начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Казус за наследство къща

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус за наследство къща

Мнениеот dblinky » 22 Яну 2010, 18:41

Здравейте всички, надявам се да ми помогнете с един съвет. Казуса е такъв:
баба ми има имот в който живее, но той се води на името на нейния баща, който е починал.
Баба ми се е женила 2 пъти, като от първия брак има син (баща ми), който умира на 23г възраст. Разведена е с първия си съпруг, който се жени после за нова жена (няма деца от нея).
Втория брак на баба ми е след това, като мъжа и умира. Той от своя страна е имал също преди нея съпруга, от която има деца. След като той умира баба ми е заявила че няма претенции към неговото наследство и всичко да си остане на неговите деца. Въпроса е че той не е подписвал нещо такова за нейното наследсвто.

Моля за съвет какво да правя? Да оставя нещатата така като си е ясно че наследството е по права линия и всичко ще остане при мен или да и давам съвет да си оправи документите приживе - докато е време, поне да си прехвърли на нейно име имота и знам ли ...
Ще имат ли дялове в този имот втората жена на дядо ми и наследниците на втория съпруг на баба ми?
dblinky
Нов потребител

Re: Казус за наследство къща

Мнениеот dblinky » 22 Яну 2010, 18:53

прадядо
(наследник)

баба

(от1 брак)
съпруг1 + син (умира), който син има дете (внуче - аз) След като сина и умира се развежда, като дядо ми се жени за втора жена, а после
↓ (умира) ↓
втора жена, от която няма деца дядото

(от 2 брак)
съпруг2 (тя няма деца от него)
↓ (умира)
деца (от неговия първи брак)

Надявам се така чрез тази схема да съм обяснила по-добре, за да не ви затруднявам излишно - знам че всеки си има работа.
Много мерси предварително :(
dblinky
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Яну 2010, 19:05

1. Баба Ви има имот, който се води на баща и (починал). Следователно е собственост на неговите наследници (в това число и баба Ви); Женитбите и разводите на баба Ви нямат отношение към този имот, освен ако не е правена делба с уравняване на дяловете с участието на някой от съпрузите и;
2. След смъртта на втория си съпруг баба Ви е заявила отказ от наследство. Следователно неговата собственост е разпределена между другите му наследници. Вие нямате отношение към тази собственост. Той не е подписвал нищо и не може да подписва нищо, защото е починал преди нея – т. е. не е неин наследник; Неговите наследници също не са нейни наследници;
3. Втората жена на дядо Ви и наследниците на втория съпруг на баба Ви няма да имат дялове в този имот, но другите наследници на прадядо Ви и на баба Ви (ако има такива), ще имат – освен ако тя приживе не се разпореди с имуществото си във Ваша полза.
Моля, не се осланяйте на съвети от публичен форум – посетете адвокат!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот dblinky » 24 Яну 2010, 15:09

Здравейте, Благодаря ви за отгвоора - определно ще се консултирам с адвокат още идната седмица тъй като малко ми е объркано.

Това се породи от ситуацията миналата седмица. Дядо ми е имал сестра, чиито мъж умира преди нея и наследството му остава на нея (нямат наследници). Тя умря преди 5 години и ни потърсиха за някакви ниви. Оказа се че съм наследник.
Тъй като те нямат деца наследството отивало при брат ти (дядо ми). Той е починал преди нея (преди 20 години). Тъй като дядо ми се е женил и втори път се оказа че трябва да се дели между двете му жени (първата има син и внучка - аз), а от втората нищо (тя е жива и така делим двете).
Тази ситуация ме обърка и ме накара да се замисля за първия казус, да не би втората съпруга на дядо ми да получи и от къщата на баба ми.
Мерси пак предварително.
dblinky
Нов потребител

Мнениеот portokal » 26 Яну 2010, 11:12

След като той умира баба ми е заявила че няма претенции към неговото наследство и всичко да си остане на неговите деца. Въпроса е че той не е подписвал нещо такова за нейното наследсвто.

Това ми хареса.
Не би и могъл да подпише нещо, защото при откриването на наследството на баба ти е бил умрял.
Никой друг освен децата на баба ти (изгубих сметката кои бяха) няма да има дял в наследствения имот на баба ти, която е починала като вдовица.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Яну 2010, 12:41

portokal написа:Никой друг освен децата на баба ти (изгубих сметката кои бяха) няма да има дял в наследствения имот на баба ти, която е починала като вдовица.

Ти пък съвсем ще я объркаш,бабата все още не е умряла. :) Жива е.И скоро може би ще се наложи някой да я гледа.Така че г-жо/г-це,отивайте право при адвоката.Там ще получите отговорите.Баба Ви може да прехвърля каквото и на когото си поиска докато е жива.Това,че езаявила,че няма претенции към наследството на втория си мъж,нищо не значи.Напълно възможно е и да има нещо за наследяване от втория брак,ако е придобито по време на брака,макар и преди 1968г.,ако напр. е придобито на името на двамата.Много подробности има да се обсъждат и много работи са възможни
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот portokal » 26 Яну 2010, 12:51

Да, аз останах с впечатление, че бабата е умряла. :) Ами така, де - за наследство се пита.
Колкото до "подписа" - при смъртта на втория съпруг тя най-вероятно е направила отказ от наследство. Естествено, половината от общо придобитото (като СИО) си е нейна.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Яну 2010, 12:56

Тя пише,че баба и била "заявила".Не знам какво е това и не ме интересува.А най-вероятно и тя не знае.Заявила ми звучи като устно изявление.Има хора,които да го установят.Няма как да стане.Пък дори и да е написала нещо си..Какво е то?
svettoslav
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба