начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изтекла ли е давността тук

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изтекла ли е давността тук

Мнениеот chinchilla » 14 Юни 2013, 11:04

Февруари месец 2010 година, ми беше повдигнато обвинение по 343В ( каране без свидетелство ) .
Няма да издребнявам, че акта ми беше съставен съвсем не за без СУМПС, а за друго, също така, че постоянния ми адрес е неверен в акта.
Въпросът ми е - изтекло ли е по давност престъплението ?

До момента, делото не е започнало, нямам обв. акт , прекратявано е три пъти от съда ( след написването на обв.акт), за които аз не съм бил уведомяван, нито получавал - добре, че е дознателката водела дознанието, за да ме уведомява, че делото е прекратено и върнато за поправяне на процесуални грешки.

По мои изчисления, давността трябва да е изтекла след изминаване на тавана на члена плюс половината...тоест в случая 3 години.Прав ли съм ?
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Re: Изтекла ли е давността тук

Мнениеот bird_of_paradise » 14 Юни 2013, 11:12

chinchilla написа:....Февруари месец 2010 година, ми беше повдигнато обвинение по 343В.....Въпросът ми е - изтекло ли е по давност престъплението ?

... не. Чети последователно, и осмисляй, нормите на чл.80-82 НПК.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 14 Юни 2013, 11:22

Предполагам си имала предвид НК, не НПК, защото тия членове сега ги проверих, нямат нищо общо с давността.
Имат в НК. Благодаря, че ме ме насочи към тях все пак. Сега ги изчитам.

ЕДИТ: Добре де, чл.80 т.4 не се ли отнася за моя случай?

Или в моя случай четейки чл 81 ал.3 - давността трябва да е 4 години и половина ?
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 14 Юни 2013, 11:48

НК- грешката е по невнимание.
Хубаво де, защо не четеш чл. 81, ал.2, пък после ал.3 и чак тогаз да се върнеш на чл.80, ал.1 т.4? ( 7.5 години по мои сметки, ама подлагай на съмнение.... знаеш :) )
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот chinchilla » 15 Юни 2013, 08:56

bird_of_paradise написа:НК- грешката е по невнимание.
Хубаво де, защо не четеш чл. 81, ал.2, пък после ал.3 и чак тогаз да се върнеш на чл.80, ал.1 т.4? ( 7.5 години по мои сметки, ама подлагай на съмнение.... знаеш :) )

Ясно..... бе, не е много ясно, но разбрах смисъла. Мислех си, че попадам в групата на чл.80 т.5, защото няма долна граница евентуалното наказание. А и знаех, че давността е тавана на члена плюс една втора. Явно там се загубвам в лабиринта юридически ::))
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот e_varadinov » 15 Юни 2013, 11:33

Мога да обичам, но мога и да мразя :mrgreen: не обичам водачи на МПС употребили алкохол!

Като правова държава обаче законите трябва да се спазват от всички, в това число и от органите на власт.

Обвинителният акт определя границите на извършеното престъпление. Не е ясно и коя е правната норма. Бил 343в НК, ама ал.1 или ал.2

Много вероятно е СУМПС да не Ви е отнето законосъобразно. Нормативно е предвидено в кои случаи се отнема СУМПС, как се отнема СУМПС и за какъв период.

Пожелавам Ви УСПЕХ, намерете си добър адвокат-аз не съм адвокат :D
e_varadinov
Младши потребител

Мнениеот chinchilla » 16 Юни 2013, 10:29

e_varadinov написа:Мога да обичам, но мога и да мразя :mrgreen: не обичам водачи на МПС употребили алкохол!

Като правова държава обаче законите трябва да се спазват от всички, в това число и от органите на власт.

Обвинителният акт определя границите на извършеното престъпление. Не е ясно и коя е правната норма. Бил 343в НК, ама ал.1 или ал.2

Много вероятно е СУМПС да не Ви е отнето законосъобразно. Нормативно е предвидено в кои случаи се отнема СУМПС, как се отнема СУМПС и за какъв период.

Пожелавам Ви УСПЕХ, намерете си добър адвокат-аз не съм адвокат :D

Акта ми беше написан не за алкохол а за изтекла гражданска .
Принципно, казуса с книжката ми е много объркан.
Крадат ми книжката, докато си извадя дубликат, ми пишат акт, изтичат ми точките в КТ и така.
Написания ми акт, с който ми изтекоха тогава точките, беше написан за каране без СУМПС. Не знаех, че с бележката от районното, не може да се кара. И от там тръгна всичко.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот e_varadinov » 16 Юни 2013, 21:23

Даже 200 акта да ти напишат точки не се отнемат. Евентуално се отнемат при наложено наказание с влязло в сила наказателно постановление.

