начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Въпрос за отнета книжка

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за отнета книжка

Мнениеот bate_spiro » 08 Май 2013, 19:21

Здравейте, ето накратко въпроса. Отнеха ми книжката за алкохол веднага на място при съставяне на акта и малкия талон на колата (описано е в акта какви документи са ми отнети и техните номера) проверката на дрегера отчете 0.82, а кръвният тест е 0.55 (след консумация на 2 бири) Според закона съм пиян и това не го оспорвам, до колкото знам в случая се взима показанието на кръвния тест т.е. 0.55. Главно ме интересува какви ще са санкциите срещу мен, знам че за това провинение се предвижда лишаване от управление на МПС и глоба от кога започва да тече наказанието, от датата на която е съставен акта или от влизане на НП което трябва да излезне до месец. Или на кратко въпроса:
Ако ме накажат примерно с лишаване от управление 3 месеца, този срок от кога започва да тече тъй като сега нямам книжка нито влязло в сила НП.
bate_spiro
Нов потребител

Re: Въпрос за отнета книжка

Мнениеот jorko_gt » 08 Май 2013, 19:50

bate_spiro написа:Здравейте, ето накратко въпроса. Отнеха ми книжката за алкохол веднага на място при съставяне на акта и малкия талон на колата (описано е в акта какви документи са ми отнети и техните номера) проверката на дрегера отчете 0.82, а кръвният тест е 0.55 (след консумация на 2 бири) Според закона съм пиян и това не го оспорвам, до колкото знам в случая се взима показанието на кръвния тест т.е. 0.55. Главно ме интересува какви ще са санкциите срещу мен, знам че за това провинение се предвижда лишаване от управление на МПС и глоба от кога започва да тече наказанието, от датата на която е съставен акта или от влизане на НП което трябва да излезне до месец. Или на кратко въпроса:
Ако ме накажат примерно с лишаване от управление 3 месеца, този срок от кога започва да тече тъй като сега нямам книжка нито влязло в сила НП.

Накратко- от датата на изземване на книжката се смята
jorko_gt
Потребител

Мнениеот kulova » 09 Май 2013, 18:22

На дълго: първо трябва да Ви е наложено наказание което е възможно само с НП. Срокът на наказанието започва да тече от момента, в който същото влезе в сила, т.е. след като Ви е връчено надлежно и изтече 7-дневния срок за обжалване и не сте го обжалвал, а до тогава може да си карате с акта.
kulova
Потребител

Мнениеот bate_spiro » 09 Май 2013, 19:08

Е няма как да карам само с акт след като ми е отнето, СУМПС. То НП може да излезне след месец, ако наказанието ми е 3 месеца лишаване аз фактически ще съм лишен 4 месеца.
Според това кето казваш наказанирто ми реално ще бъде по-голямо от в зависимост кога ще ми бъде връчено НП т.е. От датата когато влиза в сила?
bate_spiro
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 09 Май 2013, 20:19

jorko_gt написа:
bate_spiro написа:........

Накратко- от датата на изземване на книжката се смята

Абсолютно точно. Времето, през което ви е наложена ПАМ( а имате такава, вервайте ми) с която СУМП е отнето на осн. чл. 171, ал.1 б."б" ЗДвП ще ви бъде зачетено при изтърпяване на наказанието лишаване от права.

bate_spiro написа:Според закона съм пиян и това не го оспорвам, до колкото знам в случая се взима показанието на кръвния тест

Не само според закона 8) . И, да- вярно е, че при наличие на медицинско изследване от кръвна проба по реда на чл. 174, ал. 4 ЗДвП установените стойности са определящи ( пак в чл. 171);
Не можете да управлявате МПС, докато не ви върнат СУМПС- дълго е за обяснение, но вервайте ми!, и не си правете експерименти ( при всяко следващо спиране, ако не повярвате, лично ще се убедите, ама късно).
Наказанието, което ви очаква е определено в чл. 174 ЗДвП- от 6м. нагоре до 12м. лишаване от права, както и парична санкция в размери от 500 до 1000лв.
Ако не обжалвате НП, същото ще влезе в сила и докато се огледате ще изтече срокът и ще ви го върнат ( след представяне на нужните документи).
Ако обжалвате, докато тече съдебното дело, без значение времетраенето, но след изтичане на 6м. срок от дата на изземване имате право да изисквате от началника на сектор ПП КАТ да ви върнат СУМПС. Малко безмислено упражнение, така щото когато влезе в сила НП( бъде потвърдено от съда с окончателно решение) органите ще ви изнамерят, за да ви отнемат отново СУМПС-а, за да доизтърпите неизтърпяната част от наказанието лишаването от права, както и платите наложената глоба.

Водач сте и като такъв тези въпроси следва да са ви безусловно ясни ( презумира се знание), но за разнообразие намерете и прочетете и Наредба № I-157 от 1.10.2002 г. за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 09 Май 2013, 20:53

Баси ...
Изписани 30 реда за н'екъв ..., карал пиян.
Тия явно са на почит и уважение
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот bate_spiro » 09 Май 2013, 21:02

До doc03, ако няма какво смислено да кажеш по темата моля, НЕ пиши. Всеки си носи отговорността, включително и аз ще си понеса моята!

Според акта съм нарушил чл.5 ал.3 т.1 от ЗДвП само това пише в него и, че резултата от дрегера е 0.82, издадена ми е бележка за кръвен тест. Отнет ми е малък талон за регистрация на МПС и СУМПС

Книжката ми е английска ако това има някакво значение в случая, българската я смених за UK преди години и би следвало да е изпратена служебно в БГ. Няма как да имам едновременно 2 валидни книжки.

Отидох в рамките на написаното време до болницата, а резултата го занесох на другия ден лично в деловодството на РПУ-то с/у вх. номер.
Това което аз намирам като санкции въпросният чл. е от 1 до 12 месеца лишаване от управление, от 200 до 500лв. глоба и 10 к.т.
След изтичане на наказанието от къде трябва да си взема СУМПС, от РПУ-то съставило акта (НП) или КАТ където се водя на отчет? Кое СУМПС ще ми върнат, това което ми е отнето-UK-ското или българската книжка?
bate_spiro
Нов потребител

Мнениеот doc03 » 09 Май 2013, 21:29

Не пиша на теб, а се чудя на други неща, и споделям.
Ако това те дразни - радвам се.

П.П. Усмихни се ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 09 Май 2013, 22:57

doc03 написа:Баси ...
Изписани 30 реда за н'екъв ..., карал пиян.
Тия явно са на почит и уважение

:arrow: Изображение
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот kulova » 10 Май 2013, 10:46

bate_spiro написа:Е няма как да карам само с акт след като ми е отнето, СУМПС. То НП може да излезне след месец, ако наказанието ми е 3 месеца лишаване аз фактически ще съм лишен 4 месеца.
Според това кето казваш наказанирто ми реално ще бъде по-голямо от в зависимост кога ще ми бъде връчено НП т.е. От датата когато влиза в сила?

Това което ти казвам е, че едно е налагане на наказание и друго реално изтърпяване. А това, че от КАТ ще ти върнат книжката след 6 м. докато трае съдебния процес на обжалване (ако има такъв) го забрави. Такъв прецедент не ми е известно да има :) поради факта, че времетраенето на отнемането няма да бъде реално известно и потвърдено от съда.
kulova
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 10 Май 2013, 16:57

Спиро, dum spiro, spero.
Намери си в реалността един компетентен колега, че тук напоследък може да се прочете, какво ли не.
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот iva_sh » 10 Май 2013, 20:50

iva_sh
Потребител

Мнениеот bate_spiro » 17 Май 2013, 18:10

Някои наясно ли е какво се случва с книжката след това? Българската която съм сменил за UK е вече изтекла, слвд изтичане на наказанието коя книжка трябва да ми върнат, тази която ми е отнета или трябва да си извадя отново българска?
Как стой въпроса с точките в случая?
bate_spiro
Нов потребител

Назад към Административно право