начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Липса на констативен протокол/свидетел по АУАН

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Липса на констативен протокол/свидетел по АУАН

Мнениеот queen_kobra » 26 Юни 2013, 13:48

Здравейте, колеги :) Пак съм аз със "смешните" въпроси- пак е за "нередовен "АУАН.
Колегите са се научили да пишат АУАН-ни, без да съставят първо констативен протокол. Сега имаме заведена в съда жалба по НП със същия проблем-има си АУАН, няма протокол (продажба на хранителни стоки без необходимите регистрации) Чудя се на какво да се позова, за да мога да защитя нашите интереси в съда?
ЕДИТ: След справка с малко практика, си отговорих на въпроса-че реално по ЗАНН такъв не се изисква, но ще се радвам, ако някой сподели опит. :)
И така и така съм отворила тема-
нашият АНО се е подписал като свидетел по един акт. Тука вече има ли измъкване?
queen_kobra
Младши потребител

Re: Липса на констативен протокол/свидетел по АУАН

Мнениеот reg_reg1 » 10 Юли 2013, 20:58

queen_kobra написа:След справка с малко практика, си отговорих на въпроса-че реално по ЗАНН такъв не се изисква

Напълно правилно сте си отговорили на въпроса!
Като ви спре КАТ пишат ли констативен протокол преди да ви напишат АУАН?
Доказвате си фактите в АУАН с показанията на актосъставителя и свидетелите /както посочените в АУАН, така и др. ако е имало/ - за което правите нарочно искане до съда още в придружителното писмо, с което му изпращате преписката по жалбата.
В случая, ще докажете, че е нямало нужната регистрация, като приложите и справки от съответните органи които правят въпросната регистрация /мисля БАБХ/, че обекта е нямал към датата на проверка такава регистрация. Ако вие сте от органа който прави регистрацията - прилагате си, ако не сте - изискайте такава, ако ви отсвирят поискайте от съда да изиска. Това е.
Е, по добре е наистина да има такъв протокол, защото някои съдилища го приемат за доказателство за фактите посочени в него и върши чудна работа, като ти се случат някои заспали актосъставители и свидетели, които само повтарят "не мога да си спомня какво точно беше". Не знам обаче как е във вашия съдебен район.
reg_reg1
Потребител

Мнениеот thebeast » 10 Юли 2013, 21:19

Тази тема не е за раздел Административно право :shock:
thebeast
Потребител

Мнениеот neutralen » 10 Юли 2013, 21:36

:D АУАН - Акт за установяване на административно нарушение = Констативен протокол.
:shock: Свидетел по АУАН не може да бъде и Административно наказващ орган :!: Издаденото от него НП е нищожно - "Никой не може да бъде съдия сам на себе си" 8)
neutralen
Активен потребител

Назад към Административно право