- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Глоба с фиш
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Глоба с фиш
Здравейте,днес като отивах към автомобила си видях, че имам на предното стъкло фиш.Прочетох го и видях, че е объркан регистрационния номер на автомобила ми.Подлежи ли на на оспорване при тази ситуация.
- cecoc
- Нов потребител
Re: Глоба с фиш
Почти сигурно е че инспекторите са направили и снимки на МПС-то (вероятно неправилно паркирано). Какво ще обясните в съда? Че не сте в нарушение? Че не сте уведомен подобаващо за съставения фиш?
Разберете най-накрая - в съда не се ходи за глупави и дребни пропуски. Не че не е невъзможно, но за фиш от 20 лева да се вкарвате в приключение, което ще ви струва поне 10 пъти повече само като преки финансови разходи (отделно загубеното време) е ... крайно непрактично. Можете да се пробвате само ако смятате че ще се справите сам, без юридическа помощ, и ако имате време за губене.
Трябва и да ви е ясно, че не винаги решението на съда е точно това което изглежда най-логично от вашата гледна точка. Така че винаги има и елемент на хазарт при едно такова действие.
Разберете най-накрая - в съда не се ходи за глупави и дребни пропуски. Не че не е невъзможно, но за фиш от 20 лева да се вкарвате в приключение, което ще ви струва поне 10 пъти повече само като преки финансови разходи (отделно загубеното време) е ... крайно непрактично. Можете да се пробвате само ако смятате че ще се справите сам, без юридическа помощ, и ако имате време за губене.
Трябва и да ви е ясно, че не винаги решението на съда е точно това което изглежда най-логично от вашата гледна точка. Така че винаги има и елемент на хазарт при едно такова действие.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Ал.13 е обявена за противоконституционна с РКС № 1 от 2012 г., ерго- не се прилага от 09.03.2012г..
Той, какво ще обяснява не е така важно, както това като как ще обяснят несъответствието от наказващия орган, щото порок във фиша не подлежи на саниране. Само заради това разминаване няма как да се ангажира отговорността му.
Иначе, ако е въпрос на практичност... може и да си прав.
TheOldMan написа:Почти сигурно е че инспекторите са направили и снимки на МПС-то (вероятно неправилно паркирано). Какво ще обясните в съда?
Той, какво ще обяснява не е така важно, както това като как ще обяснят несъответствието от наказващия орган, щото порок във фиша не подлежи на саниране. Само заради това разминаване няма как да се ангажира отговорността му.
Иначе, ако е въпрос на практичност... може и да си прав.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
То нали... аз съм си го писал и в подписа... но все пак си го представям така:
"Г-н съдия, на еди-коя си дата с колегата установихме че МПС с ДКН .... е паркирано неправилно. Беше съставен фиш, но поради неудобството при изписване на фиша "на коляно" на улицата е допусната грешка в ДКН на автомобила. Водача явно е получил фиша (щом го обжалва). Прилагаме съответните доказателства за констатираното нарушение".
И вариант 2: "анулират" фиша поради груби несъответствия и го "сурвакат" с акт с максималния размер по наредбата на общината (в София ако не се лъжа е 500 лева) просто така ... "за наказание, да му дойде акъла". Акта не е задължително да се състави на място, така че могат когато си пожелаят (в рамките там на колко беше ... 1 месец, 1 година ли?) инспекторите да му оформят подобаващо документацията. Пак ще ходят в съда, вероятно 500-те кинта ще ги намалят до 150-100, но ще е с 2 дена разправии "назад".
"Г-н съдия, на еди-коя си дата с колегата установихме че МПС с ДКН .... е паркирано неправилно. Беше съставен фиш, но поради неудобството при изписване на фиша "на коляно" на улицата е допусната грешка в ДКН на автомобила. Водача явно е получил фиша (щом го обжалва). Прилагаме съответните доказателства за констатираното нарушение".
И вариант 2: "анулират" фиша поради груби несъответствия и го "сурвакат" с акт с максималния размер по наредбата на общината (в София ако не се лъжа е 500 лева) просто така ... "за наказание, да му дойде акъла". Акта не е задължително да се състави на място, така че могат когато си пожелаят (в рамките там на колко беше ... 1 месец, 1 година ли?) инспекторите да му оформят подобаващо документацията. Пак ще ходят в съда, вероятно 500-те кинта ще ги намалят до 150-100, но ще е с 2 дена разправии "назад".
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Въпросът дали се обжалват обикновените фишове е спорен - от една страна е ясно, че всички НП подлежат на обжалване, независимо от размера на глобата. Същото важи и за електронните фишове. Ако обаче обикновен фиш е подписан от нарушителя, се счита че той е съгласен /не е направил възражение, при което щеше да му се състави АУАН/. Съдът приема, че съгласието изключва съдебният контрол. Седемдневният срок преди изпращане на такъв фиш в НАП не е срок за обжалване, а за доброволно изпълнение на вече наложената глоба. Няма разписана процедура да се анулира вече връчен обикновен фиш, ако по-късно лицето размисли или установи някоя фактическа грешка.
- iva_sh
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|