начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Законопроект за Закона за адвокатурата - 2015г.

Дискусии и предложения по проекти за закони

Re: Законопроект за Закона за адвокатурата - 2015г.

Мнениеот bird_of_paradise » 28 Яну 2015, 18:48

ivanov_p написа:Най-лошото е, че са се събрали едни негодници, които не от глупост, а от алчност са писали тези текстове.

Това е наистина нелепо!- хляб има за всички под слънцето и никому не текат лиги по чуждия къшей, но мисля трябваше да помислиш дали текста на 24, така както е разписан е именно в отговор на двете СР на ВКС постановени по 290 ГПК? ... ама все да се повтаря сентенцията за палето и майка му.

Всъщност, правомощията по чл.22 ЗННД т.н. "други действия" ( което е индиция, че посоченит там не са същинска нотариална дейност) са по-скоро изключение, а не правило.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот barakuda » 28 Яну 2015, 22:43

Айде стига, ако се даде на адвокатите да правят заверки, ще стане мазало, никой няма да вярва на пълномощните вече. В София имаше 4-5 нотариуси, които сега са лишени от права и само заради тези няколко човека трудно се правеха сделки с пълномощни, защото никой на нищо не вярваше; ако 5000 човека имат право да заверяват пълномощни, тези пълномощни нищо няма да струват. То бива глупости, ама сегашните ви началници се оляха. Да добавя - ако това се приеме, половината нотариуси в София ще трябва да си закрият канторите. Няма как да стане.
barakuda
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Яну 2015, 23:04

Има се за цел улесняване на оборота. Има го в други страни. Няма се предвид измами. Нотариалната форма е извънредно тежка, има известна нужда от уплътняване с такива "подвижни" точки.

Необходимо е раздвижване.

В София има само един нотариус с изнесено изповядване в "Младост" - заради Бизнес-центъра. Иначе трябва да ходиш до самият център на града за нотариус.

На практика има отделни градове, лишени от услуги.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот barakuda » 28 Яну 2015, 23:25

Тази промяна така ще улесни оборота, че всеки ден ще се продават имоти и фирми без участие на собственика. Пълно улеснение. А може и тава да е идеята: повече измами-повече дела-повече хляб за горките адвокати.
barakuda
Потребител

Мнениеот gkamenov » 29 Яну 2015, 12:34

barakuda написа:Айде стига, ако се даде на адвокатите да правят заверки, ще стане мазало, никой няма да вярва на пълномощните вече. В София имаше 4-5 нотариуси, които сега са лишени от права и само заради тези няколко човека трудно се правеха сделки с пълномощни, защото никой на нищо не вярваше; ако 5000 човека имат право да заверяват пълномощни, тези пълномощни нищо няма да струват. То бива глупости, ама сегашните ви началници се оляха. Да добавя - ако това се приеме, половината нотариуси в София ще трябва да си закрият канторите. Няма как да стане.

А според Вас един кмет на село повече знания ли има от един адвокат в тази област ? И защо смятате,че нотариусите в София ще трябва да си закрият канторите ако възможноста за нотариални удостоверявания се предостави и на адвокатите ? В крайна сметка клиента си решава къде и от кого да поиска и получи услугата нотариална заверка на подпис,дата или съдържание на документ.
gkamenov
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 29 Яну 2015, 13:13

Промените не целят разширяване на адвокатската дейност, а забрана други да извършват дейностите, с които е разширена адвокатската. Текстът на чл. 150 е пределно ясен(Лице, което извършва или предлага извършването на адвокатска дейност по чл. 24, без да е вписано в регистъра на адвокатска колегия, се наказва...) На глоба ще подлежат и нотариусите и кметовете и въобще всички, които извършват адвокатска дейност. Всяка глоба трябва да се обжалва с позоваване на закони от по-висока или равна степен или позоваване на евродирективи.
Естествено, че ако искам работите да са ми наред ще отида кмета да ми завери пълномощно, защото има архива, която се съхранява и охранява, а утре като оберат къщата на адвоката, или стане нещо с него, ядовете ще са за мен. Това не пречи и адвокатите да могат да правят заверки, като всеки избира, а не само те, каквато е целта на законопроекта.

