- Дата и час: 23 Ное 2024, 02:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Техническа грешка в АУАН
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
54 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Re: Техническа грешка в АУАН
Линкът не се отваря. Би ли ми го разтълкувала (без ирония, наистина питам), понеже единственото, което виждам като възможност за тълкуване в тази насока е, че в т.7 на чл. 42 е записано "свидетелиТЕ"? Което според мен също нищо не значи. От моята практика 3 случая в последно време - водач, преминаващ на червено, водачка, видимо в нетрезво състояние(неизпробвана) и нарушител на нощна тишина, отказали да подпишат. АУАН и отказа подписани от 1 свидетел. Всички са потвърдени от съда(от различни съдии, да не си помислиш нещо ).
"Quis custodiet ipsos custodes?"
- kuzdov
- Потребител
kuzdov написа:Би ли ми го разтълкувала (без ирония, наистина питам), понеже единственото, което виждам като възможност за тълкуване в тази насока е, че в т.7 на чл. 42 е записано "свидетелиТЕ"? Което според мен също нищо не значи. От моята практика 3 случая в последно време - водач, преминаващ на червено, водачка, видимо в нетрезво състояние(неизпробвана) и нарушител на нощна тишина, отказали да подпишат. АУАН и отказа подписани от 1 свидетел. Всички са потвърдени от съда от различни съдии.
Мисля, че няма място за ирония. Както всички знаем, практиката е противоречива по много въпроси, а посоченото решение не е със задължителен характер. Точно затова съм написала, че някои състави считат, че понеже в едната норма, сочеща реквизитите на АУАН, е записано изрично, че АУАН се подписва поне от един свидетел и в акта се вписват неговите данни, а впоследствие ако нарушителят откаже да подпише акта, това се удостоверява с подписа на свидетел и данните му отново се посочват в акта, оттук следва, че свидетелят, присъствал по време на отказа и удостоверяването му не е допустимо да е същото лице,присъствало по време на извършване на нарушението или по време на установяването му, защото това би опорочило административното производство и би нарушило правата на лицето, на което е съставен АУАН. Оттук съдът прави извода, че този свидетел трябва да е различно лице от лицата, присъствали по време на извършване на нарушението, съответно по време на установяването му.
- nk7702n
- Старши потребител
Странно тълкувание, но както и да е. Пример от практиката - на уличка в г..а на географията автопатрул спира МПС. Водачът е "дъска". Няма трети, пети свидетел, само двамата служители са. Няма и шанс някой да се появи в обозримо бъдеще. К,во пра'им ако водача откаже да духа и подписва? Става въпрос по ЗДвП, не за друго ...
- kuzdov
- Потребител
Ти си знаеш, нали си актосъставител - отличник. Спазваш си законовите реквизити и си оформяш отказа му. Е, ще пообиколиш да потърсиш свидетел / и /.
Последна промяна nk7702n на 16 Юни 2013, 17:40, променена общо 1 път
- nk7702n
- Старши потребител
Мне, хич даже. Пиша си същия. Да не отварям дума и за "любимите" ми поемни лица... Щом държавата ми е дала правомощия, ще приема констатациите ми. Ако не ми вярва, да си намери по-сигурен начин .
- kuzdov
- Потребител
Стана ми интересно имате ли някаква норма / бройка/ колко акта на месец или на тримесечие трябва да напишеш, за да не те кастри шефът? И има ли някакво значение за заеманата от теб длъжност колко НП, издадени след съставяне на твои АУАН, са отменени от съда?
Последна промяна nk7702n на 16 Юни 2013, 07:47, променена общо 1 път
- nk7702n
- Старши потребител
По всички въпроси отговорът е "Тцъ", поне при нас в РУП. Но нали знаеш, шефчетата викат "Колкото повече, толкова повече...", демек отчитат резултати (не само за актовете). Иначе задават кофти въпроси като "К"во правИ цЕла нощ?" примерно ...
- kuzdov
- Потребител
Много весела картинка сте, значи. Лека нощ, утре ще я продължаваме тая тема, че стана късно.
- nk7702n
- Старши потребител
Бе точно "весела" не бих я нарекъл, ама зависи от гледната точка . Снощи, освен всичко останало, съм бил на 6 адреса, три от които обилно окървавени. А съм имал и по 13-14 на дежурство
- kuzdov
- Потребител
Направо съм впечатлена, колко са преписвачите- една справка в нета дава някаква представа, ама всички забравят, че говорим за норми от санкционен характер, където разширителното тълкуване е забранено.
За да се спре тази спекулация, и повсеместно преписване, нещо което е съвсем правилно:
За да се спре тази спекулация, и повсеместно преписване, нещо което е съвсем правилно:
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
kuzdov написа:Бе точно "весела" не бих я нарекъл, ама зависи от гледната точка . Снощи, освен всичко останало, съм бил на 6 адреса, три от които обилно окървавени. А съм имал и по 13-14 на дежурство
Така е, трудни задачи имате с колегите ти по време на дежурствата.
Като допълнение към постнатото от вчера решение добавям още едно, с което не искам да подчертая, че това е преобладаващото или правилното мнение, а понеже се интересуваше как се мотивират съдебните състави, затова поствам и това решение. Интелигентността и стремежът към развитие на човешката логика и на правната мисъл предполагат всички ние да пречупваме през призмата на мисленето си различни мнения и съображения, докато извлечем полезните изводи.
- nk7702n
- Старши потребител
В приложеното решение има грешка в правната квалификация на нарушението в НП, а това си е съществено процесуално нарушение, което няма как да бъде "преодуляно". Всичко друго е за украса.
- kulova
- Потребител
kulova написа:В приложеното решение има грешка в правната квалификация на нарушението в НП, а това си е съществено процесуално нарушение, което няма как да бъде "преодуляно". Всичко друго е за украса.
Не съм забелязала да съм написала нещо противно на споделеното от теб. Търсим в темата процесуални нарушения и нарушения на материалния закон - колкото повече, толкова по - сигурно е, че съдът ще отмени НП.
- nk7702n
- Старши потребител
Трябва да затегнат редиците на приема за магистрати, щото като чета "преписвачите" излиза, че всеки, който си върши работата е лъжец, страдащ от липса на обективност и безпристрастност. А тариката, не стига, че е осъществил състав на нарушение, отказал да подпише акта, се ползва тенденциозно от собственото си неправомерно поведение. Т`ва последното не е ли недопустимо? ( да не бъркаме тук при АУАН субсидиарно прилагане на НПК )
И от коя норма се извлече тая недопустимост в свидетелстването за различни факти, по ягодите? Къде пише, че ако съм свидетел на нарушението, респективно на установяването му, не мога да бъде свидетел и по съставяне на акта, респективно на отказът да се подпише? Къде точно в ЗАНН го пише изрично?
Да го твърди някой писател, разбирам, но от юрист е наистина .....
И от коя норма се извлече тая недопустимост в свидетелстването за различни факти, по ягодите? Къде пише, че ако съм свидетел на нарушението, респективно на установяването му, не мога да бъде свидетел и по съставяне на акта, респективно на отказът да се подпише? Къде точно в ЗАНН го пише изрично?
Да го твърди някой писател, разбирам, но от юрист е наистина .....
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
54 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Назад към Административно право
|
|