начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Отнемане на точки на водач на ППС-велосипед?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отнемане на точки на водач на ППС-велосипед?

Мнениеот teogeo » 12 Мар 2013, 02:23

Възможно ли е следното - водач на ППС-велосипед (велосипедист) да наруши ЗДвП, при което ако АНО установи, че същият притежава и шофьорска книжка, да отнеме контролни точки от талона му???
Аватар
teogeo
Активен потребител

Re: Отнемане на точки на водач на ППС-велосипед?

Мнениеот TheOldMan » 12 Мар 2013, 03:19

Много интересен въпрос, надявам се да стане хубава дискусия :)

Моето мнение е "Да". Макар и да не е задължително притежаването на СУМПС и талон към него за да се управлява велосипед, все пак нарушение на ЗДвП има, а смисъла на контролния талон е да "разкара" от улицата водачите които не са способни да спазват закона. Така че щом водача като такъв (макар и с велосипед) не осъзнава че нарушава закона, неговото място не е на улицата.
Но от друга страна ... според презумпцията че за едно и също нарушение трябва да се налага едно и също наказание... водача на велосипед с талон ще бъде "по-наказан" от водач без СУМПС.
От трета страна пък... отнемането на котролни точки не е "наказание" по смисъла на ЗАНН... така че отнемането на точки не може да се приеме като допълнително наказание ...
Разтроих се ... но все пак клоня към "да"...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 12 Мар 2013, 07:19

А относно пешеходец/пешеходка :?: :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 12 Мар 2013, 11:56

teogeo написа:Възможно ли е следното - водач на ППС-велосипед (велосипедист) да наруши ЗДвП, при което ако АНО установи, че същият притежава и шофьорска книжка, да отнеме контролни точки от талона му???

Не. За велосипедистите не се изисква правоспособност, респективно не му се издава контролен талон и в този ред каквото и нарушение да е извършил грешника- няма начин след като не е управлявал МПС по време на извършване на нарушението да му се отнемат КТ(очки) съгласно чл. 6 от Наредба № Із-2539/2012г.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот tokvil » 14 Мар 2013, 10:46

bird_of_paradise написа:
teogeo написа:Възможно ли е следното - водач на ППС-велосипед (велосипедист) да наруши ЗДвП, при което ако АНО установи, че същият притежава и шофьорска книжка, да отнеме контролни точки от талона му???

Не. За велосипедистите не се изисква правоспособност, респективно не му се издава контролен талон и в този ред каквото и нарушение да е извършил грешника- няма начин след като не е управлявал МПС по време на извършване на нарушението да му се отнемат КТ(очки) съгласно чл. 6 от Наредба № Із-2539/2012г.

+1
tokvil
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Мар 2013, 11:43

То е ясно, но като се замисли човек за блеещите участници в движението ... :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 15 Мар 2013, 14:58

emilgrigorov написа:То е ясно, но като се замисли човек за блеещите участници в движението ... :lol:

Аз, като културен човек, винаги търся първо вината в себе си - да не би аз да тълкувам неправилно нормите, да не би да съм пропуснал / недочел - нещо... Затова, въпреки че бях сигурен, реших да попитам.

Става въпрос за един познат - минал късно през нощта с велосипеда си през едно кръстовище и му лепнали акт за 160лв (120лв, че минал бързо през кръстовището и създал опасност за движението, 2 х 20лв - нямал отпред и отзад светлоотразители) + 5 точки му отнели (като го завели в РПУ-то, видели, че има и шофьорска книжка за категория "Б").
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 15 Мар 2013, 18:13

Да обжалва ...
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот tokvil » 15 Мар 2013, 19:10

Ако седна на бордюра на някой тротоар ще ме глобят ли за неправилно паркиране? А може би трябва да пратя смс за синя зона...
Подобна действителност скоро няма да може дори да се пародира...тя все по-стремглаво се е втурнала към абсурда.
tokvil
Младши потребител

Мнениеот jorko_gt » 16 Мар 2013, 18:16

teogeo написа:Става въпрос за един познат - минал късно през нощта с велосипеда си през едно кръстовище и му лепнали акт за 160лв (120лв, че минал бързо през кръстовището и създал опасност за движението, 2 х 20лв - нямал отпред и отзад светлоотразители) + 5 точки му отнели (като го завели в РПУ-то, видели, че има и шофьорска книжка за категория "Б").

Леле, че сладко 8) ...Определено ми стана интересно и си питам направо - Как бих могъл да видя какво точно пише в акта и НП ?
jorko_gt
Потребител

Мнениеот teogeo » 16 Мар 2013, 18:40

jorko_gt написа:
teogeo написа:Става въпрос за един познат - минал късно през нощта с велосипеда си през едно кръстовище и му лепнали акт за 160лв (120лв, че минал бързо през кръстовището и създал опасност за движението, 2 х 20лв - нямал отпред и отзад светлоотразители) + 5 точки му отнели (като го завели в РПУ-то, видели, че има и шофьорска книжка за категория "Б").

Леле, че сладко 8) ...Определено ми стана интересно и си питам направо - Как бих могъл да видя какво точно пише в акта и НП ?

Ами освен да го сканирам и да го прикача тук.

P.S. Вече е обжалван. Да видим какво ще каже судо.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот jorko_gt » 19 Мар 2013, 23:20

teogeo написа:Ами освен да го сканирам и да го прикача тук.

Въпрос на желание е от твоя страна :roll: ...
jorko_gt
Потребител

Мнениеот proki0 » 19 Мар 2013, 23:27

TheOldMan написа: Но от друга страна ... според презумпцията че за едно и също нарушение трябва да се налага едно и също наказание... водача на велосипед с талон ще бъде "по-наказан" от водач без СУМПС.

Ами по тази логика, шофьор на МПС с талон/СУМПС, ще бъде "по-наказан" от такъв без талон/СУМПС.
А, че отнемането на точки не е наказание - по този въпрос е налице константна практика на ВАС.
proki0
Младши потребител

Назад към Административно право