Сега се загледах по-подробно и да попитам дали това е определено като изключителна адвокатска дейност от хора с акъла си:
пазене на описано или дадено в обезпечение имущество;
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот crossbike » 29 Яну 2015, 13:21

Казах ти какво е решението за теб - или смяна на бизнес попрището или емиграция в Индия, там може да се правиш на адвокат без да имаш китап.
Не разбирам, какво не си разбрал?
Не може Сульо и Пульо да се правят на зъболекари...
Пульо може временно да се прави на мъж, докато не изяде пердаха от някой с "китап"...хахахаха
crossbike
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 29 Яну 2015, 15:01

Аз си върша бизнеса, защото адвокатите са напълно неспособни да го правят. Ако си вършеха работата нямаше да ме търсят.
Освен това работя по утвърдена европейска директива и този закон ме касае колкото размножаването на колибрите, а и няма как ЗА да отмени ГПК, ЗЗД и ТЗ и много други закони.

Питах обаче как ще вършите тази дейност: пазене на описано или дадено в обезпечение имущество?

Как адвокат ще стане пазач на автомобила или апартамента на длъжника? За стадото с овце не питам, защото на вносителите точно там им е мястото - пазачи и оператори на биологични единици, след положен изпит пред гилдията на овчарите, естествено.

Как адвокат ще пази даденото в обезпечение имущество? Напр. шепа диаманти, скъпа картина, кораб, самолет, расов бик? Как ще е при особените залози? Ще вземе някой да заложи бюста или краката на жената и като намери пазача около обезпечението ще настане суматоха, боища, разводи.

Ако бях член на колегията това предложение за промяна на ЗА щеше много да ме обиди.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 29 Яну 2015, 15:27

barakuda написа:ако се даде на адвокатите да правят заверки, ще стане мазало, никой няма да вярва на пълномощните вече

Хе-хе... "Вече"?- отдавна никой не вярва на тази едностранна сделка, па макар и с нотариално удостоверяване ( семейни имоти в непосредствена близост до морски курорт на два пъти бяха на косъм от разпореждане с пълномощно, заверено от ....аааа, да- нотариус :) ; по делата, с годините, човек научава това- онова.., та не ви знам съотношението в столицата, но има места с....да го кажем, висок риск, отделно, че нотариуси работят в определен времеви график от 10 до 12 ( така де, доста перки наколо), не изповядват сделки, ако не са изготвени актовете от тях, пък и документ за изготвянето не дават, и прочее ... и прочее.

Във всяка гилдия си има черни овце, адвокатурата и нотариата не правят изключение, но от това не може да се правят кардинални заключения.

п.п. От няколко дни нотариусите стягат своите редици :) , така че- спокойствие, хора :mrgreen: ( след като се приемат текстовете в НС ще разберем на кой му е .... по-голям...о лобито, де :D ).

Странно, при толкова поправки никой не писна, че ще бъде дискриминиран заради условията за вписване в адвокатурата, респективно за някои от другите промени ( било е винаги ябълка на раздора, вкл. и повод на теми тук), а се хванахте с удостоверяването по 24? Това да ви е проблема със законосъобразността на сделките, и адвокатурата, и законопроекта.

Все тази дали адвокатите ще имат такива правомощия или не( биха донесли и повече бумащина, задължения, респективно институции, които да проверяват, санкционират и прочее ), но ме провокирате да пусна една статия от края на миналата година: http://www.legalworld.bg/41392.syrbiia- ... koma*.html
:roll: Това е несериозно и немислимо за тукашните ширини, но пък ми хареса как действат колегите.
Последна промяна bird_of_paradise на 29 Яну 2015, 15:38, променена общо 1 път
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 29 Яну 2015, 15:37

Здравейте всички и честит законопроект!
За всички негови противници- успокойте се, той няма да върне онова, което по законодателен път беше грубо откраднато от адвокатурата.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 29 Яну 2015, 15:48

Странно, при толкова поправки никой не писна, че ще бъде дискриминиран заради условията за вписване в адвокатурата, респективно за някои от другите промени

Питали кучето защо топките са му отзад, а то казало: "Че какво друго ми е наред, та и топките да са"?

Така и със законопроекта. Което и да се хване и да се разгледа в детайли издиша отвсякъде. Този законопроект не може да се приеме без съществени поправки във всички процесуални кодекси и още десетки други закони.

