начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

За прецизността в изказа на СК

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За прецизността в изказа на СК

Мнениеот Gosho » 26 Май 2005, 19:50

Колеги,

Искам и аз да поставя една тема, макар и да е малко елементарна на пръв поглед, а и не знам дали не е вече дискутирана. Човек ще каже: "Голяма работа, за едната буква се хванал", но си мисля, че не е редно да се провежда и размножава и по други закони, а и тълкователни решения едно недомислие. За какво става въпрос?

Чл. 20 СК започва с "Вещи, правата върху вещи и паричните влогове..." Тук винаги съм се озадачавал от формулировката "вещи и правата върху вещи"! Изхождайки от теорията на облигационното право когато субектът има право на собственост върху 1 компютър, "той притежава компютъра понародно му", нали така? Но си спомням за разликата между обект и предмет! Предметът е правото на собственост, докато обектът е самата материя - компютъра! Тогава защо по дяволите в толкова важен нормативен акт, кодекс, се прави подобна лаишка грешка? Един до друг са изброени и предметът, и обектът! Хайде, да е само в СК ще кажем излигавили са се! Но тази разпоредба се мъдри и в ТЗ (чл. 614 ако не се лъжа) и в едно тълкувателно решение/постановление на ВС/ВКС. И се декламира от едва ли не всеки млад адвокат, без да се замисля, че всъщност има една явна тафтология. Ако се каже само "правата върху вещи и паричните влогове" според мен ще си е юридически издържано!

Интересно ми е да чуя и други мнения
Gosho

Re: За прецизността в изказа на СК

Мнениеот net » 30 Май 2005, 16:12

Юридически погледнато , според мен си прав. Може би законотворецът го е написал така, за да го разберат и по-простосмъртните. За някой може да не е ясно какво значи "да притежаваш права върху вещта", но да "притежаваш вещта" е ясно, че си е твоя.
net

Мнениеот OFELIIA » 17 Юни 2005, 16:15

moje bi zakonodatelia e imal vpredvid osven pulnoto pravo na sobstvenost, koeto se identificira s veshtta i ogranichenite veshtni prava vurhu neia, samo che formulirovkata e iavno neudachna.
OFELIIA

Мнениеот deborah » 18 Юни 2005, 14:47

Смятам, че законодателят е имал предвид отделните вещни права, които могат да бъдат предмет на самостоятелно разпореждане - като правото на строеж, правото на ползване и т.н. Например - може да си собственик на вещ, на която правото на ползване е предоставено на трето лице. Ето пример, в който предмета и обекта на правото на собственост не се идентифицират с едно лице - собственика, а съществува трето лице - ползвателя. Паралелно - при правото на строеж - носителя му, който ако упражни това право, ще бъде собственик на построеното, а собственикът на земята - лишен от възможно приращение.
Но много съм съгласна, че текстът не е прецезиран.
deborah

Назад към Семейни казуси