начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Маневрите на една некоректна фирма

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот Koshnicharov » 02 Окт 2008, 20:53

Здравейте!
Ето го и моя казус:
Съсобственик съм в урегулиран парцел(притежавам 1/4). Отскоро (6мес) с останалите съсобственици търсим подходяща фирма, на която да учредим право на строеж срещу имоти в бадещата сграда.
Един ден обаче при мен идва един от съсобствениците(притежаващ 1/12) и ми предлага да закупя неговия имот(26кв.м) за умопомрачителните 140000 евро или го продава на гореспоменатата фирма.Казах му че по този изтъркан начин не може да заобиколи правото ми на съсобственик да закупя имота му и няма какво повече да разговаряме. Съответно преди месец той дойде и ни представи "нашият нов съсобственик" и "единствен възможен бъдещ строител", който е придобил право на собственост чрез замяна. Като моя вече бивш съсобственик получава имот 56кв.м. с цена около 56000 евро. Същевременно друга фирма ни предлага с 10% повече, но естествено "новия съсобственик" отказва и открито заявява, че ако някога някой строи, то това ще е единствено той. А аз все пак искам да построя нещо. Така той ме поставя в шах (знам че не съм Мат).

Оттук и моите вапроси: Как да процедирам? Дали ще успея в дело да обявя замяната за нищожна(противоречи на добрите нрави чл. 26 от ЗЗД)?! Иск за вреди основателен ли ще е(аз губя 10%)? Как биха разгледали КЗК и КСБ един мой сигнал за нелоялна конкуренция?
Бих ви бил благодарен, ако споделите идеи и печеливши ходове за излизане от ситуацията. Надявам се да сме полезни и на други, които посещават Форума и да прекъснем тази порочна практика в зародиш.
Koshnicharov
Нов потребител

Re: Маневрите на една некоректна фирма

Мнениеот vetre » 02 Окт 2008, 22:07

ами освен да си гоните правата по чл.33 от ЗС
vetre
Потребител

Мнениеот Koshnicharov » 02 Окт 2008, 23:19

Да, но в крайна сметка извършената сделка е замяна. Не знам, искате да кажете терминът "продажба" да се тълкува като възмездна сделка ли?
Мисля си дали да се атакува като нищожна на основание заобикаляне на закона, в крайна сметка чрез позволени правни средства постига резултат, който противоречи на закона (конкурентното право например),противоречи и на добрите нрави, а и предполагам на дорбрата търговска практика.
Само нахвърям мисли късно вечерта не ме винете :roll: !
Поздрави на всички!
Koshnicharov
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба