начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Плащане на данък за лек автомобил за изминал период

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Плащане на данък за лек автомобил за изминал период

Мнениеот daaff » 24 Ное 2013, 16:50

Здравейте, през април 2009 г. си купих лек автомобил, но така и не го регистрирах в данъчното. Вчера мой приятел е отишъл да си направи технически преглед и са му казали, че без платен документ за данък не може да мине, тъй като системата им го изисквала. Въпроса ми е, сега като отида в общината да я регистрирам, ще трябва ли да плащам 5 години назад данъци, или има някаква давност и ще мога да я регистрирам без да плащам този минал период ? Благодаря предварително!
daaff
Младши потребител

Re: Плащане на данък за лек автомобил за изминал период

Мнениеот neutralen » 24 Ное 2013, 18:52

Слагаш каруцата пред коня. За да платиш дължимите данъци, трябва най-напред да регистрираш колата. Докато не я регистрираш, колата се води вероятно на стария собственик и може би данъците ги търсят от него.Ако не е така не мисли за давността - длъжен си да платиш данъците, иначе трябва да водиш дело за да докажеш че задълженията за данъци са погасени по давност, което разбира се не е вярно,щото даността за данъци е 5 години и изтича в твоя случай през 2015 г.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот daaff » 24 Ное 2013, 19:41

Предполагам ми говорите за регистрация в КАТ и си задавам въпроса възможно ли е да карам 5 години кола без регистрация в КАТ ? Колата е на мое име, имам договор за полупко-продажба направен април 2009г. Как от 2009 до 2015 са 5 години според вас?? Въпроса ми остава същия, моля ако някой е запознат да ми обесни.
daaff
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 24 Ное 2013, 22:14

Много просто - давността почва да тече от 1.ЯН.2010 г и изтича на 31.ДЕК.2014 г. На 1 ЯН.2015 г данъчните ти задължения за 2009 г ще бъдат погасени по давност, но не и задълженията за следващите години.
След като си такъв умник и считаш, че ние, които ти отговаряме не разбираме, кажи ти как е според тебе.
Да не би да ни изпитваш, или да провеждаш някакъв тест на участниците във Форума.
Просто някои колеги са прави като са спрели да отговарят на въпроси на питащи юзъри.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот jimi66 » 25 Ное 2013, 19:51

Да добавя и че срока за регистрация на МПС в данъчното е 2 месеца. След този срок има глоба. Мисля че беше от 20 до 200 лв, като при закъснение над 1 г. налагат към максимума. Това е от личен опит!

Относно давността, колегата преди мене е прав и е изчерпал темата.
jimi66
Младши потребител

Мнениеот daaff » 25 Ное 2013, 22:47

[quote="jimi66"] като при закъснение над 1 г. налагат към максимума. Това е от личен опит!

:mrgreen: значи аз с мойте 5 години, по-добре да не ходя..
Впрочем, тази давност от кога започва да тече, от както е направен договорът за покупко-продажба или от когато отида в общината да ме глобят ?
daaff
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 26 Ное 2013, 11:34

daaff написа:
jimi66 написа: като при закъснение над 1 г. налагат към максимума. Това е от личен опит!

Впрочем, тази давност от кога започва да тече, от както е направен договорът за покупко-продажба или от когато отида в общината да ме глобят ?

От датата, на която е настъпило данъчното събитие.

Каза ви се да не умувате сега за давността, а да отидете да регистрирате колата, за да се справите с по-сериозния проблем, но не - давност та давност.
Глобата за пропусната регистрация на МПС в общината е максимално 200 лева за физически лица - т.е. това е еднократно, а не 200 лева на година, така че във вашия случай ще е приемлива сума. СЛЕД датата на регистрация за вас възниква задължение за плащане на данъци - т.е. старите данъци от 2009 г. досега може и да са начислявани на името на стария й собственик (ако и той като вас е блял и не е дерегистрирал колата от свое име в общината). Какво неясно има?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот daaff » 26 Ное 2013, 14:36

Кога настъпва това данъчно събитие, не разбирам? Колата е на мое име от 2009, внос е от чужбина и аз съм първият собственик в България.
daaff
Младши потребител

Мнениеот mimoleta » 27 Ное 2013, 01:04

borovinka написа:
daaff написа:
jimi66 написа: като при закъснение над 1 г. налагат към максимума. Това е от личен опит!

