начало

ВАС отказа да спре увеличението на минималната заплата от догодина ВАС отказа да спре увеличението на минималната заплата от догодина

продажба на земеделска земя

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

продажба на земеделска земя

Мнениеот ел » 06 Дек 2004, 17:16

искам да ви попитам следното :
може ли от земеделска земя, нива, в размер на 3 дка, да се отдели 1 дк, който да се продаде?
какъв е реда, какви документи, скици и т.н са необходими?
предварително благодаря
ел

Re: продажба на земеделска земя

Мнениеот AnnA! » 12 Дек 2004, 00:27

Не е възможно. Законовото ограничение за разпоредителни сделки сделки с реални части земеделски земи - ниви, е 3 дка. Бихте могли да прехвърлите идеална част от нивата, но тя ще остане в съсобственост. Напоследък ОСЗГ практикуват и т.нар. учредяване право на реално ползване,при което идеалната част се "отделя" за реално ползванел Това означава, че това реално ползване се вписва в нотариалния акт и вече на скицата на имота идеалната част, подлежаща на реално ползване, е отбелязана с пунктирна линия. В крайна сметка обаче имотът си остава съсобствен и аз лично не ви препоръчвам този вариант.
Другият вариант е по взаимно съгласие на съсобствениците да промените статута на цялата нива в овощна градина и тогава да я поделите - ограничението за овощната градина е 1 дка. Имайте предвид обаче, че ако потенциалният ви купувач иска да закупи нивата ви с цел да строи впоследствие, той отново трябва да извърви пътя на промяна на статута от овощна градина в нива и чак тогава в годна за строителство земя. Промяната на предназначението е скъпа и тромава процедура и отнема доста време. Накратко , това е. Ако имате други въпроси, питайте
AnnA!

Мнениеот dyanakiev » 17 Дек 2004, 18:09

AnnA, аз съм брокер в НИ, в кой закон се опоменава площа на земята. Интересувам се и от други законови вратички свързани с недвижимите имоти
dyanakiev
Младши потребител

Мнениеот Moron » 18 Дек 2004, 08:26

чл.72 от Закона за наследството: не се допускат дялове по-малки: за ниви -3 дка; ливади - 2 дка; лозя и овощни градини - 1 дка. Към него препраща чл.7 от ЗСПЗЗ.
Moron

Мнениеот ваня » 18 Дек 2004, 22:45

много ме дразнят разни брокери, които умират от желание да се правят на юристи и се изживяват пред клиентите си като такива само и само да гепят тлъстите комисионни. Познавам дори такива , на които не им стигат двата процента и половина комисионна, а се нагърбват да пишат и нотариалните актове на клиентите си, в резултат се получават едни бисери....
ваня

Мнениеот донна2 » 18 Дек 2004, 23:13

да примерно объркана квадратура щот събрали което с което не трябва /най-малката беля/ да ама от там тъй като квадратурата се оказала мн000000го голяма и данъка хвръкнал , на мен един пък се опита да ми продаде етаж от къща без прилежащото мазе щот там живеела майка му на продавача /мазето не беше обособено в жилище съгласно ЗУТ/ е теглих му една и накрая си намерих сама жилище и т.н.н.ннннннннннннн
донна2

Мнениеот AnnA! » 19 Дек 2004, 17:06

Г-н Янакиев,
колегите са прави относно "бисерите", коите се творят с помощта на брокерите. Аз имам клиенти, които доста за се оплели благодарение на алчни и безскрупулни Ваши колеги.
В този смисъл не бих искала да Ви подсказвам други "вратички" от уважение към юридическата професия и опит, които категорично би следвало да влизат в употреба в сделки от този вид и в агенции като тази, в която работите, за да бъдат нещата юридически издържани.
Препоръчвам Ви да наемете юрисконсулт, който компетентно да консултира сделките Ви, а и извършваното от Вас посредничество.
И една голяма молба: моля Ви не се занимавайте със сделки с имоти, нормативните изисквания за които не знаете! Имайте предвид, че подведените /волно или неволно/ клиенти на агенции за НИ в крайна сметка търсят юридическа помощ и след като разберат как са ги минали, си търсят правата по съдебен ред. Не Ви обвинявам в нищо, просто Ви съветвам да работите с мисълта, че носите отговорност за всяко Ваше действие като брокер. И поради тази причина по-добре е то да бъде извършено професионално и компетентно.
AnnA!

Назад към Покупко-продажба