начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Накърнена запазена част -дарение

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Накърнена запазена част -дарение

Мнениеот paneli » 12 Мар 2014, 23:08

Здравейте!
Майка ми(с жив съпруг) ми дарява безвъзмездно (дарение) имот 300кв.м.
1/2 от имота продадох за 20000 лева(което е по данъчна оценка) ,а на другата 1/2 учредих право на стореж срешу обезщетение и строителя ме обезщети с 2 еднакви по квадратура апартамента
Ние сме две сестри които за момента нямаме никакви пререкания .Сестра ми е дарена с друг имот от баща ми който обаче като се замисля е с по ниска стойност в момента.
Въпросите ми са следните:
- Каква е запазената наследствена част на сестра ми (при условие, че имота вече е застроен и тя не може да бъде обезщетена с идеални части от него) ако тя, евентуално реши да оспорва дарението, след смъртта на дарителите ми и баща ми,да не дава господ :roll:
-има ли право на обезщетение от 10000 лева и на единият апартамент ,или
- има запазено право на 1/3 от данъчната оценка на дареният ми имот?
Предварително благодаря на коментиралите по долу :)
Последна промяна paneli на 13 Мар 2014, 01:06, променена общо 1 път
paneli
Младши потребител

Re: Накърнена запазена част -дарение

Мнениеот barakuda » 12 Мар 2014, 23:55

ОбеЗщетение. Това от мен.
barakuda
Потребител

Мнениеот paneli » 13 Мар 2014, 01:09

Поправих се.Благодаря за забележката :) Ако потърсите ще намерите и други правописни и пунктуационни грешки :D
Мисля,че питането ми попада в чл. 57 от Закона за задълженията и договорите ,но не мога да го разтълкувам .
Други коментари по темата :roll:
paneli
Младши потребител

Мнениеот paneli » 26 Сеп 2014, 22:46

:shock:
paneli
Младши потребител

Мнениеот m_polly » 27 Май 2015, 12:43

Ето какво гласи ЗН по отношение на запазената част:
Чл. 29. (1) Запазената част на низходящи (включително и осиновените), когато наследодателят не е оставил съпруг, е: при едно дете или низходящи от него - 1/2, а при две и повече деца или низходящи от тях - 2/3 от имуществото на наследодателя.
(2) Запазената част на родителите или само на преживелия от тях е 1/3.
(3) Запазената част на съпруга е 1/2, когато наследява сам, и 1/3, когато наследодателят е оставил и родители. Когато наследодателят е оставил низходящи и съпруг, запазената част на съпруга е равна на запазената част на всяко дете. В тия случаи разполагаемата част при едно дете е равна на 1/3, при две деца е равна на 1/4, а при три и повече деца е равна на 1/6 от наследството.

Следва да имате предвид, че става въпрос за цялото наследство, а не за отделна вещ. Тоест, за да се прецени дали има накърняване на запазената част трябва да се вземе предвид цялото имущество на наследодателя.
m_polly
Потребител

Назад към Договор за издръжка и гледане