начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Как да получа частта от наследството ми

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да получа частта от наследството ми

Мнениеот mariii » 22 Юли 2010, 11:59

Здравейте,искам и ще съм Ви благодарна за съвета ,по повод на:
С брат ми онаследихме след смъртта на родителите ми:
-2-е дворни места по 500 кв.м.в регулация с данъчни оценки:4 хиляди и 3 хиляди лв
-казанджийница с 2000 лв дан.оценка
-ферма с 4 000 лв дан.оценка
-10 дка земеделска земя
С брат ми не можем да се споразумеем за това,кой какво да онаследи и Ви моля за съвет:Каква е процедурата да получа моите части от тези имоти ,без да се води съдебно дело?
mariii
Нов потребител

Re: Как да получа частта от наследството ми

Мнениеот inspectora » 22 Юли 2010, 12:02

mariii написа:С брат ми не можем да се споразумеем .... Каква е процедурата да получа моите части от тези имоти, без да се води съдебно дело?

А кои са "Вашите" части?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Юли 2010, 12:16

inspectora написа:
mariii написа:С брат ми не можем да се споразумеем .... Каква е процедурата да получа моите части от тези имоти, без да се води съдебно дело?

А кои са "Вашите" части?

:D Mда , питащия явно си ги е избрал.
С брат си(предпоставям , че няма други наследници) имате по 1/2 идеална част от цялото имущество.Ако искате да разделите имуществото и всеки да получи реален имот в собственост има два пътя-доброволна делба , тоест с брат си се разбирате-това за мен , това за теб , може да се уравнява с пари , или всичко за някой , а другия получава пари или друг имот и т.н.
Ако не може да се разберете , единствената друга възможност е съдебна делба.
Други варианти няма , е поне на практика , иначе може да се мислят.Примерно брат Ви няма наследници и чаката да наследите и неговия дял и т.н.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот namakak » 24 Юли 2010, 10:11

Продавате всичко и си делите парите.При тези неравностойни като цени имоти,освен доброволно да решите като братя,всичко друго е непрепоръчително.
Земеделската земя с разделителен протокол в ПК на две с граници и съседи.Другото в регулация,може да получите консултация от адвокат,което няма да ви навреди с един приемлив хонорар,но ще ви спести години и вражди.
Съвет:Поделете се веднага,за да няма ползване само от единия в ощетение на другия,давности,спорове и за да запазите отношенията си..Брат да нямаш на днешно време,че и братя не останаха.Адвокат и вещ експерт,докато желязото е топло.И никаква жал.От жал някои загубиха при хубавите високи цени на имоти.
Успех ви желая,запазете роднинската връзка.Род родът не храни,но кой без род тежко му!
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот Гост. » 24 Юли 2010, 11:39

:lol:
...е поне на практика , иначе може да се мислят.Примерно брат Ви няма наследници и чакате да наследите и неговия дял и т.н.

:lol: ...безкрайно дълги години на размисли с неизвестен край.
Напомни ми приказката: " На болната Пена, съпругът и починал".
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Юли 2010, 13:56

При толкова много имоти, най-вероятно ще се избегне съдебната продажба. Подробностите са излишни, тъй като само ще Ви объркат.

Делбата бива - както казаха по-горе колегите, доброволна и съдебна. Вие сама казвате, че не можете да се споразумеете.

Тогава е необходимо известно време да извършвате някакви що-годе опити за преговори, като преодставите правото на ползване на брат си и едновременно използвате имотите.

Можепъ к да се получи печалба от дейността - например, ако плащат за услугите в казанджийницата и т.н.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот mariii » 24 Юли 2010, 14:35

Благодаря за мненията Ви!
Междувременно брат ми е подал в съда документи за делба.Аз в момента желая да развивам дейност в казанджийницата,защото цял живот съм работил там,но беше собственост на починалия ми баща.Направих си фирма и подготвих документи за разрешително пред митницата,но от там ми поискаха нотариален акт на имота/води се на името на баща ми/,договор или декларация от брат ми ,че ми позволява да извършвам дейност в сградата.Той обаче отказа и не можах да започна дейността си.Има ли някакъв друг начин да започна да работя,защото сега е сезонът и цяла година разчитам на тези 2 месеца работа ,за да издържам семейството си.Много Ви моля за помощ и съвет!Благодаря!
mariii
Нов потребител

Мнениеот namakak » 24 Юли 2010, 16:26

През годините докато тече делбата ,ще има и веща експертиза.При положение,че казанджийницата не е действаща,то може и да погибне като постройка,при "инати-които две къщи развалят".
Предложете му да се включи с половината в тая ви дейност,като съдружник и делете печалбата по братски.По оценката и постройката,това не е нива и е възможно да има вариант сами да си поделите и този имот като дялове в съсобственост,за да няма ощетени.Поне за да не загубите бизнеса си.Не че неможете да си построите някъде нова казанджийница и да направите в делбата запор на всички имоти.Дела от инати с цел печалба само за себе си,се движат от порядъка на 20-25г.Но по очевидното е,че след толкова години всичко се променя неочаквано,та може ни плодове ,ни люцерна да има вече..
Чл.47 за лиценз:
7. (доп. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.12.2009 г.) разполага със собствени или наети помещения за извършване на дейностите по чл. 46, ал. 2, които отговарят на изискванията за сигурност и контрол, определени с правилника за прилагане на закона, където ще се получават и разтоварват акцизните стоки.
Това ли имате предвид?Поканете за наемодател,наем от производство никак не е малък,което не става с пари,става с повечко.Но в случая,явно той не иска заради давността или вещното право.Гаден брат.Ще гледа как умирате от глад,но няма да разпише.

Веднага си наемете адвокат,добър както и в ГПК,така и в имотни казуси.Възможно е делото ви да приключи бързо,ако наемете друга казанджийница и представите дейността си в делбените доказателства,за обекта който ще ви е от полза.Ако вие с лични средства правите подобрения в желания имот,то пазете фактури,свидетели и всичко друго за стопанисване и облагородяване на имота.Щом той така,и вие така...Старт на враждата :evil:

Тъй като не се знае колко време ще продължи спора,не се залъгвайте да очаквате нещо от имотите и да спирате живота си.Много хора се надяват и не предприемат нищо за по-добро на себе си и семействата си и така им минава половината живот.Дори и да няма какво да се направи в момента,винаги имайте едно предвид,че все някога ще имате половината от всичко и ще ви дойде добре,след като и сте си подредили финансиите,работа и прочие,и не сте разчитали на тези имоти.Съжалявам,че ви се е случил този брат,не похабявайте хъса си за фирмата в очакване.Има много препатили хора.Това което ви съветвам е за добро на цялото ви семейство.
Аватар
namakak
Потребител

Назад към Съсобственост и делба