начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Как стои въпросът със "забрана за напускане"?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как стои въпросът със "забрана за напускане"?

Мнениеот chinchilla » 25 Юни 2013, 15:32

Вчера сутринта отидох да си вадя дубликат на личната карта, защото ми изтича в нашето районно.
Подадох си документите, попълних заявление и на финала, жената отсреща ми връща за подпис заявлението , в което саморъчно да напиша, че : " Запознат съм с това, че ми е наложена забрана за напускане на държавата".
Поисках подробности, но тя ме прати да си разпитвам на Мария Луиза - в паспортното.
КАкто и да е, живея в района и отидох , там една любезна бабка ме прати на правилното гише, което за мое огромно разочарование се оказа затворено и с приемно време Понеделник, Сряда и Петък от 11:00h до 12:00h
Съответно, същата любезна служителка, ме препрати на съседното гише да попълня заитване и да го дам. Много се изненадах, когато и втората служителка беше свръх любезна ( въпреки, че в сградата беше сигурно 30 градуса и беше претъпкано с хора ), попълних си запитването, тя чукна нещо в компютъра и ми каза, че съседното гише (неработещото) . Тя нищо не можела да ми даде като информация, освен че забраната ми е била от 2001 година ?!?!? по зм някакъв номер, който не можела да ми каже в момента.
В Петък не съм на работа и ще отида, но няколко неща грам не ми се връзват - първо, след 2001 година съм напускал страната легално, поне 7 пъти Проблеми никога по границите не съм имал (винаги легално)
Второ, защо никой не ми е съобщил това , защо нямам връчено постановление, или заповед, или каквото е там? Как така, 2003 година си вадя лична карта (прердишната) и тогава също не съм уведомен нито устно, нито писмено...
Разбирам, че това е просто чиновническа грешка, със сигурност, някой не е отметнал нещо в годините, за момента не смятам да напускам държавата, но как да го изчистя това недоразумение?
2011 не приеха ли закон, че нямат никакво прова да ти налагат забрана за излизане от държавата в евросъюза?
Нямам неизтърпяна присъда - особено пък от 2001 година, не дължа пари на банкови и не банкови институции, (освен някакви в КАТ) ,може би..
Някой срещал ли е подобен проблем ?
Помня, че преди 4 години един мой познат беше с наложена забрана, защото имаше шест цифрена сума теглена от две банки, които така и не успяха да си върнат парите, но въпросната му забрана отпадна сама, преди 2-3 години.
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Re: Как стои въпросът със "забрана за напускане"?

Мнениеот iva_sh » 05 Авг 2013, 20:45

като ви връчат копие от заповедта - обжалвайте пред административен съд в 14 дневен срок.
iva_sh
Потребител

Мнениеот windlove » 06 Авг 2013, 09:06

Най - вероятно става въпрос за някое старо изпълнително дело - ако е от 2001 г. предполагам ще е при ДСИ. Навремето се налагаха подобни мярки. Изкарайте си едно удостоверение от регистър длъжници, първо при ДСИ ако не покаже резултат при ЧСИ и ще видите дали има подобно дело и в кориците му да има налагана пободна мярка, след което си пуснете една молба за вдигането и.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот iva_sh » 08 Авг 2013, 21:50

Това са текстове от допълнителните разпоредби на ЗБЛД:
(ОБН. - ДВ, БР. 26 ОТ 2010 Г.)
§ 5. В тримесечен срок от влизането в сила на този закон се прекратява действието на принудителните административни мерки, приложени със заповеди на основание разпоредбите на отменените т. 2, 4, 5, 6, 7 и 8 на чл. 76.

(ОБН. - ДВ, БР. 55 ОТ 2011 Г.)
§ 2. Прекратява се действието на принудителните административни мерки, приложени със заповеди на основание разпоредбата на отменената т. 4 на чл. 75.
iva_sh
Потребител

Мнениеот chinchilla » 09 Авг 2013, 08:12

Благодаря за текстовете. Не съм се занимавал да ходя и да се разправям за момента, защото не ми е нужно в момента. Но ще го напарвя, като изляза в отпуска, само заради спорта.
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Назад към Административно право