Anonymous написа:Според мен квалификацията за всички е за съучастие в грабаж: А и Б - извършители - отнемат чантата с парите от касиерката, Г - помагач, В - подбудител ( заради обещанието да се окаже помощ след извършването на деянието ) и интелектуален помагач. Налице е ексцес за стрелеца и неговата квалификация е за "грабеж придружен с убийство". По принцип съм съгрласен с мнението на колегата за възможната квалификация по чл. 339, ал. 1 от НК. Но трябва да се направи уговорка: първо, в казуса не се съдържат данни дали А. държи пистолета незаконно, второ - възможна е квалификация по чл. 199, ал. 2, т. 3 - ако грабежът е на сума в особено голям размер (не знаем какъв е) ще имаме хипотезата на т.нар.привидна идеална съвкупност - държането на оръжието, законно или не е квалифициращ признак на грабежа, който поглъща възможната квалификация по 339 от НК.Интересен е въпросът довършен ли е грабежът или е в стадия на опита? Аз считам, че се касае за опит, тъй като извършителите са прекъснали фактическатна власт на касиерката, но не са установили своя, тъй като са забелязани в момента на извършване на деянието и е започнало преследването им, т.е. не са установили владение(макар и нетрайно) върху парите. Категорично не съм съгласен с тезата за "грабежоподобната кражба" изразена по-горе. Хипотезата на 198, ал. 3 предполага извършването на 1.кражба(а такава няма) 2. деецът да е заварен при извършването на КРАЖБАТА, 3. да употреби сила или заплашване за да запази влъдението върху предмета на КРАЖБАТА.
Квалификации:
1. За Антов - чл. 199, ал. 2, т. 1 предложение 2 във връзка с чл. 20, ал. 2 и чл. 18, ал. 1 от НК с уговорката за възможната квалификация по чл. 339, ал. 1 от НК, съответно - за грабеж с квалифициращ признак и по 199, ал. 2, т. 3, която би погълнала чл. 339.
2 За Бантов - чл. 199, ал. 2, т. 1 предложение 2 във връзка с чл. 20, ал. 2 и чл. 18, ал. 1 от НК.
3. Васев - чл. 199, ал. 2, т. 1 предложение 2 във връзка с чл. 20, ал. 3 и 4 и чл. 18, ал. 1 от НК.
4. Гергов - чл. 199, ал. 2, т. 1 предложение 2 във връзка с чл. 20, ал. 4 и чл. 18, ал. 1 от НК.
* корекция - само Антов е с квалификация по 199, ал. 2, т. 1, а останалите съучастници по основния състав на 198, ал. 1 НК. Бързах и с копи и пейст съм ги напраскал едни...