начало

Йоана Романова от СУ е студент на 2024 г. в областта на правните науки Йоана Романова от СУ е студент на 2024 г. в областта на правните науки

За адвокатската професия и правните услуги

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: За адвокатската професия и правните услуги

Мнениеот sunrise » 06 Авг 2009, 10:40

paruchev_ написа:Уважаеми колега,нима не личи иронията от думите ми нали това се мъча да обясня нали обяснявам,че мен се мъчат да ме погнат заради това,защото не съм бил адвокат, а съм оказвал съдействие при регистрация на фирма и че съм нямал лиценза за преводач,а съм превеждал за документи при нотариус,за документи изготвени от адвокат и изрично адвокат записал името ми като лице,което да превежда.Е когато адвоката е правил документа или когато нотариуса е заверил документа,ако наистина е трябвало да имам лиценза за преводач,те не би ли трябвало да го знаят това.Не са казали нямаш лиценз не можеш да превеждаш,каза записвам данните ти в документа наясно си за отговорността по 313 от НК, подпиши се и аз се подписвам,демек изпълнена е така наречената крилата фраза "заклет преводач", в чл. 582 от ГПК не пише лицето трябва да има лиценз. Ако е трябвало да имам лиценза и адвоката и нотариуса са знаели,че трябва да имам значи са били наясно и че изготвят документ,който е нищожен и са в нарушение на закона, е повярвайте ми не са ми казали нито веднъж не можеш,дори и в съда са ме викали да превежда.Обаче след няколко месеца някой си адвокат,който няма явно клиенти решил да пусне сигналче до прокуратурата,че аз съм извършвал нелицензиран превод и съм регистрирал фирми без да имам юридическа правоспособност. Е кажете ми това не е ли пародия на лица,които искат да спазват закона.????

Хем юрист , хем преводач, а не знае по кой член на НК носи отговорност преводача, откъдето следва ,че не се познава и чл.313 НК.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот paruchev_ » 06 Авг 2009, 10:58

Опа не искам да се заяждам, това не е мое умотворение това го пишат тукашните адвокати и това заверяват нотариусите чл.313 от нк. ако не е верен кажи го на тях на това съм се подписвал аз.
paruchev_
Потребител

Мнениеот sunrise » 06 Авг 2009, 11:02

paruchev_ написа:Опа не искам да се заяждам, това не е мое умотворение това го пишат тукашните адвокати и това заверяват нотариусите чл.313 от нк. ако не е верен кажи го на тях на това съм се подписвал аз.

Те и за това е адвоката, да знае какво се разписва . Иначе, хайде ние сме свидливи и не си даваме работата , коректният член е 290,ал.2 НК.
И като юрист, трябва да знаете ,че чл.313 НК няма нищо общо със случая.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот paruchev_ » 06 Авг 2009, 11:10

Пак ти казвам това пишат тук,колкото и да не ти се вярва,че един адвокат,ще напише такова нещо, едно бегло друго примерче мога да ти дам да разбереш за какво става въпрос, едната адвокатка при регистрация на ЕООД, решила,че няма нужда да запазва име първо на фирмата,щото и се сторило доста оригинално самото име и решила,че няма как да е заето, и отворили набирателна сметка,отива плаща държавна такса плаща за запазване и като влиза в ТР и казват,че името е заето,а лицето което е решило да я ползва и оставило пълномощно с името на фирмата,което вече е заето,а лицето си заминало в Англия и онази остана с нерегистрирана фирма.
paruchev_
Потребител

Мнениеот sunrise » 06 Авг 2009, 11:15

За ООД задължително запазвам име, за ЕТ според зависи. Имах случай в който името излезе в БУЛСТАТ регистъра ,някакво гражданско дружество и служителката каза по-добре да се не рискува.
Ама то и адвокати има всякакви, а и никой не е безгрешен.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот paruchev_ » 06 Авг 2009, 11:23

Прав си но има и други куриози,но не искам да излагам така наречените ми бъдещи колеги,може ли само да ми кажеш виждаш ли някаква пречка моята фирма да предлага като услуга регистрация на ЕООД и ООД?Или това само адвокат може да го прави :) ?
paruchev_
Потребител

Мнениеот sunrise » 06 Авг 2009, 11:32

Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) (1) Вписване, заличаване и обявяване могат да се заявяват от:

1. търговеца;

2. друго лице в предвидените по закон случаи;

3. адвокат с изрично пълномощно, съставено съгласно изискванията на Закона за адвокатурата, за представителство пред агенцията.

