Здравейте!
Имам следния казус:
имаме къща на два етажа с четири апартамента - по два на етаж. Построена е от двама братя с по две деца - по един апартамент за всяко дете. Двамата братя са направили поделителен протокол за къщата -единият взима източната част, другия - западната, обаче нищо не се споменава за двора. С нотариални актове са прехвърлени апартаментите на децата. И така ние имаме апатамент в източната част на къщата, леля ми е над нас, а другите двама са в западната част. Къщата е с общо стълбище и един вход. Гаражите са построени съответно 2 в източната част и два в западната част. Сега един от западната част, решава да си построи навес в източната част.
Западната част е с лице към пътя и е по-малка, а източната част е по-голяма ( с не повече от 30-40 кв.м. - нали все пак колите трябва да минават от някъде), като между дядовците е имало устно споразумение, че тези, които имат изглед към пътя, ще ползват по-малък двор. Този поделителен протокол не е заверен нотариално. Как може да се докаже автентичността му, при положение, че дядовците са починали?
Може ли да се раздели двора по някакъв начин или той е идеална част? Има ли право някой да строи, където и да било, без съгласитео на всички? Как може да спрем строежа по законен път?
Благодаря на тези, които ще ми помогнат.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 18:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
подялба на двор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: подялба на двор
Айде стига - идеална подялба и пак проблем.
Българска работа. Всичко се дели на 4, сигурно и стъпалата са ви 4.... абе хора - разберете се бе, мале мале.....
Няма по-тъпо нещо от това, да се скараш със съседа си, защото всеки ден го виждаш. А ако съседа ти е роднина - това е вече фарс.
Утре ще се скарате от къде вали повече дъжд, че едните апартаменти са по-студени зимата, пред вашия гараж има повече сняг....
4 -4 -4 - супер число, успех ви желая.
Българска работа. Всичко се дели на 4, сигурно и стъпалата са ви 4.... абе хора - разберете се бе, мале мале.....
Няма по-тъпо нещо от това, да се скараш със съседа си, защото всеки ден го виждаш. А ако съседа ти е роднина - това е вече фарс.
Утре ще се скарате от къде вали повече дъжд, че едните апартаменти са по-студени зимата, пред вашия гараж има повече сняг....
4 -4 -4 - супер число, успех ви желая.
- nikiboy
- Потребител
Може да спрете строежа със законна делба на съсобственост.При оценка 200000лв.-разноските по делбата ще са над 50 000лв.Това ще се упомене в последното решение без право на обжалване.А може и повече да е
-
namakak - Потребител
namakak написа:Може да спрете строежа със законна делба на съсобственост.При оценка 200000лв.-разноските по делбата ще са над 50 000лв.Това ще се упомене в последното решение без право на обжалване.А може и повече да е
Кви ги ръсиш? Пак си се развихрил. Спри се малко де!
-
Melly - Старши потребител
Добре де,съсобствеността неможе да се раздели.Една сграда е.Общото събрание какво реши ,ще има ли подобрения,изолации и всичко хубаво за живущите изцяло,щото ..то да се заяжда всеки може.Род родът не храни,ама кой без род тежко му,та и на софра може да се разреши влагата.
Доволно ли Мелито Една добра дума Мели,ако знаеш колко закони оправя,колко загуби спестява.Обратното,една кавга може да спре наемите на съсобственика,може да не му позволи какъвто и ремонт да е/да му погибне и покрива и поколението/,та според мен е по-добре да се знае как да се процедира и в двата вариянта.Имам роднински случай-брат и сестра имат къща близнак.Сестрата и нейните внучета пристрояват няколко стаи на втори етаж с колони,и къщата близнак поддава,цепи се на две.Естествено след спора за имота в съсобственост,обидените с цепната къща вече не живеят там,чакат да се порути.И то само защото на цепнатите повелята на наследодателя е била повече земя от двора,в името на внучето кръстено на него.Не е имало протокол или делба,но няколко метра земя,може да повлечат и двете къщи..И повелята на дядото се знае и от двете страни,но алчната снаха инат,а инат две къщи разваля.
Така че да се внимава с постройки и надстройки,да са законни с чертежи,с одобрение,разрешение и всичко документирано
Мели доволна?Доволна
Доволно ли Мелито Една добра дума Мели,ако знаеш колко закони оправя,колко загуби спестява.Обратното,една кавга може да спре наемите на съсобственика,може да не му позволи какъвто и ремонт да е/да му погибне и покрива и поколението/,та според мен е по-добре да се знае как да се процедира и в двата вариянта.Имам роднински случай-брат и сестра имат къща близнак.Сестрата и нейните внучета пристрояват няколко стаи на втори етаж с колони,и къщата близнак поддава,цепи се на две.Естествено след спора за имота в съсобственост,обидените с цепната къща вече не живеят там,чакат да се порути.И то само защото на цепнатите повелята на наследодателя е била повече земя от двора,в името на внучето кръстено на него.Не е имало протокол или делба,но няколко метра земя,може да повлечат и двете къщи..И повелята на дядото се знае и от двете страни,но алчната снаха инат,а инат две къщи разваля.
