начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Казус за наследство къща

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус за наследство къща

Мнениеот dblinky » 22 Яну 2010, 18:41

Здравейте всички, надявам се да ми помогнете с един съвет. Казуса е такъв:
баба ми има имот в който живее, но той се води на името на нейния баща, който е починал.
Баба ми се е женила 2 пъти, като от първия брак има син (баща ми), който умира на 23г възраст. Разведена е с първия си съпруг, който се жени после за нова жена (няма деца от нея).
Втория брак на баба ми е след това, като мъжа и умира. Той от своя страна е имал също преди нея съпруга, от която има деца. След като той умира баба ми е заявила че няма претенции към неговото наследство и всичко да си остане на неговите деца. Въпроса е че той не е подписвал нещо такова за нейното наследсвто.

Моля за съвет какво да правя? Да оставя нещатата така като си е ясно че наследството е по права линия и всичко ще остане при мен или да и давам съвет да си оправи документите приживе - докато е време, поне да си прехвърли на нейно име имота и знам ли ...
Ще имат ли дялове в този имот втората жена на дядо ми и наследниците на втория съпруг на баба ми?
dblinky
Нов потребител

Re: Казус за наследство къща

Мнениеот dblinky » 22 Яну 2010, 18:53

прадядо
(наследник)

баба

(от1 брак)
съпруг1 + син (умира), който син има дете (внуче - аз) След като сина и умира се развежда, като дядо ми се жени за втора жена, а после
↓ (умира) ↓
втора жена, от която няма деца дядото

(от 2 брак)
съпруг2 (тя няма деца от него)
↓ (умира)
деца (от неговия първи брак)

Надявам се така чрез тази схема да съм обяснила по-добре, за да не ви затруднявам излишно - знам че всеки си има работа.
Много мерси предварително :(
dblinky
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 22 Яну 2010, 19:05

1. Баба Ви има имот, който се води на баща и (починал). Следователно е собственост на неговите наследници (в това число и баба Ви); Женитбите и разводите на баба Ви нямат отношение към този имот, освен ако не е правена делба с уравняване на дяловете с участието на някой от съпрузите и;
2. След смъртта на втория си съпруг баба Ви е заявила отказ от наследство. Следователно неговата собственост е разпределена между другите му наследници. Вие нямате отношение към тази собственост. Той не е подписвал нищо и не може да подписва нищо, защото е починал преди нея – т. е. не е неин наследник; Неговите наследници също не са нейни наследници;
3. Втората жена на дядо Ви и наследниците на втория съпруг на баба Ви няма да имат дялове в този имот, но другите наследници на прадядо Ви и на баба Ви (ако има такива), ще имат – освен ако тя приживе не се разпореди с имуществото си във Ваша полза.
Моля, не се осланяйте на съвети от публичен форум – посетете адвокат!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот dblinky » 24 Яну 2010, 15:09

Здравейте, Благодаря ви за отгвоора - определно ще се консултирам с адвокат още идната седмица тъй като малко ми е объркано.

Това се породи от ситуацията миналата седмица. Дядо ми е имал сестра, чиито мъж умира преди нея и наследството му остава на нея (нямат наследници). Тя умря преди 5 години и ни потърсиха за някакви ниви. Оказа се че съм наследник.
Тъй като те нямат деца наследството отивало при брат ти (дядо ми). Той е починал преди нея (преди 20 години). Тъй като дядо ми се е женил и втори път се оказа че трябва да се дели между двете му жени (първата има син и внучка - аз), а от втората нищо (тя е жива и така делим двете).
Тази ситуация ме обърка и ме накара да се замисля за първия казус, да не би втората съпруга на дядо ми да получи и от къщата на баба ми.
Мерси пак предварително.
dblinky
Нов потребител

Мнениеот portokal » 26 Яну 2010, 11:12

След като той умира баба ми е заявила че няма претенции към неговото наследство и всичко да си остане на неговите деца. Въпроса е че той не е подписвал нещо такова за нейното наследсвто.

Това ми хареса.
Не би и могъл да подпише нещо, защото при откриването на наследството на баба ти е бил умрял.
Никой друг освен децата на баба ти (изгубих сметката кои бяха) няма да има дял в наследствения имот на баба ти, която е починала като вдовица.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Яну 2010, 12:41

portokal написа:Никой друг освен децата на баба ти (изгубих сметката кои бяха) няма да има дял в наследствения имот на баба ти, която е починала като вдовица.

Ти пък съвсем ще я объркаш,бабата все още не е умряла. :) Жива е.И скоро може би ще се наложи някой да я гледа.Така че г-жо/г-це,отивайте право при адвоката.Там ще получите отговорите.Баба Ви може да прехвърля каквото и на когото си поиска докато е жива.Това,че езаявила,че няма претенции към наследството на втория си мъж,нищо не значи.Напълно възможно е и да има нещо за наследяване от втория брак,ако е придобито по време на брака,макар и преди 1968г.,ако напр. е придобито на името на двамата.Много подробности има да се обсъждат и много работи са възможни
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот portokal » 26 Яну 2010, 12:51

Да, аз останах с впечатление, че бабата е умряла. :) Ами така, де - за наследство се пита.
Колкото до "подписа" - при смъртта на втория съпруг тя най-вероятно е направила отказ от наследство. Естествено, половината от общо придобитото (като СИО) си е нейна.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот svettoslav » 26 Яну 2010, 12:56

Тя пише,че баба и била "заявила".Не знам какво е това и не ме интересува.А най-вероятно и тя не знае.Заявила ми звучи като устно изявление.Има хора,които да го установят.Няма как да стане.Пък дори и да е написала нещо си..Какво е то?
svettoslav
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба