Здравейте!
Моля за разяснение отправна гледна точка на понятието "получаване" в случай, че:
Случайно разбрах, че от предприятие"Софиййска вода" ни е издадена фактура с дата 30.04.2013г., която до този момент не е пристигнала на адреса на дружеството ни. Срещу фактурата може да бъде възразено в срок от 7 работни дни след получаването й - въпросът ми е как Издателят може да удостовери получаването - обичайно тези фактури се пускат в пощенските кутии - но до момента, отново се повтарям, ние не сме получили документ.
С фактурата фактически ни се начислява разход за минали периоди, в които обектът е бил даден под наем, но водата явно не е била заплащана от наемателя. Обаче със сигурност за въпросното количество вода "Софийска вода" е получила парите си от всички останали живущи в сградата чрез отчитане на показанията на общия водомер - въпросът ми е - редно ли е дружеството да изисква от нас повторно да заплатим това количество вода, след като в Общите условия не се предвижда възможност на ощетените /останалите живущи в сградата/ да им бъдат възстановени сумите.
Ако фактурата е с дата 30.04.2013г., и описва суми за период от 2008г.- /откакто е подадено заявление за спиране на отчитането/ до 2013г. /моментът, в който ние искаме възстановяване на партидата/, кога вземането става изискуемо - с датата на фактурата ли?
Ако ни се вменяват задължениея за такъв времеви период, как Софийска вода ще докажат в кой период какво количество е харчено - ние имаме договор за наем с наемател от 2008 до 2010г можем ли да претендираме е, че водата е била харчена в рамките на договора за наем и съответно да се позовем на тригодишна давност на тези задължения?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 01:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Определение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Определение
Може да се позовете на 3 год давност, но не за целия период.
Макар да сте имали наемател - то партидата вероятно е на Ваше име, така че длъжник сте Вие.
Търсете си правата спрямо наемателя.
Макар да сте имали наемател - то партидата вероятно е на Ваше име, така че длъжник сте Вие.
Търсете си правата спрямо наемателя.
- n6391
- Потребител
Благодаря за отговора!
Там е въпросът, че ние като собственици никага не сме имали открита партида - такава е имал първият ни наемател-той е открил партида на собствено име по силата на договора за наем и после е спрял отчитането на тази партида поради изтичане на договора за наем.
След като ние се появяваме в "Софийска вода" с искане за откриване на партида, оттам ни казват, че вече има такава открита - правят връзка с апартамента явно, не със собственика. И ни начисляват разхода от момента на спирането до момента на искането за възобновяване - това редно ли е? Още повече, че, повтарям се, "Софийска вода" си е получила тези пари и сега ги иска повторно.
А по отношение на давността не можах да разбера - ако във фактурата е посочен период на потребление 2008г., оттогава ли тече давност, или от момента на издаване на фактурата?
Благодаря предварително!
Там е въпросът, че ние като собственици никага не сме имали открита партида - такава е имал първият ни наемател-той е открил партида на собствено име по силата на договора за наем и после е спрял отчитането на тази партида поради изтичане на договора за наем.
След като ние се появяваме в "Софийска вода" с искане за откриване на партида, оттам ни казват, че вече има такава открита - правят връзка с апартамента явно, не със собственика. И ни начисляват разхода от момента на спирането до момента на искането за възобновяване - това редно ли е? Още повече, че, повтарям се, "Софийска вода" си е получила тези пари и сега ги иска повторно.
А по отношение на давността не можах да разбера - ако във фактурата е посочен период на потребление 2008г., оттогава ли тече давност, или от момента на издаване на фактурата?
Благодаря предварително!
- benil
- Нов потребител
benil написа:Обаче със сигурност за въпросното количество вода "Софийска вода" е получила парите си от всички останали живущи в сградата чрез отчитане на показанията на общия водомер
Много интересен въпрос, но преди да се размишлява върху отговора трябва да се видят карнетите за този, вашия, имот. Защото, съгласете се при редовно водени частни документи, разбирайте редовно засичане показателите на водомера ви, количеството е за съответния обитател. По съвсем друг начин стои въпроса ако сте нямали водомер, или същия не е засичан редовно, или е бил технически неизправен, какво се получава с дължимите суми за доставените услуги по показателите на общия водомер ( тогава се разпределят пропорционално на всички засечени водомери в сградата, съгласно наредба 4).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Благодаря за отговора!
Индивидуалният водомер не е отчитан, тъй като първият наемател и подал Заявление за спиране на отчитането поради напускане на наемания обект, а пък следващият наемател /за период 2008г-2010г/ не е заявявал партида и , както се оказа, не е плащал вода.
През този период консумираната в помещението вода е отчитана чрез показанията на общия водомер, съответно е разпределяна между останалите обитатели на входа.
Моля за отговор на въпроса - кога възниква изискуемост на вземането за "Софийска вода" при условие, че
е издадена фактура на 30.04.2013г. с описан период на отитане и таксувана консумация - 2008г-2013г.
Предварително благодаря!
Индивидуалният водомер не е отчитан, тъй като първият наемател и подал Заявление за спиране на отчитането поради напускане на наемания обект, а пък следващият наемател /за период 2008г-2010г/ не е заявявал партида и , както се оказа, не е плащал вода.
През този период консумираната в помещението вода е отчитана чрез показанията на общия водомер, съответно е разпределяна между останалите обитатели на входа.
Моля за отговор на въпроса - кога възниква изискуемост на вземането за "Софийска вода" при условие, че
е издадена фактура на 30.04.2013г. с описан период на отитане и таксувана консумация - 2008г-2013г.
Предварително благодаря!
- benil
- Нов потребител
Какво лошо виждате в датата 01.05.2013г.?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Аз виждам това лошо, че не мога да се позова на давност във възражението си.
Ваш колега адвокат, до когото се допитах, преди да пиша тук, твърди, че изискуемостта не настъпва с издаването на фактурата и може да се претендира погасяване по давност, но аз не разсъждавам така и това бе поводът да потърся компетентно мнение тук.
А мога ли да оспоря това вменено ми задължение чрез позоваване на факта, че "Софийска вода" си е получила парите съгласно отчетите на общия водомер и сега иска повторно суми за едно и също нещо - в Общите условия на дружеството не съществува възможност на потребителите, заплатили чужд разход през общия водомер, да им се връщат пари, когато индивидуалният длъжник си плати.
Ваш колега адвокат, до когото се допитах, преди да пиша тук, твърди, че изискуемостта не настъпва с издаването на фактурата и може да се претендира погасяване по давност, но аз не разсъждавам така и това бе поводът да потърся компетентно мнение тук.
А мога ли да оспоря това вменено ми задължение чрез позоваване на факта, че "Софийска вода" си е получила парите съгласно отчетите на общия водомер и сега иска повторно суми за едно и също нещо - в Общите условия на дружеството не съществува възможност на потребителите, заплатили чужд разход през общия водомер, да им се връщат пари, когато индивидуалният длъжник си плати.
- benil
- Нов потребител
benil написа:Аз виждам това лошо, че не мога да се позова на давност във възражението си.
Само това ли? Защото лошотията, която аз виждам е на друго място- ваш наемател е ползвал ВиК услуги - "следващият наемател за период 2008г-2010г. не е плащал вода", но търсите разрешение в посока неангажирането ви по този паричен въпрос.
Разбира се, по делото е възможно да се случи всичко ( ако си намерите точния човек, може и да не платите, ако привлечете последния си наемател- може да бъде осъден той), но за мен си оставате непочтената страна в тази тема. Дружеството ви, при това не сте и ф.л., а търговец, е допуснало да се извърши случилото се.
Не познавам ОУ на столична вода, но очевидно е договорено фактуриране на срок, различен от месечния ( с тези ОУ, които ме интересуват мен това е допустимо). С ваше съгласие. Пак с ваше съгласие породено от бездействието ви тази договореност е оставена летаргично на времето и последващия ваш наемател се е възползвал от нея, като не е заплатил дължимите суми. Това не означава, че не е налице доставка, респективно ползване на услугата.
По ваша вина потребената вода е заплащана от етажните собственици, с което сте допуснали и те да бъдат ощетени ( в идентично положение се намираме в нашата етажна собственост- ежемесечно плащаме по РОВ едни около 50 куб., защото не знаем кой краде в моя вход - това обяснява мнението ми по темата).
По ваша воля сега търсите възможност да не заплатите дължимите суми, но не съзирате вина у себе си.
Прави ли ви впечатление, колко често ползвам притежателни местоимения?
Е, не е напразно.
Останалото е правна аргументация, и едно ТР, което обслужва непочтените, която както казах при правилния човек- вероятно печеливша, но това не променя мисълта ми за вас, защото за мен почтеността не е порок.
Хубав ден.
- bird_of_paradise
- Активен потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|