начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Бракуване на МПС

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Бракуване на МПС

Мнениеот protoss » 05 Сеп 2013, 15:38

Здравейте!

Имам следният проблем.
Преди време бях закупил автомобил от друг град, а не от този, който ми е по местоживеене. Карах го някъде към месец, след това нямах възможност. И понеже колата не е на 2 години (нова) ,ами си е старичка и има немалко проблеми, които за да отстраня и да я върна отново в движение ще ми излезе много солено от към пари (понеже сега не е много желателно да се мърда изобщо). И съм решил изобщо не да не се занимавам с нея и да я спирам от движение и давам за скрап.
И тука идва вече проблема - Колата след, като я закупих от предишният собственик, не е минала през КАТ в моят град за смяна на рег. номера на автомобила и талоните - поради горе споменатите причини.

Та мога ли в моят случей да предам колата за скрап?
До колкото знам е нужно да намеря фирма, която се занимава с това и да вземе колата, след което трябва да ми връчат някаква фактура/бележка с която трябва да отида до КАТ и да им я представя, заедно с рег. номера на колата и 2-та талона (малък и голям), а след това те ще ми връчат някаква бележка, която да представя пред Общината за да се отпише и от там. Поправете ме, ако бъркам за цялата процедура.

Имам още всички документи от покупката: документа от нотариуса за покупко-продажба, малък и голям талон и още разни хартийки за плащания, данъци и т.н. - мога ли да се разделя с колата в моят случей?
protoss
Нов потребител

Re: Бракуване на МПС

Мнениеот borovinka » 05 Сеп 2013, 16:18

След покупко-продажбата декларирал ли сте автомобила в общината, където живеете? (Местни данъци и такси) Съответно на ваше име ли е данъкът за нея.
Ще можете да я бракувате, ако са платени всички данъци за колата, дори и да не е в движение.
Регистрацията (съответно отписването) от КАТ са отделна процедура.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот protoss » 05 Сеп 2013, 17:50

Не съм ходил в общината, където жиевя. А за тази година още не е плащан данъка (за предните години е платено всичко) за това предполагам, че ще се наложи да отида в общината от която я закупих и да го платя?

А до колкото си спомням, като я купих предният собственик не е представял лична карта, пред общината, ами само малкия талон (мисля, че само него му искаха), така че предполагам няма да ми се налага да се срещам с него отново.
protoss
Нов потребител

Мнениеот thebeast » 05 Сеп 2013, 21:12

За да отпишеш автомобила от КАТ ще ти се наложи да го регистрираш на свое име, а преди това и глобичка :D
thebeast
Потребител

Мнениеот thebeast » 05 Сеп 2013, 21:20

Най-добре стария собственик да представи договора, с който е продал автомобила, за да го отпишат от неговата община, ти си го дай на някоя морга като запазиш номерата и талоните, а пък ако стария собственик ти влезе напълно в положение, може да декларира в КАТ, че ще го съхранява в частен имот без да им показва договора за продажба и така да прекрати регистрацията като върне номерата, големия и малкия талон. Така КАТ не научава, че колата е продадена, нито пък твоята община. Само нотариуса знае и старата община, за да се отпише оттам! :mrgreen:
thebeast
Потребител

Мнениеот bestman » 12 Сеп 2013, 20:54

С генерално пълномощно можете да бракувате този автомобил от името на неговият собственик.
В случаят, Вие сте собственикът, но не сте прехвърлили автомобила.
Опитайте да направите пълномощно, чрез което да бъде бракуван автомобилът.
Не съм сигурен дали ще стане, но има някаква вероятност!
bestman
Потребител

Назад към Административно право