- Дата и час: 22 Ное 2024, 14:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
договор за наем
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
договор за наем
Здравейте-много ми е важно някой да ми даде компетентен съвет-става въпрос за следното-сключила съм договор за наем за магазин със собственик-като той притежава 50% от магазина и прилежащата къща и двор които обаче реално не са делени;собственик на останалата половина почина но има признато малко дете а настойника на детето днес ме заплаши че ще ме съди да се изнеса с огромна сума за наем заради която каза че можело да ми запорират имоти-договора ми за наем е от 6 месеца-за срок от 5 години и не е нотариално заверен-моля помогнете с мнение
- kremi1983
- Младши потребител
Re: договор за наем
Съвет - с документите, при адвокат. Тука ще получите само объркващи отговори.
- neutralen
- Активен потребител
Имате наемодател по договора за наем и трябва да си изпълнявате задълженията към него, а той към вас. Трети лица нямат отношение към наемното правоотношение, без значение дали са собственици на имота или не. Ползвате магазина и си плащате точно наема на наемодателя, за това не ви трябва адвокат.
- ivanov_p
- Активен потребител
Първия погрешен съвет
- neutralen
- Активен потребител
За съжаление наемната материя е малко известна на адвокатското съсловие и там съвети на адвокати трябва да се слушат преди подписване на договора. Тогава всички дават добри съвети, изписани в 5-6 странични фермани, често от естество, което прави договорът труден за подписване, защото и другата страна ползва адвокати.
Така или иначе в случая има подписан договор с наемодател и наемател, което само по себе си нищо не означава и не поражда наемно правоотношение. Наемното правоотнашение се е породило преди 6 месеца с предаването на веща. Този който предаде веща, съотвентно ключовете от нея, е наемодател, а този, който ги получава е наемател. От времето на Каракала няма друг ред при наемните взаимоотношениия, това го знае даже ВКС. Наемът не само възниква с предаването на веща, той се прекратява с връщането й, а не с изтичане на договора.
Налице е наемодател, предал веща на наемателя, т.е. възникнало е наемно отношение. Условията му (а не възникването) са определени с договор, който е за 5 години. Работата на наемателят е да си изпълнява задълженията по договора, на наемодателят да осигури спокойно ползване на веща. Наемателят не е страна по никакви други правоотношениия, нежели по такива за собствеността, защото наемът не е вещно право.
В конкретния случай вторият собственик има иск срещу наемодателя-съсобственик и този иск е строго определен от закона - делба на наема според съотношението на съсобственост, вкл. и определяне на пазарна наемна цена с експертиза, която няма да доведе до увеличаване на наема, а до разлики в разпределението, дори и до доплащане от страна на наемодателят.
Лично аз, като радетел на материалните ползи от законите, бих изчакал двамата собственици да се насметат и направят стандартните в тези случаи грешки, което да даде право на иск срещу тях.
Така или иначе в случая има подписан договор с наемодател и наемател, което само по себе си нищо не означава и не поражда наемно правоотношение. Наемното правоотнашение се е породило преди 6 месеца с предаването на веща. Този който предаде веща, съотвентно ключовете от нея, е наемодател, а този, който ги получава е наемател. От времето на Каракала няма друг ред при наемните взаимоотношениия, това го знае даже ВКС. Наемът не само възниква с предаването на веща, той се прекратява с връщането й, а не с изтичане на договора.
Налице е наемодател, предал веща на наемателя, т.е. възникнало е наемно отношение. Условията му (а не възникването) са определени с договор, който е за 5 години. Работата на наемателят е да си изпълнява задълженията по договора, на наемодателят да осигури спокойно ползване на веща. Наемателят не е страна по никакви други правоотношениия, нежели по такива за собствеността, защото наемът не е вещно право.
В конкретния случай вторият собственик има иск срещу наемодателя-съсобственик и този иск е строго определен от закона - делба на наема според съотношението на съсобственост, вкл. и определяне на пазарна наемна цена с експертиза, която няма да доведе до увеличаване на наема, а до разлики в разпределението, дори и до доплащане от страна на наемодателят.
Лично аз, като радетел на материалните ползи от законите, бих изчакал двамата собственици да се насметат и направят стандартните в тези случаи грешки, което да даде право на иск срещу тях.
- ivanov_p
- Активен потребител
Благодаря ви за отговора!Аз лично съм най-притеснена в случая ,че договора ми не е нотариално заверен, но доколкото разбрах пак е напълно валиден а също и от това, че и аз насочих новия собственик да се обърне към наемодателя ,но той каза че изобщо нямало да го направи ,защото искал аз да се изнеса незабавно, защото съм възпрепятствала ползването на имота му и щял да пусне дело срещу мен, но доколкото сондирах мнения май си е било опит за сплашване на невежите,в случая най-неприятното е че наемодателя живее в чужбина
- kremi1983
- Младши потребител
Договора може да не е заверен нотариално, но трябва да е подписан на всеки лист, за да не се оспорва. Така или иначе вторият собственик ще прави проблеми и е добре да запознаете някой адвокат с въпроса, за да сте готови да действате когато срещу вас се заведе бързо производство за да освободите помещението. Това ще направи съсобственикът и за да няма проблеми трябва да сте точни при плащанията към наемодателя, да има свидетели, че другият знае за договора, както и да се следи за призоваване. Добре би било с адвоката да изготвите и една телеграма до досадника в която да се легитимирате като наемател с 5 годишен договор, по който изпълнявате задълженията си и да го насочите за всякакви претенции към наемодателя. В никакъв случай не правете втори договор със съсобственика и не му плащайте според процентите, защото ще нарушите действащия договор и ще ви извадят. Съгласявате се на нов договор само ако е за същия срок и условия и като наемодатели са всички съсобственици.
- ivanov_p
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|