начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Бременна на едногодишен договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Бременна на едногодишен договор

Мнениеот mother » 14 Май 2016, 13:10

Здравейте! Аз съм бременна, на едногодишен трудов договор в училище. Договорът ми е до 14ти септември, а датата ми за раждане е 25-ти септември. На моето място няма титуляр, не съм по заместваяне, а на едногодишен договор. Искам да попитам ако изляза в 45-дневен болничен преди раждането или ако изляза в болничен още сега и договора ми не бъде прекратен предварително ще остана ли на позицията след като се върна от майчинство, вече като титуляр и ще получавам ли майчинство две години или ще ме пратят на борсата след като изтече срока на договора ми?
Могат ли да ме махнат докато съм в болничен или по майчинство като съм на едногодишен, който изтича десет дни преди да родя?
Благодаря предварително!
mother
Нов потребител

Re: Бременна на едногодишен договор

Мнениеот jhoro » 15 Май 2016, 16:44

Здравейте. Щом термина Ви е на 25.09 - болничния лист ще Ви е от 11-12 август. Но - щом договора Ви е срочен, то той се прекратява на датата на изтичането му.
Вие ще излезете в Отпуск поради бременност, раждане и осиновяване (който ще премине в Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст) от тази фирма, а в последствие ще ви изплащат обезщетението от НОИ. През цялото време от ЛС на фирмата ще подават в НОИ болничните листове.
Няма да Ви изпратят на "борсата", защото сте в отпуск. За връщане на работа обаче трябва или този договор да бъде продължен, или да сключите нов.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот mother » 17 Май 2016, 08:31

Благодаря ви! А тези две години дали ще ми се считат за стаж ако договорът не е преподписан? Или само ще си получавам пари от НОИ, но няма да ми се броят за трудов стаж?
mother
Нов потребител

Мнениеот mother » 17 Май 2016, 08:33

Значи едногодишния ми договор няма да премине в постоянен.
mother
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 17 Май 2016, 19:42

mother написа:Значи едногодишния ми договор няма да премине в постоянен.

Не и, ако не е заложено в договора. Временен договор (за определено време) се сключва, когато страните предварително са наясно с обема на работата. За стане постоянен ви трябва нов договор/анекс, което е същото.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот mother » 18 Май 2016, 14:42

Благодаря!
mother
Нов потребител

Назад към Трудово право