начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Материален интерес НА и местен данък

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Материален интерес НА и местен данък

Мнениеот sima91 » 11 Мар 2022, 00:51

Здравейте,
предстои ми завършване на сделка за покупка на имот. Купуваме от строител с предварителен договор, в които е описана общата сума на апартамент и гараж 150 000 евро. Не пише дали с ДДС или не, но знам, че ако не пише се приема, че е с ДДС.
Сега идва и моята чуденка, търсих в нормативните уредби, ползвах калкулатори, но не мога да открия следното:
Местния данък за София е 3%, плаща се на база материален интерес в НА , НО този материален интерес на сумата с ДДС ли е или без ДДС?
Защо трябва да се плаща данък върху данък? При няколко калкулатора ми излиза с около 1000 лева разлика, защото единия смята на сумата с ДДС, а другия на сума без ДДС.
Ще го коментираме с нотариуса, но понеже ще е човек или на банката или на строителя си признавам, че имам известни съмнения колко съвестно ще подходи. А от няколко места чувам, че си пишели материалния интерес сумата по договор защото било по-лесно ,а релно могат да напишат сумата без ДДС.

Приемам и всякакви нормативни документи, които мога да прочета.

Благодаря предварително!
sima91
Нов потребител

Re: Материален интерес НА и местен данък

Мнениеот ivanov_p » 11 Мар 2022, 17:30

Ако сте фирма си имате счетоводител, който да ви отговори, а ако не сте плащате върху цялата сума, с включения данък.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба