начало

Руси Алексиев вече е председател на Софийския градски съд Руси Алексиев вече е председател на Софийския градски съд

Проверка на лични данни - полиция

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проверка на лични данни - полиция

Мнениеот beboss » 11 Фев 2025, 05:19

Здравейте,

имам следният въпрос и се опитах да го намеря из форума понеже най-вероятно е отговорено някъде или пък не, но ми стана интересно следното.

Имат ли право полицаите, разхождайки се да те спрат и да ти кажат дай личен документ, тоест да ти направят проверка.

Да кажа, че нямам проблеми с това, просто се загледах в Ютюб някакви серии има, как минава денят на различни полицаи и постоянно, спират хора и искат документи за проверка.

Аз живея в чужбина и тук при мен, за да покажеш документ трябва да ти дадът причина защо го искат, не може просто дай документ тука и ти да кажеш добре, ето. Та направих търсене и ми излезнаха тези причини да ти искат документ тоест това е по правилата:

Проверки на самоличността
Най-честият случай на такава проверка е, когато полицията Ви спре и поиска да представите документ за самоличност (паспорт, регистрационна карта, издадена от Държавната агенция за бежанците, българска лична карта и т.н.), за да установи самоличността Ви и да провери валидността на документите Ви за самоличност и пребиваване. Полицията не се нуждае от Вашето изрично съгласие, за да събира личните Ви данни.

Полицията може да извършва проверки за установяване на самоличността и в следните случаи:

ако сте извършили или има информация, че сте извършили престъпление или друго нарушение на обществения ред.

за подпомагане на друг държавен орган

за разкриване или разследване на престъпления, извършени от други лица.
в случаите на образувани административнонаказателни производства
на контролен пункт, организиран от полицейските органи

Ако това по-горе е вярно, значи все пак без причина не могат да ти искат документи?

Как стоят нещата реално по закон? Ако някой даже може да го цитира ще бъда благодарен.

Благодаря.
beboss
Младши потребител

Re: Проверка на лични данни - полиция

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Фев 2025, 09:43

Избягвайте вечерно време - това е въпросът - да не се мотаете - не че се мотаете безцелно, но полицаите са склонни на проверка - ако има нещо нощем.

Аз са ме проверявали и мен и не мисля - че е грешно - примерно си изхвърлям боклука вечерно време - и става проверка - винаги с учтивост, полицията е орган, не е за подиграване - това са външните им звена.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот tomov2 » 11 Фев 2025, 10:39

Ето статия по темата, с автор действащ адвокат, във в. Сега. :
Кога МВР може да извършва проверки
https://www.segabg.com/category-consult ... a-proverki

В статията се казва следното досежно въпросните проверки, точен цитат: "Третата възможност е най-обща - може да се установява самоличността на лице при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната. Тази норма на практика разрешава на полицейските органи да спират всяко лице и да му искат документите за самоличност под претекст, че се контролира редовността им. Тя обаче няма как да се чете или тълкува разширително, защото това наистина може да означава злоупотреба с правомощия и да получи етикет полицейщина. Затова и за всяка проверка трябва да има или налична по-обща операция на МВР, разрешена със съответен подпис на началник, или някаква остра ситуация, или проблеми например при спортно мероприятие, напрежение между компании, или нещо подобно. Безразборна проверка на хора и документи би била отвъд закона."

Ето и становището на друг адвокат https://news.lex.bg/pregled-na-pechata/ ... %B0%D1%82/ Точен цитат "Третата възможност за проверка от полицай за установяване самоличността на лице съществува при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната. Това законово основание касае най – вече гражданите на трети страни и е свързано с проверка на законосъобразността на тяхното пребиваване."

----------
Моето мнение е,че законът е непрецизен, и крайно общ, и дава възможности за произвол, дори и да не си нарушил с нищо закона, или поради примерно поради лична антипатия да те спират за проверки когато си искат, дори и да си "законопослушен" гражданин. Липсва директен текст, какъвто го има в други държави,че ако не си нарушил нищо не следва да те проверяват, на случаен принцип, безпричинно, а защото могат.
tomov2
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Фев 2025, 11:37

Полицията трябва да може да проверява.

Това е положението - те събират информацията.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kpts_ » 11 Фев 2025, 12:23

tomov2 написа:..
Моето мнение е,че законът е непрецизен, и крайно общ, и дава възможности за произвол, дори и да не си нарушил с нищо закона, или поради примерно поради лична антипатия да те спират за проверки когато си искат, дори и да си "законопослушен" гражданин. Липсва директен текст, какъвто го има в други държави,че ако не си нарушил нищо не следва да те проверяват, на случаен принцип, безпричинно, а защото могат.

Моето пък мнение е, че и директен текст трудно може да има. Някои нарушения са латентни и се разкриват едва при и след проверката. Тук общественият интерес ще надделее пред личния на проверявания.
Практиката сочи, че не са много случаи на проверка без причина, а и има механизъм за обезщетяване.
Трябва и още обучение на полицейските органи в тази насока.
kpts_
Потребител

Назад към Общи дискусии