пак...
преживелият съпруг наследява успоредно с останалите наследници по закон. Той изключва само наследниците от 4-ти ред - роднините по съребрена линия до шеста степен включително.
НО... ако става дума за наследяване на баба която е починала ще я наследят нейните деца или внукът на някое от децата по прааво на заместване, но НЕ и бащата на внуците на бабата.
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Re: зета наследява ли тъщата ?
Става дума за наследяване на баба ми и дядо ми починали СЛЕД дъщеря си - майка ми(единствено дете на баба и дядо - починала отдавна).
Баба и дядо(нейните родители ) починаха сега и оставиха къща.
Баща ми (преживелия съпруг) е жив. Има ли баща ми част от къщата, или само аз (единствено дете - внука) съм наследник. Питам за да знам, какво да бъде декларирано пред данъчното - целия или две половинки.
PS Предполагам в горния пост около "внука на някое от децата" има неточност.
Баща ми (преживелия съпруг) е жив. Има ли баща ми част от къщата, или само аз (единствено дете - внука) съм наследник. Питам за да знам, какво да бъде декларирано пред данъчното - целия или две половинки.
- metody
- Младши потребител
Re: зета наследява ли тъщата ?
metody написа:Става дума за наследяване на баба ми и дядо ми починали СЛЕД дъщеря си - майка ми(единствено дете на баба и дядо - починала отдавна).
Ами сега като изяснихте вече фактите, отоговрът е че зетя (Баща ви) НЕ наследява тъщата (баба ви).
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Re: зетя наследява ли тъщата ?
Без въобще да съм вниквал в темата ще анатемосам заглавието и! Че освен мястото му м/у вратата на балкона и фикуса, какво друго право може да има зетя спрямо тъщата??!!!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Когато отидеш и си извадиш удостоверение за наследници най-точно ще пише кой кого наследява - в случая за тази къща единствено ти - 100%. За да декларираш в данъчното имота, ще ти искат това удостоверение, ако напишеш 50% ще ти се усмихнат и ще ти кажат - "тарикат, а кой ще плаща другите 50%?"
Последна промяна nikiboy на 21 Сеп 2010, 23:19, променена общо 1 път
Не съм адвокат, a любител на правото !
- nikiboy
- Потребител
nikiboy написа:Когато отидеш и си извадиш удостоверение за наследници най-точно ще пише кой кого наследява - в случая за тази къща единствено ти - 100%. За да декларираш в данъчното имота, ще ти искат това удостоверение, ако напишеш 50% ще ти се усмихнат и ще ти кажат - "тарикат, а кой ще плаща другите 50%?"
аха ,чакай ти да ти напишат най точно кой наследява , там пишат каквото им кажеш и както им дойде ,щото при спор за квоти си имало съд -те иначе щеха са делят в служба есграон на опашката още
- miriam
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|