начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Фирмено отделение

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Фирмено отделение

Мнениеот sara » 21 Май 2003, 15:38

Колеги, някой сблъсквал ли се е с отказ на съдия във фирмено отделение да постанови решение за вписване на променено обстоятелство за дружество. Става дума за това, че съдията не ми издава изричен отказ (оформен например в определение или решение), а пише резолюции в смисъл, че ТЗ не предвиждал възможност по моя казус. Аз също му пиша мотивирани обяснения в подкрепа на искането ми, на които отново получавам резолюция в смисъл - "няма да стане" и така - нямам годен за обжалване акт на отказ. Така съдията може до безкрай да препятства моето обжалване, а аз съм убедена в правотата си и ще обжалвам.
Какво да направя, за да предизвикам решение, в което се отказва вписване на обстоятелството.
sara
Младши потребител

Re: Фирмено отделение

Мнениеот dinev » 24 Май 2003, 11:05

Уточнете, ако обичате, подлежащото на вписване обстоятелство. Освен това, в ГПК е предвиден ред за обжалване на отказа на съдията да даде ход на едно такова регистърно производство.
dinev
Потребител

Мнениеот МСМ » 26 Май 2003, 13:28

А не се ли смята резолюцията за разпореждане или решение?
Май някъде в тоя форум вече бяха обсъждали въпроса, но не се сещам до какъв извод бяха стигнали.
МСМ

определение, де

Мнениеот МСМ » 26 Май 2003, 13:32

Определение исках да кажа, а не решение.
МСМ

Мнениеот hebigatsu » 26 Май 2003, 17:29

дори във форма на резолюция, е налице определение на съда, което може да бъде обжалвано, доколкото не се касае до отстраняване на нередовности.
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот bgjurist » 27 Май 2003, 16:54

Сблъсквал съм се. Обикновено пишат "Без движение", но при мен се мотивират. А самият факт, че съдията е писал "Няма да стане", е вече отказ и може да го обжалвате. Може и да пуснете жалба срещу съдията пред председателя на Фирменото отделение, председателя на Окр. съд или пред ВСС.
bgjurist
Потребител

Мнениеот sara » 27 Май 2003, 22:06

не, съдията не пише в прав текст "няма да стане", а следното: "не може да се прилага по аналогия (а това е един от моите аргументи), практиката на ВКС била друга и т.н." , т.е. не казва напр., че се отказва вписване. Аз мисля, че не им се иска да излизат с решение, точно по причината, че може да бъде обжалвано, а по скоро изчакват чрез тези "намеци" за отказ да си оттеглим молбата и производството да се прекрати по наша инициатива.
sara
Младши потребител

дерзай!

Мнениеот svilen » 16 Юни 2003, 16:50

Обжалвай, вмсто да се маеш!

Няма значение как е формулирана резолюция - всяко спиране хода на производството се обжалва. Как - чети ГПК.

Повече подробности има при тези добри хорица: Цантер за нестопанско право. Можеш да им пишеш.

http://www.bcnl.org/
svilen
Младши потребител

Re: дерзай!

Мнениеот poturpevsh » 17 Юни 2003, 18:16

да не е съдия Пенчева, тя редовно ги върши такива и някой трябва да и натрие носа
poturpevsh

Re: дерзай!

Мнениеот АА » 18 Юни 2003, 12:37

Че какво толкова искаш да промениш , че съдията го бърка и отказва вписване. Ако всички изисквани от закона основания са налице, не могат да ти откажат тъй като няма с какво да се мотивират.
АА

Мнениеот АА » 18 Юни 2003, 12:40

Какво е това обстоятелство което подлежи на промяна, че съдията да не иска да го впише и изобщо какво го бърка него? Ако са налице всички изисквания няма начин да откаже тъй като няма с какво да се мотивира. Или може би има.... нещо което ти пропускаш и не споменаваш
АА

Мнениеот sara » 18 Юни 2003, 18:49

Хм, доста време отсъствах от форума, но благодаря за интереса. Казуса е следният: иска се увеличение на капитала на ООД, като средствата са на самото дружество. В ТЗ няма забрана за този вид увеличение, затова се позовавам по аналогия на разпоредбите за АД (там това е предвидено). Освен това ТЗ посочва само способите за увеличение (ние сме се спрели на увеличаване номиналната стойност на дяловете), не и видовете. А и Герджиков мисли като мен (или беше обратното...)
Какво мислите, колеги?
sara
Младши потребител

Мнениеот kn » 19 Юни 2003, 12:37

Незнам за кои точно съдия от ФО става въпрос, но мога успешно да предположа:)))
Накараи съдийката да ти напише отказ за да може да го жалиш пред Ап. съд т.е. вместо да и пишеш обяснения и напиши само твоите съображения за подлежащите на вписване обстоятелства и представените доказателства и я молиш да го впише и ако прецени че не става да ти напише отказ и ............. печелиш прво на обжалване.
Сега видя
kn

Мнениеот kn » 19 Юни 2003, 12:39

Мислия че точно такова вписване няма да ти допуснат поне доколкото ги познавам съдиите.
Ако имаш нужда от съвет - 088 509299
kn

Мнениеот sara » 19 Юни 2003, 13:04

Аз точно това направих и в момента изчаквам решение за отказ.
sara
Младши потребител

Мнениеот Stoicho Stoychev » 22 Юни 2003, 20:33

Pusnete jalba za bavnost do gprnoinstancionnia sad! TOVA 6te sraboti, pravil sam go
Stoicho Stoychev

Мнениеот Kolega » 23 Юни 2003, 12:39

Пуснете нарочна молба до състава с искане за издаване на съдебен акт, независимо какъв ще бъде той. В единия случай ще уважат молбата ви за увеличение на капитала, а в другия - ще обжалвате отказа. Мотивирайте се пред съда с вече изтекло продължително време, граничещо с отказ от правосъдие.
Kolega

Мнениеот sara » 23 Юни 2003, 13:30

Благодаря, Колега, аз точно това направих преди 2-3 седмици и тия дни ще проверявам за резултат. Ще пиша какво е станало.
sara
Младши потребител

Мнениеот Тета » 25 Юни 2003, 17:54

Опитайте с жалба за бавност, макар, че съм чела становища, че тези жалби били допустими само в исковия процес. Нищо не губите, още повече, че за тази жалба не дължите държавна такса. Във Вашия случай е необходимо съдебно решение за отказ за вписване. Вероятно съдията не може да намери мотив да Ви откаже и затова пише такива резолюции. Успех!
Тета

Мнениеот chockolina » 26 Юни 2003, 14:30

Колега, имах няколко подобни случаи и дори скоро водихме форум по този въпрос. Съдията ми отказваше вписване, като вместо определение си пишеше резолюции върху молбата ми... Пуснах частна жалба до по-горната инстанция и те насрочиха делото за разглеждане в открито заседание. В момента чакам решение. Ако и то не удовлетворява искането ни за вписване, скоро четох съд. практика, че е възможно и касационно обжалване на отказа за вписване. Така че опитайте с частна жалба, без изобщо да чакате произнасяне на окр. съд!
chockolina
Младши потребител

Следваща

Назад към Търговско право