Какво стана с пазенето на описано или дадено в обезпечение имущество? И това не е най-налудното предложение.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот crossbike » 29 Яну 2015, 20:47

ivanov_p написа: И това не е най-налудното предложение.

ъ литъл бит мор, сахиб

Изображение

хахахахахаха
crossbike
Потребител

Мнениеот svettoslav » 30 Яну 2015, 00:27

crossbike написа:
ivanov_p написа: И това не е най-налудното предложение.

ъ литъл бит мор, сахиб

Изображение

хахахахахаха

Туй дън си ти,бе,чувяк? :lol: Много си секси....
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 30 Яну 2015, 00:38

Вчера се засякох с един колега.От дума на дума стана въпрос за адв. изпит.Оказа се,че бил в групата по законопроекта.От нашия район. Доскорошен председател на съвета на колегията.Той самият смята,че няма да останат така нещата
А днес, докато гледах тия магистрати от ВСС по повод гласуването на шефа на ВКС...по едно време си представях част от тях как се явяват на изпит за адвокати и младши адвокати, заеквайки пред члена на комисията. Трепери от страх пред Гладиатора...
Думата "адвокатски" там следва да се замени с "юридически".
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот crossbike » 30 Яну 2015, 10:31

Туй ни съм язи, мъ сички съмудейци кът Иванов ша требе съ ориентират.
А аз не секси, само красив...
Имам чувството, че отмъщаваш за ония 100 кинта...не мой така съ напряга
crossbike
Потребител

Мнениеот svettoslav » 30 Яну 2015, 11:49

crossbike написа:Имам чувството, че отмъщаваш за ония 100 кинта...не мой така съ напряга

Не.Значи то за да си отмъщаваш,тр.да имаш основание.А ти си веселяк, като цяло.Освен това защо да спамим темата с такива работи.
М/у другото,като спомена за ония 100лв.,автора на оная тема ми е писал на "лични".Човекът също споделя тезата,че "...няма безплатен обяд".Обеща че ще преведе парите,но ще видим 8)
Последна промяна svettoslav на 30 Яну 2015, 11:53, променена общо 1 път
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот crossbike » 30 Яну 2015, 11:53

Стига с тия мокри сънища...
crossbike
Потребител

Мнениеот svettoslav » 30 Яну 2015, 11:57

Айде,последен спам!
Нема сънища,нема нищо...самата истина думам
Както виждаш,интелигентен човек с чувство за хумор.Само такива ми се лепят.Добре че не съм обратен 8) Пък знам ли... :?

felicitas написа:Здравейте svettoslav,

Разбира се, че давам кинти... на компетентни юристи, стига да си ги заслужат.
Безплатен обяд няма, така че смело може да кандидатствате.

................................................................................А,ей го и копи-пейста.

Виж съобщенията: Входящи

Отговори на съобщение
Назад към Входящи
Предишното ЛС
по 282 от НК
Изпратено на: 29 Яну 2015 11:53 am
От: felicitas
До: svettoslav

Здравейте svettoslav,

Разбира се, че давам кинти... на компетентни юристи, стига да си ги заслужат.
Безплатен обяд няма, така че смело може да кандидатствате.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот crossbike » 30 Яну 2015, 17:54

Не знам що ми се доказваш точно на мен, аз ти вярвам, даже напълно!
crossbike
Потребител

Мнениеот svettoslav » 30 Яну 2015, 18:19

crossbike написа:Не знам що ми се доказваш точно на мен, аз ти вярвам, даже напълно!

За всеки случай!!!

П.П. Пък и започнах да те харесвам....

П.П. Искам само по-бързо да приемат каквото ще приемат,тъй като май се оказва,че почти всички скъсани на изпита,са юристи към ЕТ-та или измислени ЕООД,създадени с тази единствена идея.Заобикалянето на закона е цел №1 на много хора,което е довело вносителите до другата крайност.
Не съм правил порверка,но ако се поразрови човек,сигурно няма да е изненада,ако месечно се вписват 10-тина души с такъв "стаж". Мъка е,че много дипломи са раздадени,а децата се оказват с празни надежди...Давай тук да ви запишеме сега пък,...като ще станете едни юристи...с по 1200лв. семестъра... :cry:
svettoslav
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Обсъждане на законопроекти