начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

франчайзинг

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

франчайзинг

Мнениеот И. Павлова » 18 Юни 2003, 00:05

Моля за компетентното мнение на юристите от форума! Имам клиент - търговец, който ми е и роднина. Той се занимава с продажба на дрехи в откритите от него досега 5-6 магазина. Фирмената политика, която следва, е всеки от магазините да има еднотипен дизайн - в помещенията и фасадата, подреждането на щандовете, обслужването от страна на продавачите, отчитането на продажбите и т.н - включително и реклама на търговското име. Негови клиенти желаят да си устроят такива магазини, като използват неговото търговско име и прочее ноу-хау. Според мене трябва да се сключи договор за франчайзинг. Моят клиент няма намерение да отдава свои помощения под наем, но с охота ще сключи такъв договор със собственици на магазини, на които да предостави правото на използване на името, ноу-хау и т.н. ПРОБЛЕМЪТ Е, ЧЕ БЪРЗО ТРЯБВА ДА ИЗГОТВЯ ФРАНЧАЙЗ ДОГОВОР. Попрочетох малко практика, но все още не мога да осмисля в цялост прецизен проект на такъв договор. Нямам време за бибилиотеката, макар да имам имената на 1-2 автори по темата. МОЛЯ ЗА ИДЕИ, дори за някаква сламка на прецизен договор за франчайзинг. С благодарност /и не само/ ще приема предложения за основните уговорки.
И. Павлова

Re: франчайзинг

Мнениеот :) » 18 Юни 2003, 15:47

Всеки договор за франчайз е напълно индивидуален, сламки няма и не може да има, но в общи линии включва следните неща, съобразени със спецификата на конкретния казус:
Първо , ако има регистрирана търговска марка - уреждате отношенията спрямо нея - лиценз /със съответните регистрационни промени/; ако не е регистрирана - няма проблем /от гледна т. ползването на името , стига трето лице да не регистрира марка и да има претенции/.
2.Уреждат се отношенията за външен и вътрешен дизайн на помещенията /приложения с проектите/ - кое как ще изглежда, кой ще го прави и плаща и от сорта
3. По ?-а с помещенията - може да са собствени на фр-получателя или под наем - уреждат се съответните отношения
4.Дистрибуторските отношения - зареждане със стока , срокове на доставки, плащания, дефектни стоки, неустойки; задължително - конкурентната дейност
5.Начин на излагане на стоките, начина на обслужване на клиентите, работно време, почивки, облекло на персонала и т.н.
6. Реклама - кой ще я прави, къде , плащане - обикновено двете страни, ще се съгласува ли
7.Обмяна на търг. инфо , търг. тайна
8. може задължение за оборот на месец, отчет за оборотите, неточности и съответно неустойки
9.Фр. възнаграждение - може фиксирана сума, % от оборот, за месец, еднократно за година, различни комбинации
10 Общи клаузи - неизпълнение - пълно или частично - неустойки, при неплащане - обикновено 0,5% от дължимата сума за всеки просрочен ден ;
- срокове и прекратяване - фр. е дългосрочен договор, не е удачен за 1 или 2 години. Много е обременяващ за фр-получателя и ако пазара не е добър може да се получи обратния ефект - да се задуши гр-получателя, вместо да развие бизнес, използвайки позната на потребителите марка.
И в общи линии става около 15-20 страници /кратък вариант/. Аз за първия си такъв договор четох 2 месеца и го писах още 1 месец и на всяко прочитане добавях по още двадесетина точки ....Така че успех!
:)

Мнениеот I Pavlova » 19 Юни 2003, 21:57

Sarde4no Vi blagodarja za iz4erpatelnija otgovor! Napalno mi e dostata4en. Jalko, 4e ne davate vazmojnost da se obarna kam Vas po ime.
I Pavlova

Мнениеот :) » 20 Юни 2003, 11:49

Казвам се Антонина Протопопова и съм адвокат във Варна. Надявам се това, което Ви нахвърлих да Ви свърши работа. Останалото е Ваша работа. За съжаление не мога да помогна повече поради спецификата на договора. Успех!
:)

инвалид

Мнениеот котето » 21 Юни 2003, 23:21

Моля за мнението Ви по следния казус - имаме дядо инвалид, на чието име е вкаран лек автомобил от чужбина. Скоро ще изтече тригодишния срок, в който не може да се прехвърля. Въпросът ми е следния: трябва ли да прехвърли автомобила на мое име след като ме е упълномощил. Какво става ако почине преди този срок, дължими ли остават таксите А ако почине след тригодишния срок и автомобила е на негово име . Благодаря Ви предварително.
котето

Назад към Търговско право