начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Лични документи

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Лични документи

Мнениеот korelov » 02 Юни 2013, 01:42

Здравейте! Имам малко по-специфичен казус и много ще се надявам ако намеря компетентен отговор. Случи ми се нещо напълно обичайно. Возих се в МПС като пътник, когато 2 полицейски органа спряха автомобила за проверка. Проверката на автомобила и лицата в него мина добре, като изключим, факта че аз не си носих личен документ, за което ми съставиха съответния акт за нарушение. Веднага щом се прибрах в нас намерих няколко статии в интернет една от които със следната информация:

"...Съгласно чл.62, ал.(2) от ЗМВР - Установяването на самоличността се извършва чрез представяне на документ за самоличност на лицето, сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин, годен за събиране на достоверни данни..."

В случая е било възможно удостоверяването на моята самоличност по сведенията на моите приятели, с които съм бил. Проблемът е, че не мога да намеря този текст в закона за българските лични документи нито пък в чл.62 от ЗМВР, както пише по горе. Объркан съм и не знам какво да си мисля. Ако ми връчат НП с посочена форма на изпълнително деяние, а именно: че не съм представил български личен документ при поискване от компетентните органи, то това НП ще бъде ли незаконосъобразно и подлежащо на отмяна? Късно ли е, че не написах никакви възражения на акта, когато ми го съставяха? Надявам се на адекватен отговор, защото картината за мен е неприятна, следва да платя от 50 до 300 лв. при положение, че дори не съм нарушил нито една нормативна уредба.
korelov
Нов потребител

Re: Лични документи

Мнениеот doc03 » 02 Юни 2013, 03:01

Който видял - видял
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот hobit » 02 Юни 2013, 17:03

doc03 написа:Който видял - видял

То вярно е така, но все пак човекът има нужда от хелп - чл.80 т.5 от ЗБЛД и се моли глобата да е на минимума, че както хазната е поопразнена може да отнесеш трицифрен резултат. Само да попитам - СУМПС не носехте ли в себе си, то замества личната карта?
hobit
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 02 Юни 2013, 17:15

Никаква нужда от хелп няма. АУАН си е законосъобразен. Обясних му го, като на милиционер :D
А размерът на глобата зависи от административно-наказващия орган. Още не е получил НП, така че ще има време да обжалва размера.

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот iva_sh » 02 Юни 2013, 17:36

едно е по какви способи служители на МВР могат да установят самоличност, а съвсем друго е че при поискване от компетентен орган не сте представили документ, който да удостовери самоличността ви, което е нарушение и затова ви е съставен акта.
iva_sh
Потребител

Мнениеот korelov » 02 Юни 2013, 23:17

Благодаря за изчерпателните отговори. Явно съм се заблудил, че нямат право да ми съставят акт, но сега разбрах че това са си два съвсем отделни Норматични акта, които нямат противоречие. Заблудата си е изцяло моя и сега ще си патя за този мой своеволен акт.

Някой знае ли какво следва ако реша да не си платя АУАН???

(А относно държавата страшно много ме е яд на нея, че съставя толкова хубави закони, чрез които ние обикновенните хора за толкова безмислени неща да й пълним хазната, докато някои хора къде легално къде не си точат цели милиони (моите и вашите пари). Тези, които са внесли поправка в закона за увеличаване на глобата от 50 до 300лв. - евала им правя. Следващата година си пожелавам нова поправка от 200 до 500 ако може да е глобата, така че да може да има повече събрани средства от глоби!)
korelov
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 02 Юни 2013, 23:53

Няма да плащаш АУАН. Следва НП, където пише колко ще е глобата.
В описания случай, най-вероятно ще е 50лв. Надали ще е 100, докато 300 не съм виждал. В случаите, когато проверката е по повод нарушение на ОР и/или престъпление, и лицето няма ЛК, тогава качва над 50. За София иде реч.

П.П. След като получиш НП-то и видиш глобата, тогава можеш да обжалваш размера.

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот kuzdov » 03 Юни 2013, 00:30

Ми аз не виждам какво е крива държавата или какво общо имат тези, дето точат милиони за това, че сте бил без документ за самоличност... Най-вероятно глобата ще е минимална и дали ще я платите или не, вече ще имате едно на ум ;)
"Quis custodiet ipsos custodes?"
kuzdov
Потребител

Мнениеот korelov » 04 Юни 2013, 15:52

doc03 написа:Няма да плащаш АУАН. Следва НП, където пише колко ще е глобата.
В описания случай, най-вероятно ще е 50лв. Надали ще е 100, докато 300 не съм виждал. В случаите, когато проверката е по повод нарушение на ОР и/или престъпление, и лицето няма ЛК, тогава качва над 50. За София иде реч.

П.П. След като получиш НП-то и видиш глобата, тогава можеш да обжалваш размера.

Благодаря отново на doc_3 за информацията!

А до kuzdov - ами господине тя винаги е невинна, извинявам се за изказването си по повод личното ми пристрастие, тъй като е вдино, че според вас тя (невинната държава) няма нищо общо както винаги!
Според мен наказателните мерки на законодателната власт би трябвало да са малко по адекватни относно различния вид нарушения и престъпления спрямо българския стандарт!

П.П. Дали ще си нося личнит документ или не, не влиза в работата на държавния апарат! Не бъркам в "ничия паница" нали? Това, че тя си търси начини да пълни хазната с абсурдни глоби колкото мин. раб. заплата в случая е просто недопустимо за демократична страна каквато е Б-я! Шофьорът в колата беше глобен с фиш за 10 лв, че няма нужните средства в Аптечката си, а аз с минимум 50лв., че не си нося личен документ за самоличност (при положение, че има двама до мен да гарантиран за нея)! Ако това не е абсурд, незнам кое е? После вие ще ми говорите какво общо има държавата с това че не си нося документа и точенето на пари от някои лобисти. Ами да спре държавния апарат да гледа какво НЕ нося, защото не му влиза в работата и да започне да създава малко по-адекватни закони!
korelov
Нов потребител

Назад към Административно право