Сега ми кажи, като подаде заявлението за издаване на дубликат на СУМПС, какво приложи към него?
e_varadinov
Младши потребител

Мнениеот chinchilla » 17 Юни 2013, 15:43

e_varadinov написа:Даже 200 акта да ти напишат точки не се отнемат. Евентуално се отнемат при наложено наказание с влязло в сила наказателно постановление.

Сега ми кажи, като подаде заявлението за издаване на дубликат на СУМПС, какво приложи към него?

Бележката от районното, в която пишеше, че са ми откраднати документите.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот e_varadinov » 17 Юни 2013, 21:01

Само това ли?
Примерно една декларация, платежни нареждания
e_varadinov
Младши потребител

Мнениеот e_varadinov » 18 Юни 2013, 23:54

Фактите по твоя казус не мога да си ги смуча от пръстите.
Прочети :
1.НАРЕДБА № I-157 ОТ 1 ОКТОМВРИ 2002 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВО ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, ОТЧЕТА НА ВОДАЧИТЕ И ТЯХНАТА ДИСЦИПЛИНА
2.Закон за българските лични документи.
3.Правилник за издаване на българските лични документи.
4.Закон за движение по пътищата, особено чл.160 ЗДвП

Ако си поне малко грамотен сам ще откриеш вратата в полето.
e_varadinov
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 18 Юни 2013, 23:58

,
Последна промяна doc03 на 19 Юни 2013, 19:57, променена общо 1 път
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот e_varadinov » 19 Юни 2013, 00:41

:mrgreen: Нямаш ли си друга работа? Освен да се заяждаш :D :D :D
e_varadinov
Младши потребител

Мнениеот chinchilla » 19 Юни 2013, 14:47

Не помня честно казано. Това беше бая отдавна. Със сигурност си спомням, че ходих с бележката за откраднати документи, издадена ми от районното. Какво друго съм носил не помня, но не и това е най-важното. Въпросът ми беше за давността. Колкото до самото ЗМ, така, или иначе, делото няма да мине в съда. Но ме утежнява висящо дело, сега заради него не мога да си изкарам книжка, единствено това не е отпаднало по давност ( НП )
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот e_varadinov » 19 Юни 2013, 23:39

А помниш ли до коя дата ти е било валидно откраднатото СУМПС?
Как ти отказаха писмено или устно?

Със заявление си поискал да ти се издаде дубликат на откраднатото СУМПС. Едно от изискванията да ти се даде дубликат на откраднато СУМПС е да подпишеш декларация по чл.160 ЗДвП за удостоверяване на твърдяното обстоятелство и да я приложиш към заявлението.

Аз считам, че отказа е законосъобразен, но не защото си на минус с точките, а защото не си приложил към заявлението това което е следвало да приложиш. Дори да заведеш дело пред административния съд ще го загубиш. В това производство всяка страна носи доказателствена тежест относно фактите от които иска да извлече изгодни за себе си правни последици. Ти не можеш да докажеш, че към заявлението си приложил това което е следвало да приложиш.
e_varadinov
Младши потребител

Мнениеот chinchilla » 20 Юни 2013, 09:56

e_varadinov написа:А помниш ли до коя дата ти е било валидно откраднатото СУМПС?
Как ти отказаха писмено или устно?

Със заявление си поискал да ти се издаде дубликат на откраднатото СУМПС. Едно от изискванията да ти се даде дубликат на откраднато СУМПС е да подпишеш декларация по чл.160 ЗДвП за удостоверяване на твърдяното обстоятелство и да я приложиш към заявлението.

Аз считам, че отказа е законосъобразен, но не защото си на минус с точките, а защото не си приложил към заявлението това което е следвало да приложиш. Дори да заведеш дело пред административния съд ще го загубиш. В това производство всяка страна носи доказателствена тежест относно фактите от които иска да извлече изгодни за себе си правни последици. Ти не можеш да докажеш, че към заявлението си приложил това което е следвало да приложиш.

