Здравейте, предстои ни купуване на къща с ипотека в гр. Перник.
Къщата, която сме харесали е частна собственост, но е на общинска земя с право на ползване. За да купим къщата ще трябва да я ипотекираме и точно тук идва въпроса ми. Мога ли да купя земята от общината, ако купя къщата я ипотекирам? Не съм правил ипотека, но до колкото знам ипотекирам ли я, докато не я изплатя тя реално се води на банката...
Бих се радвал ако някой запознат ме посъветва преди да съм предприел тази крачка, благодаря!
- Дата и час: 10 Фев 2025, 20:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Частна сграда върху общинска земя
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Частна сграда върху общинска земя
niki_dalgia написа:Къщата, която сме харесали е частна собственост, но е на общинска земя с право на ползване. Мога ли да купя земята от общината, ако купя къщата я ипотекирам?
Тук гледате само - правото да е безсрочно!
Предполагам, че общината ще се съгласи - да ви вземе парите, ама няма смисъл!
niki_dalgia написа:Не съм правил ипотека, но до колкото знам ипотекирам ли я, докато не я изплатя тя реално се води на банката...
Не! Вие не купувате къщата от банката на лизинг!
Вие взимате пари от банката - ипотеката гарантира, че ще ги върнете. Ако се окаже, че не можете да върнете парите - банката може да продаде къщата. На нея къщи не ѝ трябват - тя си иска парите с лихвите.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Re: Частна сграда върху общинска земя
Здравейте,
Съгласно чл. 35, ал. 3 от Закона за общинската собственост, собственикът на законно построената сграда може да закупи земята, която е отдолу, без търг или конкурс. В този случай е много важно сградата да е законно построена. Ако не е законно построена, то собственикът няма да има право да я закупи без търг или конкурс. В този случай, единствено може с търг или конкурс, което си е рисковано.
Съгласно чл. 35, ал. 3 от Закона за общинската собственост, собственикът на законно построената сграда може да закупи земята, която е отдолу, без търг или конкурс. В този случай е много важно сградата да е законно построена. Ако не е законно построена, то собственикът няма да има право да я закупи без търг или конкурс. В този случай, единствено може с търг или конкурс, което си е рисковано.
- sachma
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|