начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

Предвижване в ЕС след получаване карта за пребиваване в БГ

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Предвижване в ЕС след получаване карта за пребиваване в БГ

Мнениеот martin7 » 08 Юли 2014, 09:03

Здравейте, интересува ме след като получи карта за продължително пребиваване в България, съпругата ми и АЗ /аз съм българин, а тя Рускиня/ можем ли свободно да се движим по сухопътните граници на Европейски Съюз. По-конкретно, да минем през Румъния, Унгария, Словакия и Полша! Или ще трябва виза за тези страни?!
martin7
Младши потребител

Re: Предвижване в ЕС след получаване карта за пребиваване в

Мнениеот nikiboy » 08 Юли 2014, 21:55

Ако имате сключен граждански брак, можете да пътувате заедно, но за тази цел ще трябва да си носите акта за сключен брак, вероятно превод за някой граничар на някоя граница. Принципно ако вие сте в дадена държава, съпругата ви може да дойде при вас, но тогава по границите ще има много перипетии.
Реално вие като българин в ЕС се ползвате с правото на свободно предвижване до 90 дни в рамките на 180 дни, по същият начин и вашата съпруга като член на семейство на гражданин на ЕС е освободена от виза.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Назад към Гражданство