Това се случи много отдавна. Сигурен съм, че съм занесъл това, което се е искало от мен. В последствие, обаче докато нямах физически книжка, съм минал с точките на минус. И така, до преди 2 години, когато спрях да карам и да чакам актовете ми да изтекат по давност. Остана ми само това, за да се изчистя изцяло и да мина процедурата от самото и начало.
За да съм честен, моята безотговорност тогава ( преди години ) ме докара до тоя хал. Да не казвам сбора от глобите по НП, колко пари бяха и тая давност колко пари ми спести.
2011 ми е написан последния акт, като дори имах дело и присъда по 343в.
Въпросното дело, заради което пиша е от по-рано, но в момента в КАТ водят акта с невръчено НП. Трябва делото да приключи, за да докажа пред КАТ, че съм получил постановлението още 2010 година. Всъщност, делото може и да не приключва, въпросът е, да докажа, че НП ми е връчено още 2010 година Февруари, когато е и повдигнато обвинението срещу мен.
Все пак, не може да се заведе ЗМ, преди да съм подписал НП и да е изтекъл срока за обжалването му.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот e_varadinov » 20 Юни 2013, 18:48

Чудя се: Тъп ли си? Прост ли си? Какъв човек си?
Аз ти казвам, че изобщо не си на минус с точките, а това, че ти си мислиш че е така си е твои проблем.
Законосъобразно издадено наказателно постановление още не съм виждал. В смисъл така да е издадено, че да може да породи правни последици. Изобщо не ти е ясно кога едно наказателно постановление е влязло в сила. Тая давност за която ти говориш никакви пари не ти е спестила, защото не е изтекла,и най-вероятно скоро няма да изтече. Създадена е една привидност, че си дължал пари.
Едно наказателно постановление ВИНАГИ е връчено. Това което ти не разбираш е надлежно ли е връчено или ненадлежно.

Ако не можеш да ми отговориш до кога ти е било валидно откраднатото СУМПС, ми кажи кога ти е издадено откраднато СУМПС.
Като си искал дубликат на СУМПС как ти отказаха? Писмено или устно? Ако е писмено препиши ми дословно написаното, като си промени личните данни. Предприемал ли си някакви действия по отказа?
Твоя ред на защита е друг, но първо се постарай да ми отговориш на това което те питам.
e_varadinov
Младши потребител

Мнениеот chinchilla » 20 Юни 2013, 19:00

e_varadinov написа:Чудя се: Тъп ли си? Прост ли си? Какъв човек си?
Аз ти казвам, че изобщо не си на минус с точките, а това, че ти си мислиш че е така си е твои проблем.
Законосъобразно издадено наказателно постановление още не съм виждал. В смисъл така да е издадено, че да може да породи правни последици. Изобщо не ти е ясно кога едно наказателно постановление е влязло в сила. Тая давност за която ти говориш никакви пари не ти е спестила, защото не е изтекла,и най-вероятно скоро няма да изтече. Създадена е една привидност, че си дължал пари.
Едно наказателно постановление ВИНАГИ е връчено. Това което ти не разбираш е надлежно ли е връчено или ненадлежно.

Ако не можеш да ми отговориш до кога ти е било валидно откраднатото СУМПС, ми кажи кога ти е издадено откраднато СУМПС.
Като си искал дубликат на СУМПС как ти отказаха? Писмено или устно? Ако е писмено препиши ми дословно написаното, като си промени личните данни. Предприемал ли си някакви действия по отказа?
Твоя ред на защита е друг, но първо се постарай да ми отговориш на това което те питам.

Явно съм тъп, защото не разбирам половината от въпросите, какво общо имат.

Давността е изтекла по смисъла на ЗЗД и трите години от връчването на НП. Минуса с точките е черно на бяло , след направена справка в КАТ ( миналата година лятото )
Факт е, че след като се оправя с това дело, за което впрочем пуснах темата, ще трябва да карам книжката отново, все едно никога не съм имал. Тоест, шоф.курсове, бчк, изпити, плюс психо.
Ако ти е станало интересно, пусни си личните и ще ти обясня по-подробно.
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот e_varadinov » 20 Юни 2013, 19:13

Ако искаш ми отговаряй. ПОЖЕЛАВАМ ТИ УСПЕХ!!!
e_varadinov
Младши потребител

Мнениеот kuzdov » 20 Юни 2013, 20:50

e_varadinov написа:Чудя се: Тъп ли си? Прост ли си? Какъв човек си?.....

Извинявай, ама в качеството си на какъв си позволяваш подобно отношение? Както стана ясно веднага след първите ти "суперкомпетентни" мнения, хабер си нямаш от право и това, че ровиш из вики и гугъл и си подбираш текстове дето те кефят, не те правят капацитет и не ти дават право на обидни квалификации.
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Следваща

Назад към Административно право