начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

получаване на присъдени деловодни разходи по АОХД

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

получаване на присъдени деловодни разходи по АОХД

Мнениеот y_yordanov2012 » 29 Мар 2013, 16:28

Здравейте, обжалвах заповед на една Областна дирекция "ЗЕМЕДЕЛИЕ" и съдът(РС) отмени изцяло заповедта.
Решението влезе в сила от 06.11.2012г. ОД не е обжалвала в 14 дневен срок решението на районния съд.
Претендирах и за изплащане сумата, изразходвана за деловодни разходи(не съм ползвал адвокат,сам си написах исковата молба за отмяна на заповедта) като съдът ми удовлетвори и тази претенция. Но, въпреки, че има адреса ми, ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" не ми е още изплатила тази сума.
Как да накарам ОД"ЗЕМЕДЕЛИЕ" да ми изплати деловодните разходи, направени от мен ?
Предварително благодаря, на тези от вас, които дадат професионално мнение по този несложен казус.
Й.Йорданов
y_yordanov2012
Нов потребител

Re: получаване на присъдени деловодни разходи по АОХД

Мнениеот bebitor » 29 Мар 2013, 18:30

Кой Ви каза, че не е сложно да си получите парите от институция, против която не можете да образувате изпълнително дело? Те са длъжни сами да изпълнят, което ще рече, че ги каните писмено да Ви платят, после чакате, после се надявате, накрая пишете жалба до прокуратурата по чл.293а... и ако и последното не помогне, чакате до второто пришествие...
Желая Ви късмет!
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 29 Мар 2013, 23:41

... имаше една хъм 8) нещо си, като заповед на иноземното чудо наречено Дянков, та според нея ако направите едни 10% отбив от претенцията- администрацията трябва да плати веднага. Това, доколкото ми е известно, няма правна опора, но ние сме по иновациите- изцяло зависими от к` на "вноса".
Но е истина, че си трябва молба, предявяване на ИЛ( правите обезателно нотариално заверен препис, че книжа се губят) и чакате...
Във вашия случай няма да платят от ОД "З", а МЗХ.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот xaoc1973 » 30 Мар 2013, 10:42

Горните мнения не са верни.
Минала съм няколко пъти по тази процедура, а именно:
1. Вадите ИЛ.
2. Заявление до финансиращия орган за изискване на сумата с копие от ИЛ, с входящ номер, с декларация за представяне на оригинала при цялостно изплащане на дължимите суми по ИЛ (ПРЕПОРЪКА - НАЕМЕТЕ СИ АДВОКАТ БЕЗ ПЪРВОНАЧАЛНО ЗАПЛАЩАНЕ, А С ИЗПЛАЩАНЕ НА ЦЯЛАТА СУМА СЛЕД ПРЕВЕЖДАНЕТО; ДОСТА АДВОКАТИ С РАДОСТ БИХА ВЗЕЛИ НЯКОЙ СТОТАК БЕЗ ТРУД - обикновено хонорарът, с който се набутва тъпата държава, е трикратният размер на главницата при малка главница).
Законовият срок за изплащане е краят на следващата календарна година, считано от датата на входиране на заявлението. Радвайте се, ако се бавят! Лихвата Ви е 10 пункта над ОЛП, което е около 15 % на годишна база. Не виждам откъде бихте взели по-голяма лихва при вложение.
3. След 3 месеца, ако нямате отговор - жалба до районния прокурор (Софийска градска, евентуално) за непредприемане от страна на длъжника за действия по изпълнение на влязло в сила съдебно решение. И втора жалба - до ГПРБ за финансови разхищения на бюджетни средства.
4. Ако нямате сумите до една година, завеждате наказателно дело по НК срещу ФЛ, отговорни за изпълнението на ИЛ. Оттам можете да съдерете кожите на доста ФЛ за нанесени неимуществени вреди.

... има и още десетина хватки, ама се уморих да пиша ...
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот bebitor » 30 Мар 2013, 14:43

Само леко уточнение към мнението, обявяващо моето за невярно- сумите, присъдени като деловодни разноски, са неолихвяеми.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 30 Мар 2013, 16:20

xaoc1973 написа:Горните мнения не са верни. ...

В кое по-точно се състои неверността?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Административно право