начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

Проблем с имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с имот

Мнениеот 100_qnov » 10 Май 2014, 15:58

Здравейте! Дядо ми е имал 4 деца-3 сина и една дъщеря. Казвал се е Иван Иванов Георгиев. Един от синовете,мой чичо,след раждането му е кръстен Иван,и разбира се цялото му име е Иван Иванов Георгиев-същото като на дядо ми-неговия баща! След смъртта на дядо ми,същия този син остава да живее в наследническия имот. След време той почива и неговите деца си прехвърлят имота на тяхно име,като използват това,че в регистъра в общината е написано че имота е собственост на наследниците на Иван Иванов Георгиев-не техния баща а техния дядо! В тези регистри преди време не се е пишело ЕГН и затова са използвали това и са го прехвърлили на тях. Има ли някакъв начин да си получим наследството? Благодаря!
100_qnov
Нов потребител

Re: Проблем с имот

Мнениеот REVOLUTION » 10 Май 2014, 16:59

Направете консултация при адвокат.Зависи колко време е минало , кога са разбрали другите наследници и т.н.
Това ,че са се възползвали от съвпадение на имената е почти невъзможно.Най-вероятно са си изкарали констативен нотариален акт по давност.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот 100_qnov » 10 Май 2014, 17:58

Разбрахме съвсем скоро и сега трябва да се съберем всички наследници и да се види какво ще се прави. За това се допитвам първо тук,за да си имам представа дали нещо може да се получи. Прехвърлянето на имота е станало преди 2-3 години,не знам с точност в момента. Разбрахме съвсем случайно,като се познавам с човека който работи в техническа служба. Наистина в една стара книга или кадастър в общината ни показаха,че имота се е водил на Иван Иванов Георгиев-човека който има 4 деца, и неговите наследници. Наследниците на сина му със същото име са извадили скица на имота с удостоверение за наследници. И след прехвърлянето вече се води на една внучките. Дори е записано в този регистър след прехвърлянето!
100_qnov
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Май 2014, 18:13

Да има възможност да си защитите правата , но трябва да се направи проучване на казуса от колега , за да е ясно какво е станало, какво точно трябва да се предприеме и какви са вероятностите за успех.
Това което е станало най-вероятно , повтарям че наследниците на сина със същите имена са си изкарали КНА по давност-тоест че те и баща им са владеели имота 10 години.За това им е била скицата , която имат право да получат както всички останали наследници.След това е станало прехвърлянето , а за новия собственик вече тече и по кратка давност. :wink:
Така че нямате много време за мислене , ако искате да постигнете нещо.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот 100_qnov » 10 Май 2014, 18:30

Ако те са го придобили по давност,значи си е напълно законно и надали ще се получи нещо. Ще се допитаме до адвокат и ще видим какво ще каже и дали ще може да се направи нещо. Какъв е давностния срок след придобиването?
100_qnov
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Май 2014, 18:44

100_qnov написа:Ако те са го придобили по давност,значи си е напълно законно и надали ще се получи нещо. Ще се допитаме до адвокат и ще видим какво ще каже и дали ще може да се направи нещо. Какъв е давностния срок след придобиването?

Ами не е задължително да е така.
Давността между съсобственици е малко по-сложно доказуема от общия случай. :)
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот 100_qnov » 10 Май 2014, 18:53

Благодаря за помоща. Ще се допитам следващата седмица с адвокат и ще видим какво ще може да се направи. Всички наследници ли трябва да поискат да се разглежда това или само от един е възможно?
100_qnov
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Май 2014, 19:05

Всеки наследник може да защитава сам собствената си идеална част от имота.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Май 2014, 19:51

Според практиката - може да направите успешно възражение, но наистина е рисковано. Не са редки случаите на такива заграбвания. Някак законите закрилят подобни хитрости.

Според мен - не сте уведомен за посегателство на имота и не тече давност. Другото е лесно за оспорване.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот 100_qnov » 11 Май 2014, 21:48

Наистина не бяхме уведомени за това,което е станало с имота! Разбрах съвсем случайно,когато аз и един от братовчедите ми,които също трябваше да имат дял в този имот,закупихме съседен имот и изненадата се получи тогава като се разбра с кой граничим.
100_qnov
Нов потребител

Назад към Съсобственост и делба