начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Глобиха ме ,че нямам лична карта-HELP !!!!!!!!!!!

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Глобиха ме ,че нямам лична карта-HELP !!!!!!!!!!!

Мнениеот младежа » 18 Юни 2004, 09:49

Колеги, вчера при проверка от полицаи в едно заведение , докато гледах мача ми съставиха акт ЗА 200 лв. на основание :
ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ
...............
Чл. 80. Наказва се с глоба от 50 до 300 лв. лице, което:
...........
т.5. не представи документ за самоличност при поискване от компетентните длъжностни лица;

HELP !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SOS !!!!!!!!!!!!!!!!!
Да се обаждам ли насам натам - да ми хвърлят акта в коша; или има начин да си направя още едно юридическо упражнение ?
младежа

Re: Глобиха ме ,че нямам лична карта-HELP !!!!!!!!!!!

Мнениеот лунатик » 18 Юни 2004, 10:46

Провери първо дали са били наистина компетентни длъжностни лица.(само фуражката не ги прави такива). Щото ако са били катаджии - на какво основание ще ти искат личните документи в заведение?
Интересно как са установили самоличността ти и са ти съставили акт след като нямаш документи у себе си? Ако си представил шофьорска книжка - тя на 100 % замества личната карта.
лунатик

Мнениеот NDL » 18 Юни 2004, 11:12

Нямаше ли някой с теб, който да удостовери самоличността ти и да представи за себе си документ за самоличност.?! Лунатика и прав за това,че може да се представи свидетелство за управление на МПС/ чл.50 ал.2 от Закон за българските документи за самоличност/. Освен това считам, че може да обжалваш наказателното постановление със сигурност ще има основания.
NDL

Мнениеот cinderella » 18 Юни 2004, 11:24

С акта не са ти определили размер на наказанието, но, разбира се, няма гаранции, че ще ти наложат минималния размер. Така че имаш избор - (1) възражения в три-дневен срок, след това обжалване на нак. пост. (ако издадат такова в законния срок), или (2) обаждаш се "насам - натам"
cinderella

Мнениеот младежа » 18 Юни 2004, 11:57

Аз им казах трите си имена и ЕГН-то, да видя какво ще става и провериха, по радиостанцията си - дали съм издирван, питаха ме къде живея и сравняваха с данните ,които имат при тях.......Бяха си ченгета, легитимации,простотии , обмен на визитки и т.н......с една дума " колеги".......
Въпроса е , ...ако си сляза пред блока/ например/ да изхвърля боклука и ме сгащят без лична карта ....., ..или ме сгащят при съседката без лична карта .............
НЕ МОЖЕ ДА НЯМА НАЧИН да се обжалва с основание и аргументи ...............,
Нима и на плажа ,в морето , на лозето и т.н. трябва да си я " имплантирам" тази карта???
Впрочем идеята за имплантирана" лична карета" го имаше в някакъв филм......??
младежа

Мнениеот seneka » 18 Юни 2004, 16:01

1. Огледай внимателно акта, може да има нарушения при съставянето му - ЗАНН
2. Направи възражения, мисля, че глобата е завишена.Ако нямаш предишно такова провинение, искай минималното
3. Ако те ушият с 200 лв. обжалвай в Районния, все ще откриеш кусури в акта или НП
4. Ако имаш стабилни връзки, игнорирай 1-3 и действай
Успех!
seneka
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 19 Юни 2004, 15:39

Драги Сенека,
Много цветущо се изразявате - допадна ми " ако те ушият......"
Съгласен съм с Вас, че при първо подобно нарушение е практика да се налага минимума, при което , ако размера н аглобата е по-голям от установеният минимум - е логично да се оспорва НП пред въззивната инстанция.Също така има вероятност съда да измени и установеният минимум при положение, че Въззивникът представи доказателства за недобро финансово и социално състояние( безработен, родители пенсионери....)

Успех на Младежа! ( законово установено е задължението на Всички ни, да носим документ за самоличност, които според Българското законодателство за 3 вида - лична карта, шофьорска книжка, задграничен паспорт).