От датата, на която е настъпило данъчното събитие.

Каза ви се да не умувате сега за давността, а да отидете да регистрирате колата, за да се справите с по-сериозния проблем, но не - давност та давност.
Глобата за пропусната регистрация на МПС в общината е максимално 200 лева за физически лица - т.е. това е еднократно, а не 200 лева на година, така че във вашия случай ще е приемлива сума. СЛЕД датата на регистрация за вас възниква задължение за плащане на данъци - т.е. старите данъци от 2009 г. досега може и да са начислявани на името на стария й собственик (ако и той като вас е блял и не е дерегистрирал колата от свое име в общината). Какво неясно има?

Няма глоби за недекларирано МПС в общината. Месец май 2013г си обявих автомобила в общината, който автомобил съм закупила 2008 година. Това не е похвално, нооо се случват и такива неща. При обявяването му единствено заплатих местен данък - 50 лева, който се заплаща еднократно при покупко-продажба на автомобили, но 2008 год този данък не се събираше и затова сега го събраха от общината. Нищо друго не ме накараха да платя. Октомври месец 2013 си платих данъка за всичките години назад и пак нямаше глоба, единствено лихви. Това са го направили, за да не се страхуват хората от глоби и наказателни постановления, а да си плащат данъците смело. :D
mimoleta
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 27 Ное 2013, 15:15

mimoleta, това в коя община се е случило, защото в нашия град няма начин да се получи - просрочил ли си, направо вадят кочана с актовете и глобяват.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот emstoianova_ » 27 Ное 2013, 15:40

и вместо да питате, кой, как и къде и защо...... най-добре е да отидете в общината и ДА СИ ПЛАТИТИ ДЪЛЖИМИЯ ДАНЪК, или да се направите "на ударен" , както и тук и да питате "все едно за някой друг"...ПЛАЩАТЕ НАВРЕМЕ И ТОВА Е, или като карахте 5-6 години колата без регистрационен талон....не си зададохте тези въпроси...
emstoianova_
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 27 Ное 2013, 16:01

Той талон си има и с КАТ си е наред, общината и местните данъци са му проблемни, но вече му се даде съвет да иде и да я регистрира и там тази кола, само че е нещо петимен по отношение на последното.
Той питащият си знае - рано или късно ще му се наложи я да я продаде, я да я бракува тази кола и тогава ще бере ядовете на забавата за регистрация в данъчно и глупостта си от сега.
До тогава да му пожелаем здраве и спестените пари от данъци и глоби да ги даде за гориво и нови джанти за разбитите ни улици.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот daaff » 27 Ное 2013, 19:07

Злобата и завистта са нормални за българина и не ме учудвате с нищо, а за всяко нещо в България си има вратички и тънкости, които рано или късно се разбират..
daaff
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 27 Ное 2013, 23:57

daaff написа:Злобата и завистта са нормални за българина и не ме учудвате с нищо, а за всяко нещо в България си има вратички и тънкости, които рано или късно се разбират..

Да..., също както и глупостта и изконното желание "да прецакаш системата и останалите". Само че накрая кой е прецаканият е въпрос на гледна точка. :mrgreen:
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот mimoleta » 28 Ное 2013, 12:39

Всеки ще си плати данъците, както всички знаем - от данъците и от смъртта не може да се избяга - за съжаление :D Ето, както го направиха сега, че не можеш да минеш МПС на ГТП без платен данък, защото задължително се сканира квитанцията за платен данък и се изпраща към общината онлайн преди да е започнала процедурата по самия технически преглед на превозното средство. И така всяка година хората искат или не - ще трябва да си плащат данъците - това е. Няма нужда от глоби, санкции разправии. :D
mimoleta
Нов потребител

Назад към Административно право