- Дата и час: 22 Ное 2024, 23:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
съсобственост от наследство и продажба
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
съсобственост от наследство и продажба
Здравейте.Имам следния казус:баща ми почина преди 6 години и със сестра ми получихме по 1/6 част от къщата в която живея само аз и майка ми.Останалите 4/6 майка ми ми продаде с нотариално заверен договор.Оттогава аз си плащам данъците,таксите и каквото още възникне (за моите 5/6 части).Има ли вероятност сестра ми да оспори този договор например защото не и е предложено официално да купи тя останалите части.Тя не живее в имота ,но възможно ли е някога да се възползвам от придобиване на имота по давност(по-скоро може би недобросъвестно владение доколкото разбрах).
- fitipaldi
- Нов потребител
Re: съсобственост от наследство и продажба
Сестра ви може да се ползва от хипотезата на чл. 33 от Закона за собствеността (правото на изкупуване) в срок от 2 месеца от продажбата. След изтичането на този срок тя губи това право.
Докато четох теория по Вещно право си спомням, че имаше едно такова разбиране, че никак не са защитени по този начин правата на съсобствениците и че трябва този срок да е евентуално 2 месеца от узнаването, но в случая е уреден така в закона Малко като допълнение е това.
Ще сте недобросъвестен владелец при всички случаи. Срокът за придобивната давност в случая ви е 10 г. и то при наличието и на други предпоставки. Малко не ми се вижда практично. Съветът ми е да и изкупите нейната част. Пък и така ще бъде и по-морално. Все пак семейство сте При друг случай може да искате да помага с данъците, таксите и т.н. съобразно нейната част. Имате това право. Макар, че тя също има право да ви иска обезщетение за това, че я лишавате от ползването на имота Малко се получава един кръг.
Докато четох теория по Вещно право си спомням, че имаше едно такова разбиране, че никак не са защитени по този начин правата на съсобствениците и че трябва този срок да е евентуално 2 месеца от узнаването, но в случая е уреден така в закона Малко като допълнение е това.
Ще сте недобросъвестен владелец при всички случаи. Срокът за придобивната давност в случая ви е 10 г. и то при наличието и на други предпоставки. Малко не ми се вижда практично. Съветът ми е да и изкупите нейната част. Пък и така ще бъде и по-морално. Все пак семейство сте При друг случай може да искате да помага с данъците, таксите и т.н. съобразно нейната част. Имате това право. Макар, че тя също има право да ви иска обезщетение за това, че я лишавате от ползването на имота Малко се получава един кръг.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
- arteglam
- Младши потребител
Всъщност нито аз мога да и предложа толкова пари за нейната част,нито тя има желание да помага финансово за ремонти или каквото и да е ,така че всичко си остава по-старому .Поне да знам че дотук всичко е редовно, а определено не ми се разправя с делби и разправии в съда.
- fitipaldi
- Нов потребител
А и чак сега се сетих, че тя майка ви продава на вас, а дефакто вие сте си съсобственици преди това. Вие сте също съсобственик, така че правото по чл. 33 не важи за сестра при всички случаи, защото то не се прилага като се продава на съсобственик. Ако искате тя да ви помага с данъците и другите неща можете чрез съда, но няма смисъл ако тя ви направи възражение, че не ползва веща и иска обезщетение. Ще се получи евентуално някакво прихващане и няма да има смисъл от цялата занимавка. Най - добрият вариант е в един по-късен момент да изкупите нейната част, за да знаете, че имота си е само ваш.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
- arteglam
- Младши потребител
Примирете се със ситуацията и не дразнете сестра си излишно, тъй като тя винаги може да предяви иск за делба и да се видите принуден да й платите. Ако тя дава пари за ремонтите, трябва да е съразмерно дела й - 1/6, което едва ли ще е голямо облекчение за Вас, но от друга страна, може да има претенции да й плащате наем... За давността - по-добре забравете! Самото изтичане на 10 - годишния срок не Ви прави автоматично собственик на имота. Давността трябва да бъде предявена по някакъв начин: обстоятелствена проверка, възражение в исков процес и т.н. Друг е въпросът, че давност между съсобственици се доказва по един - според мен - нецивилизован и болезнен за двете страни начин, и е малка вероятността да успеете. Така че бъдете по-нисък от тревата и ... успех!
- pesho_devnya
- Младши потребител
Благодаря ви за отговорите.Роднинските скандали за имоти не са ми по вкуса и най-вероятно така ще си караме.Поне знам че дотук всичко е редовно а за в бъдеще какво ще става е божа работа .
- fitipaldi
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|