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Gosho » 23 Юни 2004, 23:16

Abe deistvai s vruzkite, kvo shte im se ligavish s objalvania. Edin priatel (student) go hvanaha v reisa bez bilet, imalo kuki i iskali da go globqvat. Toi razbira se i lichna karta nqmal ta mu pisaha akt za 100lv! Ottogava mina kum 1 godina i nishto. Vikaha go vednug v policiata, no toi ne otide, taka i ne razbra za kakvo e bilo... Verno pri tebe e razlichno - spored men prosto sa si tursili nqkoi da im butne rushvetche (tipichno za Ushev), no evalata ti pravq che ne si im predlogil
Gosho

Мнениеот младежа » 24 Юни 2004, 08:26

Колеги, ключа от бараката, се оказа ,че успях на първа " спявка " в полицията да им " докажа " , че тълкуванието на
Чл. 80 ал.1 т.5 . от ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ , т.е :
" Наказва се с глоба от 50 до 300 лв. лице, което:
т.5. не представи документ за самоличност при поискване от компетентните длъжностни лица;
- визира краен резултат на волеизявлителни действия , а не самото действие, т.е. моето и " законовото " тълкуване е , че АЗ НЕ СЪМ ИМ ОТКАЗАЛ ДА ПРЕДСТАВЯ ДОКУМЕНТ , а СЪМ БИЛ ВЪЗПРЕПЯТСТВАН да го представя по обективна невъзможност- отдалеченост от дома , тъй като същият документ не е бил в мен ................................и след , като имам свидетел , че съм ги поканил да ме разходят до дома ми или аз да ги закарам с такси , за да им ПРЕДСТАВЯ документ за самоличност - акта не би имал правно основание посоченият текст......... т.е. аз съм искал да им представя, но ТЕ не са ми съдействали .........
Усуках го някак, едва ли съм съвсем прав; и едва ли съм ги убедил / и аз не съм много убеден в тази теза/ , но видяха , че ще ги разкарвам по съдилища от сутрин до мрак , и го правя от спортна " злоба " и отмениха ми акта...............Нейсе!!!
младежа

Мнениеот лунатик » 24 Юни 2004, 10:32

Браво!
Ама все пак май си и прав. Сега като се замисля, чл.80 ал.1 т.5 ЗБДС разглежда "непредставянето" едва ли не като категоричен отказ за представяне. И действието "представяне" не е обвързано по закон с някакъв времеви срок (сега и веднага). Може ли да се счита за отказ за представяне, ако в продължение на 5-10 мин търсиш по джобовете и в чантата си документа докато го откриеш? Нали през тези 5-10 мин. е осъществен фактическия състав "непредставяне". Обаче когато има желание и действие за представяне, това едва ли може да се квалифицира като "непредставяне".
А бе човек трябва да си защитава правата :)))
лунатик

Мнениеот ;jlvlhvflhfvhl » 24 Юни 2004, 14:26

И още вчера, с акта, ли ти определиха размера на глобата?!?
;jlvlhvflhfvhl

Пък мен...

Мнениеот ;jlvlhvflhfvhl » 24 Юни 2004, 14:38

...ме глобиха само 10 лв. за открадната лична карта (дръпнаха ми чантата от рамото, поне вина да имах) и с кеф ми заявиха, че не мога да обжалвам. ;-)
;jlvlhvflhfvhl

Мнениеот Mb}|{bT » 25 Юни 2004, 14:13

Младежа...";jlvlhvflhfvhl"е много прав/а...
Нещо не се вързва...
Първо още на място с Акта за установяване на административно нарушение ти определят размера на наказанието, после пък ти отменят акта...и кой акт по-точно са ти отменили...и всичко това в рамките на няколко дни, доколкото разбирам...и всъщност кой, и осъществявайки коя точно процедура, описана в ЗАНН или ЗБДС е отменил Акта за установяване на административно нарушение...или пък може би наказателното постановление...Наистина не се вързват нещата...
Mb}|{bT

Мнениеот юристка » 25 Юни 2004, 15:03

колега аз лично съм чела такъв акт направен от полицаи,но бе анулиран,тъй като
началникът на полицията с червен химикал бе написал следното:неносенето на
документ за самоличност не е нарушение.
юристка

Назад към Административно право