(2) Заявление може да се подава от:

1. заявител по ал. 1;

2. пълномощник с изрично писмено пълномощно.

(3) Обявяването в търговския регистър на актовете по чл. 6, ал. 3 може да се заяви и от съставителя на финансовите отчети по смисъла на Закона за счетоводството с нотариално заверено пълномощно.

(4) Когато заявлението не се подава от заявител по ал. 1, т. 1 и 2, пълномощното се прилага към заявлението. Когато заявлението се подава по електронен път, се представя електронен образ на пълномощното.

(5) Когато заявлението не се подава лично от заявител по ал. 1 и 3, подписът на заявителя трябва да е нотариално заверен.

(6) При промяна в органите или в представителството заявяването се извършва от новоизбрания орган или представител по реда по ал. 1 и 5.
Сега да поразсъждаваме малко. Имаш ООД, което ивършва такава регистрация. Кой ще упълномощи бъдещия търговец "Х", теб или фирмата, само собственика на фирмата ли ще може да подава заявленията или може и буля Пена чистачката, в краен случай Мимето, секретарката ? Какъв договор ще се сключи между фирмата и бъдещия търговец? Определено това трябва да е договор за поръчка. Хайде сега да видим ,какво пише в чл.283,ал.1 ЗЗД. "Довереникът трябва да изпълни възложеното му действие лично". Кой ще го изпълни :фирмата или Вие,като физическо лице?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот paruchev_ » 06 Авг 2009, 14:20

ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА!
Последна промяна consultant на 06 Авг 2009, 14:43, променена общо 1 път
Причина: ПИСАНЕТО НА КИРИЛИЦА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
paruchev_
Потребител

Мнениеот sunrise » 06 Авг 2009, 14:28

Търговско право,не сте ли учили?
А това за пълномощното,дето не го носят адвокатите , не може да бъде. С която и служителка да се познавата. Нали подписват декларация по чл.15,ал.4 ЗТР.
На какво основание ще платят на фирмата , като ще имат отношения с Вас? Кой ще носи отговорността в случая:Вие или фирмата,защото ООД си е отделно лице?
И какво като сте управител, това кое правомощие на управителя по ТЗ е?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот frontmen » 07 Авг 2009, 10:45

Sunrise, няма никакви проблеми консултантската фирма "Х" ООД да предоставя услугата регистрация на фирми в ТР. Как действа: клиентът подписва договор за услуги с "Х" ООД. Шефът в "Х" ООД казва на Пешо - юристчето: "Пешо, вземи подготви документи за регистрация на тая фирма". Пешо ги подготвя, шефът ги изпраща на клиента за подпис. Сред документите е и пълномощно, с което клиентът упълномощава Пешо да подаде документите в ТР. С готовите документи и пълномощното си Пешо отива в ТР и подава. След време фирмата е регистрирана. Шефът на "Х" ООД издава фактура на клиента за услугата, клиентът си плаща. В края на месеца шефът плаща на Пешо заплата, може и некое бонусче да плати за добре свършената работа :). След няколко дена клиентът звъни на пожар и почва да вика на шефа на "Х" ООД, че са сбъркали адреса на фирмата му при регистрацията. Отговорността за грешката я носи "Х" ООД като изпълнител по договора за услуги и съответно връща като компенсация еди колко си лева от възнаграждението. Тогава пък шефът отива при Пешо, насинява му задника и му удържа следващата заплата заради грешката при регистрацията. Всеки си е понесъл съответната отговорност, всичко е наред.
frontmen
Потребител

Мнениеот paruchev_ » 07 Авг 2009, 19:35

Тука пешо юристчето може да се избегне, а в самия договор ще се опише всичко което трябва да е за бъдещата фирма, а да объркаш седалището или адреса на фирмата, малко абсурдна работа....., както и да е.
paruchev_
Потребител

Мнениеот frontmen » 08 Авг 2009, 23:15

Пешо юристчето трябваше, за да е по-прегледен примера към sunrise за носенето на отговорността. А за объркването на адреса - няма нищо абсурдно, всичко се случва, по-скоро трудно биха се доказали някакви вреди от това, но все пак е възможно!
frontmen
Потребител

Предишна

Назад към Търговско право