Така че да се внимава с постройки и надстройки,да са законни с чертежи,с одобрение,разрешение и всичко документирано
Мели доволна?Доволна
-
namakak - Потребител
Благодаря за отговорите! Струва ми се, че малко шеговито сте подходили към въпроса ми. Наистина с хората в къщата сме роднини, но дядовците са били братя - от там нататък деца, снахи, зетьове, внуци, правнуци и всеки гледа да докопа повече от общото. Ще Ви помоля, ако знаете някой компетентен адвокат по имуществени спорове да ми го препоръчате. Аз живея в Асеновград, така че всички, които са в Пловдивска област, ще са ми от полза. Само моля наистина адвокатът да е железен, защото имаме още един случай със къщата на съпруга ми, който също е много сложен и досега няколко адвоката сме питали, но всички се отказват.
Ако ви е интересно, ще разкажа.
Ако ви е интересно, ще разкажа.
- ruseva81
- Нов потребител
Разбирам те напълно - и ние сме така! Едно време дядо ми и брат му направили къща - единия етаж за единия и другия - за другия с общ двор...Отгледали си децата заедно и залъка си деляли, тухла по тухла събирали...Днес картината е жестока и двамата сигурно им идва да станат от земята и да ни унищожат! Снахата, която идва за чичо започва да мери с рулетката всеки ден - кой колко полза, от къде минава, до къде простира прането, къде са засадени цветята, колко пъти се отваря външн.порта от едните и от другите... и се стига до това да насъска мъжа си да скочи срещу майка ми ( те са братовчедите от двамата братя) и да я удрят след тежка операция на очите...Стигаше се и до много други истории - държах сина ми на 5 месеца в ръцете си и чичо ми скочи срещу мен и баща ми , защото съм направила забележка да не вика и да не надува музиката в 2 часа през ноща на двора ...и сега ние вече два пъти правим ремонт на покрива с наши пари, защото сме на втория етаж и ни капе, имам куче , което е породисто но стои на синджир, защото тяхното се разхожда свободно из целия двор....и тия работи нямат оправия, а дедите ни се "обръщат" в гроба и 100 са ни проклели сигурно ..
- vili77a
- Младши потребител
Уважаема ruseva81, според мен най-добрият адвокат /бивш съдия/ по имуществени и делбени дела е в София и аз имам честта да го познавам. Ако сте заинтересована, пишете на vsms2001@abv.bg. Той взема дела и в близката провинция, специално в Пловдив много пъти. Ако ви се струва далече или скъпо - потърсете в Пловдив адвокат Бозуков, не си спомням адреса му, но можете да го намерите в мрежата или чрез Пловдивската адвокатска колегия. Желая Ви успех!
А на всички, които делят домове и дворове по принуда с роднини, ще кажа - съчувствам ви и при първа възможност, късайте, хвърляйте и ЖИВЕЙТЕ САМОСТОЯТЕЛНО! Пазете си здравето и това на децата си. Другото не е живот, а битово робство. Чужд човек не може да ти направи толкова мръсотии, колкото роднините. Какви случаи мога да разкажа от практиката си - няма да стигне един месец... Лек ден на всички!
А на всички, които делят домове и дворове по принуда с роднини, ще кажа - съчувствам ви и при първа възможност, късайте, хвърляйте и ЖИВЕЙТЕ САМОСТОЯТЕЛНО! Пазете си здравето и това на децата си. Другото не е живот, а битово робство. Чужд човек не може да ти направи толкова мръсотии, колкото роднините. Какви случаи мога да разкажа от практиката си - няма да стигне един месец... Лек ден на всички!
- inesgerero
- Младши потребител
точно така е! и ние сме готови на всичко да дадем целия етаж и "златния" 1/2 двор на супер място в града, само ако можем с тези пари да си намерим и две стаички с пет квадрата дворче - ама самостоятелни!!! прави сте - живота и здравето на съжителстващите си отива - за няма нищо!!! баба преди пет години залиня и почина, защото не можеше да преживее това, което виждаше ,че става с нас под един покрив!
- vili77a
- Младши потребител
Ами то по хората ходи.
Когато нямаш нищо е мир и любов, но когато имаш.... става грозна картинка.
Когато нямаш нищо е мир и любов, но когато имаш.... става грозна картинка.
- nikiboy
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|