начало

Съдия Мирослав Петров съобщи за двоен аршин при проверките на прокурор Йордан Петров Съдия Мирослав Петров съобщи за двоен аршин при проверките на прокурор Йордан Петров

Дарение

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дарение

Мнениеот dvp123 » 17 Фев 2023, 14:13

Здравейте,
Дали някой може ми даде съвет: съпругът ми очаква дарение от неговата майка за закупуване на ап., въпросът ми е дали това дарение да се направи към семейството,т.е. към двама ни, за да може впоследстие апартаментът да бъде собственост и на двамата и ако това стане, дължа ли аз някакъв данък за тази сума?
Или е по-добре след дарението от неговата майка, мъжът ми да ми дари половината сума на мен като съпрузи, за да избегнем плащането на данъци и след това да закупум апартамента?
dvp123
Нов потребител

Re: Дарение

Мнениеот kdkrastev1234 » 17 Фев 2023, 16:36

Смесвате термините. Ако го "купите", апартаментът става общ, дори и преди това да са дарили пари на някой от двама ви. При евентуален бъдещ развод, надареният може да иска по-голям дял, но това е друга процедура. Дарението не би следвало да влияе на данъците.
И най-добре ползвайте адвокат за сделката. Това ще ви спести евентуални проблеми със собствеността, а вероятно и пари. Агенцията ще ви вземе повече. Ще ви омайва сладко-сладко, но нейния интерес е да мине сделката, а рискът остава за вас.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот dvp123 » 17 Фев 2023, 17:08

Здравейте,
благодаря за отговора ви, идеята ми е да имаме еднакъв дял от ап.със съпруга ми, а това няма да е така мисля ако парите са му дарени, затова питам какъв е вариантът: дали парите да се дарят на двамата по равно или той да ми дари половината сума преди да купим апартамента?
Относто данъците доколкото разбрах не се облагат с данък дарение само сумите, които са получени от роднини по права линия (деца, родители) както и паричните дарения между съпрузи ..
dvp123
Нов потребител

Мнениеот todorst » 17 Фев 2023, 20:20

най-доброто е майката да закупи апартамент и да дари този апартамент на сина си . тогава той не е семейна общност , а само негова собственост. ако му дари ПАРИ и той с тях купи апартамент, то придобитото по време на брака е семейна собственост, но той го е купил със дарените пари, проблем на съда !
todorst
Потребител

Назад към Съсобственост и делба